De ce a castigat Iohannis procesul cu ANI: Inalta Curte a publicat motivarea

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 15:57
5892 citiri
De ce a castigat Iohannis procesul cu ANI: Inalta Curte a publicat motivarea

Klaus Iohannis, in calitate de primar al Sibiului si de reprezentant in AGA a SC "Apa Canal" SA Sibiu, a actionat pentru un interes social si nu unul personal, se arata in motivarea deciziei prin care actualul presedinte al Romaniei a castigat procesul cu ANI.

"Intimatul-reclamant (...) a actionat pentru un interes social si nu unul personal si pentru realizarea unui obiectiv regional ce corespunde scopului urmarit prin reorganizarea societatii si care depaseste sfera de interes local a unitatii administrativ teritoriale pe care o reprezinta", arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in motivarea deciziei de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate in cazul lui Klaus Iohannis.

Astfel, magistratii subliniaza ca, dincolo de particularitatile oricarei situatii de fapt "nu se poate afirma de plano" ca functia de primar este incompatibila cu functia de reprezentant legal al unitatii administrativ teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.

"Avand in vedere faptul ca incompatibilitatea in cauza este generata exclusiv de cumularea calitatii de primar cu cea de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in Adunarile Generale ale societatilor comerciale de interes local, iar in speta nu s-a demonstrat ca intimatul-reclamant (Klaus Iohannis - n.red.) a detinut aceasta din urma calitate, criticile recurentei parate (ANI - n.red.) pe acest aspect apar nefondate", conform motivarii instantei supreme.

Iohannis scapa de dosarul de incompatibilitate. ICCJ a respins recursul ANI

De asemenea, judecatorii de la ICCJ nu au ignorat nici "caracterul permisiv" al prevederilor legale, prin care se dispune ca, in Adunarea Generala a Actionarilor, "actionarii persoanelor juridice pot fi reprezentate prin reprezentantii lor legali care, la randul lor, pot da altor persoane imputernicirea pentru respectiva adunare generala".

"Prin includerea cuvantului 'pot' legiuitorul lasa la latitudinea subiectelor de drept sa faca sau sa nu faca anumite actiuni, ceea ce inseamna ca intimatul-reclamant in calitate de primar al municipiului Sibiu avea posibilitatea sa accepte sau sa refuze mandatul de reprezentare a Unitatii Administrativ teritoriale in Adunarea Generala a Actionarilor societatii SC 'Piete Sibiu' SA sau participarea la Adunarea Generala a Actionarilor in situatia in care a fost desemnat", conform motivarii instantei.

Presedintele Klaus Iohannis a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce instanta suprema a respins, in 21 ianuarie, recursul ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI.

Decizia instantei supreme, prin care s-a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete, este definitiva.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...