Iohannis, prima reactie dupa ce a scapat de procesul de incompatibilitate

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 17:05
9121 citiri
Iohannis, prima reactie dupa ce a scapat de procesul de incompatibilitate

Presedintele Klaus Iohannis a facut miercuri prima declaratie dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis definitiv ca acesta nu a fost incompatibil in perioada in care a fost primar al Sibiului.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul procesului dintre domnia sa si Agentia Nationala de Integritate si saluta decizia instantei supreme. Astfel este confirmata solutia Curtii de Apel Alba-Iulia din septembrie 2013.

Presedintele a fost convins, inca de la inceput, ca nu s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate si, de aceea, nu a recurs la niciun fel de exceptie care ar fi fost de natura sa amane aceasta pronuntare.

Domnul Presedinte Klaus Iohannis isi afirma increderea in profesionalismul si independenta sistemului judiciar si recomanda tuturor oamenilor politici sa raspunda cu promptitudine oricaror solicitari din partea Justitiei", se arata intr-un comunicat postat pe siteul Administratiei Prezidentiale.

Iohannis scapa de dosarul de incompatibilitate. ICCJ a respins recursul ANI

Instanta a audiat partile saptamana trecuta si a ramas in pronuntare, asteptand ca Agentia Nationala de Integritate sa depuna concluziile scrise.

Desi era citat, Klaus Iohannis nu s-a prezentat, trimitand doar avocatul. In ziua respectiva presedintele a avut intalniri cu adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, si cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

Victoria Nuland, la prima intalnire cu Iohannis: Vi se datoreaza, am venit sa va vad UPDATE

Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul britanic de Externe: Drepturile romanilor, pe agenda

Instanta suprema a judecat saptamana trecuta, pe fond, recursul ANI in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

Din completul de judecata au facut parte magistratii Cezar Hancu (presedinte), Zoita Milasan si Viorica Trestianu, numele ultimei judecatoare aparand in dosarul Gabrielei Birsan, scria atunci Evenimentul Zilei.

Conform sursei citate, reprezentantul ANI a solicitat admiterea recursului, mentionand ca si Curtea Constitutionala s-a pronuntat recent cu privire la constitutionalitatea articolului din legea alesilor locali, dar motivarea deciziei CCR nu a fost inca redactata.

Procesul lui Iohannis la Inalta Curte: Valeriu Stoica e aproape sigur de decizie UPDATE

In replica, avocatii lui Iohannis au cerut respingerea recursului depus de ANI. Unul dintre ei a argumentat ca ANI nu a dovedit starea de incompatibilitate a clientului sau, iar cel de al doilea a sustinut ca ANI recunoaste caracterul regional al societatii Apa si Canal, asa ca decizia CCR nu se aplica in acest caz.

Presedintele Iohannis, in fata instantei: Incepe procesul la Inalta Curte

Iohannis anuntase in campania electorala ca, in cazul in care va fi ales presedinte si, ulterior, va primi un verdict nefavorabil in acest dosar, va face "lucrul onorabil" si va demisiona.

A.S.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...