Presedintele Iohannis, in fata instantei: Incepe procesul la Inalta Curte

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 07:08
7589 citiri
Presedintele Iohannis, in fata instantei: Incepe procesul la Inalta Curte
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Dosarul de incompatibilitate al presedintelui Klaus Iohannis cu Agentia Nationala de Integritate va incepe sa fie judecat miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acest termen fiind fixat in urma cu aproape doua luni.

Miercuri sunt citati atat fostul primar al Sibiului, cat si un reprezentant ANI, in urma recursului facut de institutie, care a fost admis de instanta suprema pe 25 noiembrie.

Procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca in ianuarie

La termenul de miercuri sunt asteptati sa isi prezinte punctele de vedere atat un reprezentant al ANI, cat si Klaus Iohannis sau un reprezentant al sau.

Tariceanu, despre procesul lui Iohannis: Justitia a fost oarba

Pe 24 aprilie 2013, ANI a anuntat prin intermediul unui comunicat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate inca din anii 2009-2010, pentru ca detinea si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, precum si la SC Piete SA.

Klaus Iohannis a contestat apoi raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI. Institutia a contestat insa decizia la ICCJ si a cerut urgentarea judecarii acestui proces, in conditiile in care Iohannis candida la presedintie.

Iohannis a demisionat si din functia publica vizata de procesul cu ANI

In campania prezidentiala, pe 27 octombrie, ICCJ a stabilit ca procesul lui Iohannis cu ANI nu va fi devansat inainte de turul al doilea al alegerilor, astfel ca ramasese stabilita data de 18 noiembrie pentru termenul de judecata, dupa care si acest termen a fost amanat pentru 14 ianuarie.

Iohannis, judecat la doua zile dupa prezidentiale: ICCJ a respins cererea ANI

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis: Ce a decis azi Inalta Curte

Ulterior, dupa ce a fost ales presedinte, Klaus Iohannis si-a depus demisia din functia de primar al Sibiului, pe 2 decembrie, precum si din celelalte functii publice detinute.

Iohannis nu scapa de procesul cu ANI: CCR a decis ca Legea incompatibilitatii e constitutionala

Doua saptamani mai tarziu, pe 16 decembrie, judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarile privind articolul referitor la incompatibilitatea alesilor locali, ca neintemeiate, dupa dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si Iohannis.

F.N.

Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni seară, 4 martie, despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă PNL va avea un candidat comun cu PSD, Ciucă a...
#dosar incompatibilitate Klaus Iohannis, #Iohannis proces ANI, #Iohannis dosar ANI, #Iohannis primul termen ANI, #Iohannis termen proces ANI , #proces ANI