Zegrean: Alesii nu-si pierd mandatul daca se declara neconstitutional articolul privind incompatibilitatea

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:05

   

Zegrean: Alesii nu-si pierd mandatul daca se declara neconstitutional articolul privind incompatibilitatea
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat marti ca alesii nu-si vor mai pierde mandatul in cazul in care va fi declarat neconstitutional articolul privind incompatibilitatea acestora cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

Intrebat ce se intampla cu procesele din instanta daca acest articol va fi declarat neconstitutional, seful CCR a explicat: " (Alesii locali, n.red.) castiga, li se anuleaza constatarea facuta de ANI. Daca legea nu mai prevede ca ei sunt in incompatibilitate, nu-i mai poate mentine nimeni in incompatibilitate. (...) Nu-si mai pierd mandatul pentru acest motiv".

El a adaugat ca a primit dosarul de la Curtea de Apel Constanta in urma solicitarii CCR in dosarul privind exceptia ridicata de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu.

CCR reia marti dezbaterile in cazul exceptiei de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile privind incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

Dispozitiile atacate la Curte sunt cele in baza carora Agentia Nationala de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si presedintele ales, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.In 4 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol, pentru 9 decembrie, a exceptiei ridicate de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, deoarece judecatorii au apreciat ca este nevoie de lamuriri suplimentare si de dosarul de la Curtea de Apel Constanta.

Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Ulterior, Curtea a mai avut pe ordinea de zi dosare in care era ridicata aceeasi exceptie, acestea fiind amanate tot pentru marti.

Initial, exceptia ridicata de primarul comunei Tuzla a fost dezbatuta de CCR in 7 octombrie, insa a fost amanata pronuntarea pentru 4 noiembrie.

Exceptia ridicata se refera la neconstitutionalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca in ianuarie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2343 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor