Iohannis lanseaza noi atacuri la adresa coalitiei de guvernare: Statul de drept trebuie protejat prin toate mijloacele

Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 18:45
8350 citiri
Iohannis lanseaza noi atacuri la adresa coalitiei de guvernare: Statul de drept trebuie protejat prin toate mijloacele
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a lansat un atac fara precedent la adresa lui Liviu Dragnea si a guvernului PSD-ALDE, luni, intr-un discurs sustinut la Palatul Cotroceni, unde a primit si decorat supravietuitori ai Holocaustului.

Presedintele a acuzat ca, in tentativa de a se salva de justitie si de a-si prezerva puterea, unii politicieni invinuiesc magistrati, blameaza multinationalele si diabolizeaza Uniunea Europeana, la fel cum s-a consolidat si regimul nazist - schimband legi si capturand institutii.

"Cu toate eforturile noastre, nicio fapta de respect si de redare a demnitatii, oricat de nobila si de solara ar parea, nu poate anula o crima. Antidotul raului nu poate fi decat o actiune de salvare a viitorului prin recunoasterea capcanelor ideologice si printr-o atenta examinare a faptelor politicienilor si a sustinatorilor lor.

In ultimele sapte decenii, lumea s-a schimbat si, totusi, instrumentele politicului au ramas aceleasi. Sa nu uitam ca, in numele unui asa-zis ideal suprem, schimband legi si capturand institutii una cate una, s-a consolidat regimul nazist. Perceptia ca politicienii, care reprezinta oamenii si interesele lor, au dreptul sa calce in picioare adevaruri, sa identifice dusmani, sa dea vina pentru esecurile lor pe diferite categorii de cetateni reprezinta o filosofie toxica.

Astazi, in tentativa lor nesabuita de a se salva de justitie si de a-si prezerva puterea, unii politicieni invinuiesc magistrati, blameaza multinationalele viclene, cum zic ei, si diabolizeaza Uniunea Europeana, descrisa drept abuziva si trufasa. Dupa ce-i arati acum cu degetul, ar urma altii, apoi altii si tot asa, pana cand indistinctia si cautarea continua a vinovatilor s-ar transforma in pretextul perfect pentru acapararea statului", a spus seful statului la ceremonia de decorare a unor supravietuitori ai Holocaustului.

El a subliniat ca "trecutul este un avertisment mereu actual, iar efortul de a-l intelege nu este niciodata indeajuns".

"Este datoria noastra sa prevenim si sa anihilam orice actiune menita sa destabilizeze pacea si sa aduca atingere valorilor europene fundamentale. Este, totodata, datoria institutiilor, dar si a functionarilor statului roman sa-si protejeze cetatenii, prin toate mijloacele, sa salvgardeze statul de drept, democratia, sa garanteze pacea sociala si respectarea valorilor esentiale. (...) Sa respectam memoria victimelor, sa ne asumam lectiile trecutului si sa continuam sa cultivam in societatea romaneasca principiile tolerantei, acceptarii, solidaritatii si respectului!", a aratat Iohannis.

Duminica, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a unor supravietuitori ai Holocaustului.

Astfel, in semn de "deosebit respect pentru suferintele indurate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru inalta tinuta morala de care au dat dovada de-a lungul vietii, precum si pentru eforturile depuse pentru pastrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie sa o mai cunoasca", seful statului a conferit: Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Cavaler pentru Davidovits Rachel, Pardau Lea, Schwartz Paul, Segal Sandra, Shai Meir, Szinetar Iudita Agneta si Vainer Anette.

De asemenea, presedintele Iohannis a conferit Medalia Nationala "Serviciul Credincios" Clasa a III-a lui Andrei Klein.

Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
Coaliția PSD-PNL scârțâie din ce în ce mai tare, deși mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale. Fotoliul de la Cotroceni atrage ca un magnet, iar președinții celor două...
„Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
„Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
Dosarul în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de DNA, că ar fi ajutat principalul asfaltator din Teleorman să obțină peste 12 milioane de euro din fonduri europene, a fost...
#Iohannis atac Dragnea , #PSD
  1. Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
  2. „Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
  3. Huzurul bugetarilor de partid în România. Câți dintre ei pot fi concediați, fără a li se simți lipsa: „Politicienii nu sunt pregătiți de așa ceva”
  4. Circul grotesc al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European. "Niciodată pentru dictatura UE/Niciodată cu Ucraina" VIDEO
  5. România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Cine sunt eurodeputații aleși din primul tur
  6. Ministru PNL jignit de premierul Marcel Ciolacu. Burduja: „Nu s-a referit la mine”
  7. Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
  8. Conducerea "superagenției" care va controla toate companiile naționale a demisionat după acuzațiile de incompatibilitate
  9. Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă. Legea tocmai a fost promulgată
  10. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”