De ce a castigat Iohannis procesul cu ANI: Inalta Curte a publicat motivarea

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 15:57
6149 citiri
De ce a castigat Iohannis procesul cu ANI: Inalta Curte a publicat motivarea
Foto: Arhiva Ziare.com

Klaus Iohannis, in calitate de primar al Sibiului si de reprezentant in AGA a SC "Apa Canal" SA Sibiu, a actionat pentru un interes social si nu unul personal, se arata in motivarea deciziei prin care actualul presedinte al Romaniei a castigat procesul cu ANI.

"Intimatul-reclamant (...) a actionat pentru un interes social si nu unul personal si pentru realizarea unui obiectiv regional ce corespunde scopului urmarit prin reorganizarea societatii si care depaseste sfera de interes local a unitatii administrativ teritoriale pe care o reprezinta", arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in motivarea deciziei de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate in cazul lui Klaus Iohannis.

Astfel, magistratii subliniaza ca, dincolo de particularitatile oricarei situatii de fapt "nu se poate afirma de plano" ca functia de primar este incompatibila cu functia de reprezentant legal al unitatii administrativ teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.

"Avand in vedere faptul ca incompatibilitatea in cauza este generata exclusiv de cumularea calitatii de primar cu cea de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in Adunarile Generale ale societatilor comerciale de interes local, iar in speta nu s-a demonstrat ca intimatul-reclamant (Klaus Iohannis - n.red.) a detinut aceasta din urma calitate, criticile recurentei parate (ANI - n.red.) pe acest aspect apar nefondate", conform motivarii instantei supreme.

Iohannis scapa de dosarul de incompatibilitate. ICCJ a respins recursul ANI

De asemenea, judecatorii de la ICCJ nu au ignorat nici "caracterul permisiv" al prevederilor legale, prin care se dispune ca, in Adunarea Generala a Actionarilor, "actionarii persoanelor juridice pot fi reprezentate prin reprezentantii lor legali care, la randul lor, pot da altor persoane imputernicirea pentru respectiva adunare generala".

"Prin includerea cuvantului 'pot' legiuitorul lasa la latitudinea subiectelor de drept sa faca sau sa nu faca anumite actiuni, ceea ce inseamna ca intimatul-reclamant in calitate de primar al municipiului Sibiu avea posibilitatea sa accepte sau sa refuze mandatul de reprezentare a Unitatii Administrativ teritoriale in Adunarea Generala a Actionarilor societatii SC 'Piete Sibiu' SA sau participarea la Adunarea Generala a Actionarilor in situatia in care a fost desemnat", conform motivarii instantei.

Presedintele Klaus Iohannis a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce instanta suprema a respins, in 21 ianuarie, recursul ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI.

Decizia instantei supreme, prin care s-a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete, este definitiva.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis castigat proces ANI, #motivare Inalta Curte Iohannis proces ANI , #proces ANI