Iohannis vs. ANI: Curtea suprema judeca dosarul de incompatibilitate

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 07:08
9703 citiri
Iohannis vs. ANI: Curtea suprema judeca dosarul de incompatibilitate
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis urmeaza sa fie judecat marti de catre magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Pe 30 septembrie, ICCJ a admis in principiu judecarea recursului declarat de Agentia Nationala de Integritate la decizia Curtii de Apel Alba Iulia, care ii daduse castig de cauza lui Klaus Iohannis.

Instanta suprema va decide daca anuleaza definitiv raportul ANI sau daca primarul Sibiului, la fel ca alti edili locali, se face vinovat de incalcarea legii si s-a aflat in incompatibilitate atunci cand a reprezentat Sibiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a contestat raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI.

Agentia Nationala de Integritate a contestat decizia la Inalta Curte si a cerut urgentarea judecarii acestui proces. Klaus Iohannis s-a declarat in permanenta convins ca nu a incalcat legea, acum asteptandu-se decizia Inaltei Curti.

Cu o luna inainte de turul intai al alegerilor, Klaus Iohannis a spus ca nu are cum sa se mai retraga din cursa prezidentiala, dar oricum va castiga procesul cu ANI. Ulterior, liderul PNL si-a nuantat declaratiile, dand asigurari ca, daca va pierde procesul, va face un gest de "moralitate".

Iohannis: Dosarul meu cu ANI nu se va judeca inainte de alegeri, ci dupa

Intrebat ce ar insemna "un act de moralitate", presedintele PNL a raspuns: "Pai, trebuie sa iau atitudine fata de rezolutia pe care o vom avea atunci. Cand o vom avea, atunci fiti sigur ca voi face un pas cu care vor fi toti foarte multumiti", fara sa dea detalii.

Procesul de la Inalta Curte merge in paralel cu un alt proces. Primarul din Tuzla, acuzat la fel ca Iohannis de incompatibilitate, a sesizat Curtea Constitutionala, cerandu-i sa declare ca neconstitutional articolul incriminator din legea ANI.

La fel ca Inalta Curte, si judecatorii CCR au amanat luarea unei decizii in timpul campaniei electorale, pana pe data de 9 decembrie, asteptand sa primeasca mai multe informatii de la Curtea de Apel Constanta, unde se judeca in prima instanta contestatia primarului din Tuzla.

#Klaus Iohannis ANI ICCJ, #Klaus Iohannis ANI incompatibil, #Iohannis ANI incompatibil proces , #proces ANI
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Nu va fi tariceanu presedinte...va fi un fel de razboi civil .