Dansul PNL si PSD in jurul tehnocratilor lui Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 07:51
2546 citiri
Dansul PNL si PSD in jurul tehnocratilor lui Iohannis

Principalele partide politice romanesti se afla astazi intr-o dilema deloc usor de rezolvat. Sa sprijine Guvernul de asa-zisi tehnocrati ai lui Ciolos-Iohannis sau mai bine nu?

E prima si cea mai grea intrebare, intrucat in functie de raspunsurile date si deciziile luate se va desena si viitorul celui obligat sa aiba o pozitie fata de Executiv.

Daca il sprijina, pana unde, cat, in ce proiecte si sub ce forma o va face? Si daca nu, la fel, care e modalitatea cea mai rationala si mai buna de a-i face opozitie fara sa te discreditezi cu imaginea unuia care da cu pietre in ceva ce merge si functioneaza mai bine decat ai reusit sa o faci tu in toata cariera de politician postdecembrist?

Starea de exceptionalitate spre care tinde tot mai mult contextul international, cu Franta in razboi deschis impotriva terorismului si cu ISIL dispus sa mearga si mai departe cu atentatele in Europa, obliga partidele sa aiba o atitudine cat se poate de rationala si lucida fata de guvernare, in general, si fata de Executiv in special.

Aparent, atat cat poate fi intuit din afara, cele doua mari partide parlamentare se afla intr-un standby aproape de limita paraliziei. Pentru moment, ambele par sa fie patrunse de importanta momentului si si-au declarat sustinerea, mai mult sau mai putin conditionata, pentru Cabinetul Ciolos.

PNL si PSD sunt insa cuprinse de febra reformarii de care pare sa fie patruns de la primul pana la ultimul membru cu carnet de partid. O minirevolutie isi arata chipul, de altfel, in intreaga clasa politica. Regrupari de oameni si idei se discuta de zor in culise, la pachet cu scenarii virtuale despre o refacere a USL prin Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu.

La PNL, liberalii isi duc ultimele razboaie cu pedelistii lui Blaga si de la centru se cere un audit extern care sa le spuna incotro.

In opinia mea, ideea reprezinta in realitate strigatul disperarii dupa un lider care sa-i uneasca si sa le arate calea. Un lider care sa simta in avans in ce directie se indreapta electoratul si, in acelasi timp, sa aiba puterea de a modela partidul intr-acolo.

Ca sa intelegem gradul disperarii care bantuie PNL, e suficient sa auzim cum numele lui Crin Antonescu a inceput sa fie vehiculat tot mai frecvent prin aceleasi subterane ale partidului, doar-doar ideea va mai linisti degringolada cvasi-generala.

La PSD, dupa plecarea lui Ponta si ai lui, e atat de multa liniste ca nu se aude decat bataia ritmica si apasata a termenelor in procesul lui Dragnea pentru fraudarea referendumului din 2012, a carui rejudecare a inceput la Inalta Curte.

Linistea in PSD e atat de apasatoare incat figura vicepremierului Vasile Dancu imi pare ca devine mai importanta si mai credibila decat mustata care zambeste ironic din Kiseleff - un paradox pe masura situatiei speciale in care se afla si social democratii.

Singurul lucru bun din toata devalmaseala clasei politice este ca partidele au o ocazie unica sa se reconecteze la electoratul uitat, pacalit si batjocorit. Cine va reusi sa o faca primul si cel mai bine va castiga.

Dar pe cat de simplu poate fi spus, pe atat de complicat devine in momentul in care vrei sa pui in practica ideea. De aici semipareza partidelor. Si tot de aici disperarea si iluzia ca un lider salvator ar putea sa-i scoata din fundatura in care au intrat.

Poate ca intoarcerea la popor, oricat de populist si ipocrit ar suna azi, le-ar oferi partidelor si cele mai bune raspunsuri pentru raportul in care ar trebui sa se situeze fata de Guvernul Ciolos-Iohannis.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#PSD PNL Guvern Ciolos , #PSD