Klaus Iohannis reclamat a doua oara la Parchet de ANI pentru conflict de interese

Joi, 08 August 2013, ora 11:09
3575 citiri
Klaus Iohannis reclamat a doua oara la Parchet de ANI pentru conflict de interese
Foto: Arhiva

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate ca a incalcat regimul conflictului de interese, fiind sesizat Parchetul in acest caz.

La mijloc este un contract cu fonduri europene, iar daca acuzatiile ce i se aduc vor fi confirmate de instanta, atunci Iohannis risca o pedeapsa cu inchisoarea.

Astfel, primarul Sibiului este acuzat ca a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (F.D.G.R.), inspectorii de integritate retinand faptul ca Iohannis a detinut functia de presedinte al F.D.G.R. in perioada 2002 - 2013.

"Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 "'Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public'", se precizeaza in comunicatul de presa al ANI.

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, un numar de trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.).

ANI il acuza pe prim-vicepresedintele PNL ca nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora "Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: [...] b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia [...] f) o asociatie sau fundatie din care fac parte".

De asemenea, Iohannis este acuzat ca a incalcat si dispozitiile art. 2.531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Avand in vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei.

Klaus Iohannis a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza si a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

"Persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului", se mai arata in comunicatul ANI.

Sase demnitari prinsi de ANI: Iohannis, Vanghelie si Stolojan, printre ei (Video)

Iohannis vrea suspendarea raportului de incompatibilitate - instanta respinge cererea

Este al doua oara cand Iohannis este acuzat de conflict de interese si dat pe mana procurorilor. Anul trecut, in noiembrie, el a fost reclamat la Parchet dupa ce ar fi incheiat, tot prin conflict de interese, contracte in valoare de aproape 250.000 de euro.

Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Spitalul Colentina ar putea finaliza noua Banca de Țesut în 2024. Nicușor Dan: ”Un proiect extrem de important pentru sistemul medical din România”
Spitalul Colentina ar putea finaliza noua Banca de Țesut în 2024. Nicușor Dan: ”Un proiect extrem de important pentru sistemul medical din România”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, începerea lucrărilor la o bancă de ţesut în interiorul Spitalului Colentina şi a menţionat că aceasta ar putea fi gata la sfârşitul...
Ciolacu afirmă că marți are loc o nouă ședință a coaliţiei, de la ora 16.00. Despre ce vor discuta cele două partide
Ciolacu afirmă că marți are loc o nouă ședință a coaliţiei, de la ora 16.00. Despre ce vor discuta cele două partide
Marcel Ciolacu, premierul României, a anunţat că marţi, 27 februarie, este programată o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare, de la ora 16.00. Cele două partide urmează să aibă...
#Iohannis conflict interese contracte, #Iohannis contracte conflict interese , #primar Sibiu