Iohannis, judecat la doua zile dupa prezidentiale: ICCJ a respins cererea ANI

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 12:02
9310 citiri
Iohannis, judecat la doua zile dupa prezidentiale: ICCJ a respins cererea ANI

Procesul presedintelui PNL, Klaus Iohannis, cu Agentia Nationala de Integritate, nu va fi devansat, a stabilit luni Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ANI ceruse instantei supreme sa devanseze termenul de judecata a candidatului ACL la prezidentiale, inainte de al doilea tur al alegerilor, insa acesta ramane pe 18 noiembrie.

Iohannis, judecat inainte de alegerile prezidentiale?

Cererea ANI prin care se solicita urgentarea procesului in care presedintele PNL Klaus Iohannis este acuzat de incompatibilitate ar fi urmat sa fie discutata luni de magistratii Inaltei Curti.

Iohannis vs. ANI: Prezidentiabilul ACL afla daca va fi judecat inainte de prezidentiale (Video)

"Pe noi nu ne incurca niciun termen, noi repetam ce a spus candidatul de zeci de ori: Nu avem niciun fel de emotii privind rezultatul la Inalta Curte. Nesiguranta in randul alegatorilor cu siguranta a indus.

Daca ar fi cerut dl Iohannis (judecarea mai rapida - n.red.), se spunea ca intervine in justitie", a declarat vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, luni, dupa anuntul instantei supreme.

De asemenea, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a spus despre campania prezidentiala a lui Klaus Iohannis ca "merge mai departe".

La randul sau, presedintele PMP Elena Udrea este de parere ca "Iohannis a facut presiuni asupra Justitiei" si ca "stie clar ca e incompatibil".

"Situatia lui Iohannis trebuia rezolvata de mult. (...) Daca va fi declarat incompatibil, nu va putea ocupa functia de presedinte ales al Romania. Era bine daca aveam o decizie inainte de exprimarea votului", a spus candidatul PMP la alegerile prezidentiale, la Adevarul Live.

ANI a cerut devansarea termenului

Marti, ICCJ stabilise ca recursul ANI in dosarul in care il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate se va judeca pe 18 noiembrie, la doua zile dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, insa ANI a cerut ulterior devansarea procesului si urgentarea solutionarii dosarului.

In documentele depuse, ANI arata ca judecatorii instantei supreme ar trebui sa se pronunte inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Iohannis vs. ANI: Procesul de incompatibilitate se judeca la doua zile dupa prezidentiale

Iohannis a castigat in prima instanta, ANI a facut recurs

ICCJ a admis in principiu, pe 30 septembrie, recursul declarat de ANI la decizia Curtii de Apel Alba, care i-a dat castig de cauza lui Iohannis in prima instanta si a anulat raportul prin care ANI a constatat incompatibilitatea primarului Sibiului.

Instanta suprema este cea care poate decide definitiv daca primarul Sibiului a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete sau daca raportul ANI va fi anulat.

In aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece detine simultan functia de primar al Sibiului si reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA si SC Piete SA.

Daca Klaus Iohannis este declarat incompatibil in urma procesului cu ANI, el nu mai are voie sa ocupe o functie publica aleasa timp de trei ani. Cu toate acestea, ultimul cuvant il vor avea judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei.

F.N.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...