Centenarul Marii Uniri, o durere insuportabila

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 25 Iulie 2017, ora 19:14
6827 citiri
Centenarul Marii Uniri, o durere insuportabila

Sarbatorirea implinirii a 100 de ani de la Marea Unire ar fi putut sa fie o buna ocazie pentru guvernanti si clasa politica in general pentru a demonstra, fie si in ultimul ceas, ca isi inteleg rostul existentei si pot sa produca, fie si in mod exceptional, lucruri si idei si in interes national nu doar pentru a-si asigura propria supravietuire.

In mod particular, PSD ar fi avut timp suficient dupa castigarea alegerilor din 2016 sa se mobilizeze astfel incat pana in 2018 sa celebreze marele eveniment prin cel putin o mare realizare sau, cel putin, printr-o pregatire care sa se ridice la nivelul asteptarilor generate de implinirea celor 100 de ani de cand Romania a facut marele salt in randul natiunilor din 1918.

Pentru a reusi, insa, PSD ar fi trebuit sa vina la guvernare chitit sa lucreze in acest sens, nu pentru a-si implini diverse fantasme revansarde, care in cel mai bun caz au produs doar panica si haos, cand nu au dat peste cap si mai mult ceea ce, de bine, de rau, functiona cum-necum.

Daca si-ar fi concentrat toata energia inspre, de exemplu, finalizarea autostrazii care leaga Muntenia de Transvilvania, ar fi avut timpul necesar in doi ani pentru implinirea acestui minor obiectiv.

Ba daca si-ar fi pus in cap doar acest lucru, nu ar fi fost imposibil ca, in regim de urgenta, sa duca la bun sfarsit si legatura cu Moldova.

In schimb, PSD l-a pus de doua ori in fruntea Transporturilor pe Cuc, suficient cat sa asigure dezastru si o contemplare continua a problemelor, iar ca sa se scuze pentru inactiunea viitoare ne-au asigurat de la bun inceput ca nu promit niciun km de autostrada.

Ciudata strategie pentru cel mai mare partid din Romania care a castigat alegerile cu cel mai bun scor al sau dupa 1990, cand simpla finalizare a unei bucati de autostrada care sa razbata Carpatii le-ar fi garantat ca ar fi ramas si in istorie si la guvernare.

Dupa pasii pe care i-a facut de cand e la putere, insa, e clar ca PSD nu vede un astfel de pariu interesant. Sau il considera din start pierdut, asa incat si-a spus ca e mai sanatos sa-l ignore cu totul. Doar ca asta ne obliga pe toti sa lucram pe marginea centenarului exclusiv la nivelul imaginii.

Neavand nimic important de finalizat in preajma sarbatoririi Marii Uniri, singurul lucru care ne ramane de facut tuturor este sa ne judecam locul si rolul pe care le-am avut de-a lungul ultimilor 100 de ani in istorie.

Curios e ca, desi PSD a simtit initial importanta momentului, infiintand si un Departament al Centenarului, a renuntat de curand la aceasta idee si a trecut totul in sarcina Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, o entitate destinata parca sa ia mai degraba in ras decat in serios ideea Centenarului.

Citeste si Ministrul Culturii: Sa nu discutam despre autostrazi, ca nu mai ajungem la Centenar

Intr-un fel, prin diminuarea importantei acordata Centenarului Marii Uniri, in lipsa unei realizari care sa acopere numeroasele goluri si nerealizari din acest interval, PSD reuseste o mutare inteleapta. Cu cat vor face mai putina galagie in jurul Centenarului Marii Uniri, cu atat vor putea trece mai usor observabile marile nerealizari de acum sau din trecutul apropiat sau departat.

In mod previzibil, totul se va reduce la anul la un festivism irelevant si la un munte de vorbe marete care sa umple golurile si frustrarile unei natiunii care, in realitate, nu se poate lauda decat cu ultimele locuri in toate clasamentele care descriu calitatea vietii sau a dezvoltarii unei tari.

Firea face 3 monumente pentru Centenarul Marii Uniri. Ce alte planuri mai are

Daca esecul principalului partid de guvernare in privinta Centenarului este previzibil, nici de cealalta parte nu stam mai bine. Nici proiecte nu mai stim sa facem, un domeniu unde excelam si ne-am afirmat drept tara "lucrurilor incepute, dar niciodata terminate".

Celebrul "Proiect de Tara", cel mai important document strategic al Romaniei, pentru care presedintele Klaus Iohannis a infiintat o comisie prezidentiala speciala, se afla dupa un an inca in faza de "draft" despre care nimeni nu poate spune absolut nimic.

Sa speram, totusi, oricat de ironic ar fi, ca poate cu ocazia Centenarului Marii Uniri vom afla si noi care ne este proiectul de tara pentru viitor. Tot ar fi ceva decat nimic.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com