Iohannis, despre plangerea ANI: O interpretare excesiva a legislatiei (Video)

Joi, 08 August 2013, ora 13:07
2437 citiri
Iohannis, despre plangerea ANI: O interpretare excesiva a legislatiei (Video)
Foto: Liderul de opinie

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, afirma, referitor la constatarea ANI privind un conflict de interese in cazul unui contract semnat ca edil-sef cu SC Tipografia Honterus SRL, ca "nu e niciun conflict de interese dupa legea din aceasta republica" si ca el se afla in "perfecta legalitate".

Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza anuntul facut de ANI referitor la conflictul de interese in care s-ar afla.

"Nu e niciun conflict de interese dupa legea din aceasta republica", a raspuns Iohannis.

Intrebat in continuare de ce a fost declansata cercetarea, el a spus: "Asta sa ii intrebati pe ei".

Primarul din Sibiu a adaugat ca nu este insa surprins de anuntul facut de ANI.

"Nu ma surprinde. Este o - sa nu zic ceva ce poate fi interpretat - este o interpretare excesiva a legislatiei. Sigur ca am fost presedinte al Forumului (FDGR-n.red.), dar nu am fost nici macar reprezentant in AGA la societatea Honterus, nici membru in AGA si, ca si presedinte al Forumului, am avut cu totul alte atributii decat de a ma ocupa de Honterus, iar ca si primar am semnat actele, evident, in baza unor documente care au rezultat din licitatii publice. Deci nu poate sa fie (conflict de interese - n.red.). Sa nu vorbim de faptul ca legea ANI nici nu prevede aceasta speta. Este prevazuta in alta legislatie si conflict de interese ar fi putut sa apara in masura in care as fi putut sa am un beneficiu in urma acestui contract, or nici nu poate fi vorba de asa ceva fiindca nu am fost in niciun fel implicat in activitatea societatii Honterus. Deci o noua speta discutabila", a afirmat Iohannis.

"Vor tot cauta pana cand tot vor gasi ceva"

El a mai spus ca se afla in "perfecta legalitate".

"Nu pledez in niciun fel. Eu sunt in perfecta legalitate. Va dati seama ca aceste chestiuni le-am discutat cu juristii inainte sa mergem pe varianta Tipografiei Honterus si am constatat ca nu este niciun fel de conflict de interese, asa ca...", a adaugat Iohannis, mentionand ca actiunea ANI ar putea fi definita "ca un exces de zel".

Intrebat daca crede ca aceasta este comandata de cineva, Iohannis a raspuns: "Nu pot sa afirm asa ceva, fiindca nu am niciun fel de dovezi, dar nici contrariul nu l-as afirma".

El a mai spus, raspunzand unor intrebari, ca nu se simte hartuit, ca nu este surprins si ca se asteapta sa mai urmeze astfel de actiuni ale ANI.

"Vor tot cauta pana cand tot vor gasi ceva", a afirmat el.

Intrebat care ar fi miza acestor actiuni ale ANI, Iohannis a spus: "Asta cred ca puteti sa ii intrebati pe cei de la ANI, care e miza lor. Miza mea este evident sa arat ca au gresit".

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis, a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, in 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Iohannis a fost presedinte al FDGR in perioada 2002-2013.

Inspectorii de integritate au mai stabilit ca Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv Tipografia Honterus.

ANI a sesizat Parchetul cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

Klaus Iohannis este prim-vicepresedinte al PNL si exercita al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Klaus Iohannis incompatibilitate ANI, #Klaus Iohannis ANI , #primar Sibiu