Inalta Curte a admis, marti, recursul facut de Agentia Nationala de Integritate in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis si a fixat ca termen de judecata data de 14 ianuarie, cu citarea partilor.
Inalta Curte a anulat astazi decizia Curtii de Apel Alba Iulia si a decis sa rejudece cazul, informeaza B1TV.
Cei trei judecatori din completul Inaltei Curti au admis actiunea depusa de ANI, ceea ce inseamna ca motivele invocate de agentie au fost considerate temeinice.
Prin urmare, la termenul din 14 ianuarie isi vor prezenta punctele de vedere atat reprezentantul ANI, cat si Klaus Iohannis sau un reprezentant al sau, in conditiile in care liderul PNL va depune in luna decembrie juramantul de presedinte al Romaniei.
Iohannis vs. ANI: Curtea suprema judeca dosarul de incompatibilitate
Totodata, este asteptata cu interes decizia Curtii Constitutionale, care va judeca in data de 9 decembrie sesizarea de neconstitutionalitate depusa de primarul din Tuzla cu privire la un articol din legea ANI. Astfel, daca articolul este declarat neconstitutional, cazul Iohannis ia o alta turnura, putand fi considerat incheiat, sustin specialistii.
Ce sustine ANI
In data de 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate a anuntat prin intermediul unui comunicat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate inca din anii 2009-2010, pentru ca detine si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, precum si la SC Piete SA.
"Potrivit dispozitiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, 'Functia de primar si viceprimar (...) este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national'", a argumentat ANI.
Klaus Iohannis a contestat raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI.
Agentia Nationala de Integritate a contestat decizia la Inalta Curte si a cerut urgentarea judecarii acestui proces, in conditiile in care Klaus Iohannis candida la presedintie si alte 32 de dosare, care aveau ca obiect incompatibilitati de tip "RAJA", erau pe rol.
Ce spune Iohannis
Klaus Iohannis s-a declarat in permanenta convins ca nu a incalcat legea, acum asteptandu-se decizia Inaltei Curti.
"Nu am cum sa pierd, in prima instanta am castigat si inca foarte bine acest proces. Nu exista nicio chestiune suplimentara fata de ce s-a discutat pe fond si nu exista pentru mine niciun motiv sa cred ca as putea sa pierd acest proces", a declarat el, in conditiile in care dosarul sau de incompatibilitate devenise deja tema de atac in campania electorala.
De asemenea, cu o luna inainte de turul intai al alegerilor, Klaus Iohannis a spus ca nu are cum sa se mai retraga din cursa prezidentiala, dar oricum va castiga procesul cu ANI.
"Candidatura mea este definitiva, nu exista niciun procedeu prin care o candidatura definitiva sa fie retrasa, dar nu din acest motiv voi continua. Voi continua din cel putin alte doua motive: dosarul meu nu se va judeca inainte de alegeri, ci dupa, fiindca toate termenele adunate ne duc deja in ianuarie sau februarie", a declarat Iohannis.
Iohannis: Dosarul meu cu ANI nu se va judeca inainte de alegeri, ci dupa
Ulterior, liderul PNL si-a nuantat declaratiile, dand asigurari ca, daca va pierde procesul, va face un gest de "moralitate".
"Nu am niciun fel de emotii si sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa spun ca daca pierd procesul, imi este indiferent. Nici vorba! In acel caz eu trebuie sa fac un act de moralitate, nu neaparat de legalitate, fiindca legal lucrurile sunt simple", a declarat primarul Sibiului pentru RFI Romania.
Intrebat ce ar insemna "un act de moralitate", presedintele PNL a raspuns: "Pai, trebuie sa iau atitudine fata de rezolutia pe care o vom avea atunci. Cand o vom avea, atunci fiti sigur ca voi face un pas cu care vor fi toti foarte multumiti", fara sa dea detalii.
Ce se poate intampla
Daca Inalta Curte ar fi anulat raportul ANI, lucrurile erau clare.In schimb, daca, peste cateva luni, verdictul final ii va fi unul nefavorabil, situatia se complica.
Pana in acest moment, Inalta Curte a decis ca alesii care au incalcat regimul incompatibilitatilor nu mai pot exercita o functie publica aleasa sau numita timp de trei ani, motiv pentru care mai multi parlamentari, de exemplu, si-au pierdut mandatele. In schimb, Mircea Diaconu a ajuns in Parlamentul European cu toate ca Inalta Curte a confirmat faptul ca s-a aflat in incompatibilitate.
Insa Constitutia spune foarte limpede ca, spre deosebire de parlamentari sau ministri, un presedinte nu isi pierde mandatul decat in conditii foarte stricte, iar incompatibilitatea nu este una dintre ele.
Astfel, articolul 97 prevede la alin.1 ca "vacanta functiei de Presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces", iar articolul 95 prevede ca presedintele poate fi suspendat si apoi demis prin referendum doar in cazul in care savarseste fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei.
Prin urmare, un eventual verdict final de incompatibilitate ar fi mai degraba o problema de morala pentru Klaus Iohannis, nu una de legalitate.
Specialistii mai spun ca este posibila si varianta ca procesul sa fie suspendat pe perioada mandatului de presedinte al lui Klaus Iohannis, urmand sa fie reluat dupa aceea.
CCR ar putea transa problema
Procesul de la Inalta Curte merge in paralel cu un alt proces. Primarul din Tuzla, acuzat la fel ca si Iohannis de incompatibilitate, a sesizat Curtea Constitutionala, cerandu-i sa declare ca neconstitutional articolul incriminator din legea ANI.
La fel ca Inalta Curte, si judecatorii CCR au amanat luarea unei decizii in timpul campaniei electorale, pana pe data de 9 decembrie, asteptand sa primeasca mai multe informatii de la Curtea de Apel Constanta, unde se judeca in prima instanta contestatia primarului din Tuzla.
"Verdictul CCR are efect asupra dosarului lui Iohannis doar daca va fi unul de neconstitutionalitate. Daca CCR confirma constitutionalitatea, situatia ramane aceeasi", a declarat avocatul Elenina Nicut pentru Ziare.com.
cauze negative.
halal justitie Vezi tot