Iohannis: Eutanasierea cainilor, o barbarie inutila - ce masuri a luat la Sibiu

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 23:20
32381 citiri
Iohannis: Eutanasierea cainilor, o barbarie inutila - ce masuri a luat la Sibiu
Foto: Ghimpele

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca este impotriva eutanasierii masive a cainilor comunitari, aceasta solutie fiind luata in calcul doar pentru cainii bolnavi si nu ca metoda generala, in acest caz fiind considerata "barbara".

Potrivit prim-vicepresedintelui PNL, totodata primar al Sibiului, Klaus Iohannis, eutanasierea masiva a cainilor comunitari este o solutie "barbara" si nu trebuie luata in calcul decat pentru cainii bolnavi.

"Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masiva a cainilor comunitari. Eutanasierea este o solutie pentru cainii bolnavi, cu malformatii, probabil. Cred ca ar trebui studiata putin o modificare de lege, in cazul cainilor agresivi, fiindca exista astfel de exemplare. Se pot identifica si se pot eutanasia.

Dar ca metoda generala, mi se pare de-a dreptul barbara. Daca vorbim de legistatie (...) nu ar fi benefica o lege detaliata, fiindca fiecare localitate are specificul ei", a spus Iohannis, joi, intr-o conferinta de presa.

Prim-vicepresedintele PNL considera ca problema cainilor comunitari este una care tine de "curtea primariilor, nu a Parlamentului, Guvernului, Presedintiei sau ONG-urilor".

Maidanezii din Sibiu vor fi trimisi in Germania

"Nu este o problema de Guvern, una centrala. Este o problema de guvernare locala. Problema este in curtea primariilor, nu a Parlamentului, a Guvernului, a Presedintiei, si nici a ONG-urilor. ONG-urile au un rol important de sprijin si noi avem parteneriate de acest fel care ne ajuta, dar ele nu rezolva problema si nici nu ar fi cinstit sa asteptam de la ONG-uri sa rezolve o problema de gospodarire locala.

Nu cred ca toate problemele care sunt de interes public major trebuie rezolvate integral prin inventarea unei noi legi sau unei ordonante. Legislatia poate fi imbunatatita, dar problema trebuie rezolvata acolo unde apare, in comunitatea locala", a declarat Iohannis.

Cainii neadoptati nu sunt eutanasiati, ci retrimisi in cartier

Potrivit acestuia, in Sibiu, problema cainilor comunitari este bine gestionata, cainii comunitari fiind luati de pe strada, sterilizati si igienizati la Centrul din Dealu Gusteritei, tinuti acolo timp de doua saptamani, dupa care, daca nu ii adopta nimeni, sunt repusi in teritoriu, insa prin sterilizare cainii vor disparea natural.

"Dupa parerea mea, modul in care am inceput noi, in 2008, sa rezolvam problema, este o cale buna, dar care necesita mai multi ani. Noi ne-am hotarat sa construim un centru special destinat cainilor comunitari, am infiintat un serviciu public care se ocupa de acest lucru.

Cainii sunt prinsi in oras, dusi la centru, unde sunt sterilizati, igienizati, tinuti la dispozitia sibienilor cam 2 saptamani, timp in care acesti caini pot fi adoptati. Cei care nu vor fi adoptati, dupa perioada prevazuta de lege, vor fi repusi in oras, in cartierul de unde au fost luati.

In acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalitatii si, in timp, aceasta specie de caine comunitar va disparea aproape de tot din peisajul urban. Nu se intampla repede, fiindca acesti caini sunt destul de rezistenti, dar si fiindca foarte multi sibieni care nu doresc sa preia raspunderea pentru un caine il hranesc totusi pe langa bloc, de exemplu", a explicat Klaus Iohannis.

Totodata, Iohannis a spus ca se confrunta si cu problema "cainilor musafiri", adusi din alte zone si abandonati in Sibiu.

La Sibiu, cainii se dau spre adoptie internationala

"Nu dispare repede specia si deoarece se pare ca exista comunitati din jur care au gasit si ei solutia pentru cainii comunitari: ii aduna si ii aduc in Sibiu. Noi ne ocupam si de acestia. La o casa mare mai intra un musafir, nu e o problema. Vreau sa reiterez de ce cred ca este bun conceptul nostru: pentru ca este un concept lipsit de barbarie inutila.

Am auzit luari de pozitii in media ca sa omoram toti cainii vagabonzi. Nu mi se pare o abordare potrivita pentru perioada in care traim, nemaivorbind de faptul ca s-a incercat in multe orase, daca imi amintesc bine acum cativa ani chiar si in Bucuresti, fara niciun fel de succes", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai explicat ca exista si alte solutii pentru a scapa de cainii maidanezi, una fiind adoptia internationala, care a fost imbratisata la Sibiu.

"Noi am dezvoltat impreuna cu o serie de ONG-uri o serie de programe foarte bune, ONG-uri care intermediaza adoptii de caini si in Germania, si in Austria si in alta parte, dar si in tara. Avem programe de constientizare in scoli care vin sa arate si ce se poate face pentru a veni in sprijinul unui caine si ce trebuie evitat pentru a preveni astfel de accidente tragice", a mai declarat primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Primarul Klaus Iohannis a spus ca, estimativ, in prezent, in municipiu exista pana in 3.000 de caini comunitari.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Klaus Iohannis caini comunitari, #maidanezi Sibiu adoptie internationala, #caini Sibiu eutanasiere Iohannis , #primar Sibiu