Ce urmeaza dupa ce a picat Orban?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 06 Februarie 2020, ora 07:40
11162 citiri

Caderea guvernului liberal nu-i o surpriza. Ea fusese anuntata in ultimele 2-3 zile, inclusiv ca parte a unei intelegeri subterane, care nu a fost probata in vreun fel.

De fapt, succesul motiunii aranjeaza si PNL, si PSD. Penelistii se pot felicita intrucat s-au apropiat de alegeri anticipate. Iar pesedistii bifeaza un succes politic de care aveau nevoie ca de aer, dupa dezastrul de la prezidentiale.

Cine nu iese prea bine din caderea lui Orban e USR, care si-a dorit mult proiectul scrutinului in doua tururi pentru primar si-l vede evaporandu-se.

In fine, sa notam ca voturile-cheie pentru demiterea lui Ludovic Orban au venit de la UDMR si de la partidul lui Ponta. Adica de la cei care au avut un rol determinant si-n rasturnarea Vioricai Dancila si instalarea unei echipe PNL.

Ce urmeaza?

Negocieri, desigur.

Presedintele nu poate abandona proiectul alegerilor parlamentare anticipate, asa ca foarte probabil il va nominaliza tot pe Orban dupa consultarile de la Cotroceni.

PNL va vota impotriva. Asa cum va face si USR, trezita in fine din iluzii.

Ponta, rapid in reactii, a anuntat deja o intelegere cu PSD pentru sustinerea ca premier a lui R. Pricopie, chimistul ajuns sef peste academia securistilor de scoala noua.

E neindoielnic ca Ponta & co. vor juca aceeasi comedie pe care au jucat-o in 2009, cand au cautat sa-l impuna ca premier, dupa destituirea lui Boc, pe un anume... Klaus Iohannis. Cu argumentul - sunt convins ca-l vom auzi iar zilele astea - ca exista o majoritate parlamentara care are un nume in buzunar si ca presedintele trebuie sa ia nota de ea.

Rolul UDMR va fi, in acest context, decisiv.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...