Dreapta are nevoie de candidat. Altul decat Iohannis

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 11:56
18288 citiri

Actualul presedinte mai are un singur lucru de facut. Sa anunte, de acum, ca nu va candida, in 2019, pentru un nou mandat. Anuntul sau va permite dreptei sa caute un candidat credibil.

Klaus Iohannis a devenit presedinte in decembrie 2014. Ce a facut de atunci? A dat guvernarea pe mana PSD. A dat PNL pe mana unei persoane care l-a dus in pamant (PNL a obtinut la ultimele alegeri doar cu 4 procente mai mult decat a obtinut, singur, fostul PDL, impotriva intregului USL, dupa o perioada de criza economica).

In decembrie 2014, PSD era in stare de soc. Pierduse alegerile prezidentiale la un scor fara precedent. Opinia publica ii era ostila. Partidul era cuprins de convulsii. Moment in care Klaus Iohannis le-a intins o mana de ajutor.

Sa fim clari aici. Nu este vorba, asa cum se crede de obicei, doar de limitele inteligentei politice ale fostului primar al Sibiului. Si nici doar de comoditatea sa proverbiala. Ceea ce spun e ca, in realitate, Klaus Iohannis era interesat inca din momentul zero sa guverneze cu PSD-ul.

Iata de ce s-a inconjurat, la Cotroceni, de oameni care asigurau, activ, legatura cu PSD si cu aliatii sai. Dan Mihalache a fost vice-presedinte PSD. Lazar Comanescu este un diplomat ceausist. Bogdan Aurescu a fost candidat PSD la Senat in 2004 si ministru in guvernarea Ponta. Constantin Dudu-Ionescu este un traseist cunoscut, fost si pe la partidul lui Dan Voiculescu.

(Pentru ca tot veni vorba despre consilieri: a dat Klaus Iohannis vreo explicatie cu privire la cazul Scutaru? Amintesc ca George Scutaru, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala (!), a ajuns sa fie anchetat de DNA sub control judiciar pentru complicitare la luare de mita si spalare de bani. Scutaru a fost "consilier de imagine" al lui Teodor Melescanu si asociat intr-o firma cu sotia acestuia).

Alta parte a PSD-ului a ramas la guvernare. Dupa tragedia din clubul "Colectiv", sub alta eticheta. Si tot cu sprijinul activ al lui Klaus Iohannis. Si aici vorbesc despre faptul ca Dacian Ciolos se ruga de socialisti sa il sprijine pentru un nou mandat de comisar european si ca, ajuns prim-ministru, le-a sabotat national-liberalilor campania de la alegerile parlamentare. Probabil va fi recompensat in curand.

Fostul sau sef adjunct de cabinet de la Bruxelles, Sorin Moisa, este din 2014 euro-parlamentar PSD si a candidat in 2016 pe listele PSD la alegerile parlamentare. La 12 decembrie Sorin Moisa scria pe Facebook - "Solutia evidenta pentru prim ministru din punct de vedere democratic, al legitimitatii si autoritatii este Liviu Dragnea".

Ma opresc aici cu exemplele. Ideea este clara pentru mine: Klaus Iohannis a fost un aliat obiectiv al PSD-ului. Mai poate el candida in numele dreptei?

Nu. Oricum el a ajuns presedinte doar pe un vot masiv anti-Ponta. Orice calcul la rece arata ca Iohannis nu are nicio sansa la urmatoarele alegeri prezidentiale.

Iata de ce dreapta trebuie sa pregateasca inca de pe acum terenul. Un candidat nu se scoate din palarie in cateva saptamani, asa cum credea Alina Gorghiu cand umbla prin scarile de bloc. Se formeaza in ani de zile.

Iar acest candidat nu poate fi doar al PNL-ului. Motivul este, iarasi, simplu si matematic: PNL-ul nu are, in niciun scenariu, voturile necesare pentru a impune pe cineva drept presedinte al Romaniei. Pentru asta, trebuie ca cel putin 50%+1 din alegatorii prezenti la urne sa voteze candidatul lor. Insa asa cum stau lucrurile, candidatul lor nu va ajunge nici macar in turul II.

Cine ar putea fi acest candidat al dreptei? Este clar ca acesta nu poate fi nici candidatul unei simple coalitii de partide. Opozitia parlamentara este prea fragmentata si prea confuza pentru asa ceva. Solutia rationala este asumarea unui candidat din afara partidelor. Din zona societatii civile.

Urmatorul candidat al PSD va veni din zona aripii penale a acestui partid. Iar alegerile s-ar putea precipita. Socialistii au dat deja semne ca misiunea lui Klaus Iohannis s-a incheiat, din punctul lor de vedere.

Un candidat din zona societatii civile (Emil Constantinescu) l-a zdrobit, in 1996, pe candidatul socialistilor (Ion Iliescu). Aceasta este o strategie care are sens. Pentru ca cineva sa fie ales presedinte, are nevoie de voturi ale alegatorilor de dreapta si de centru. Chiar si de voturi ale alegatorilor de stanga, pentru ca multi dintre acestia nu se regasesc in oferta oligarhica a PSD-ului.

In plus, cei mai multi alegatori nu sunt membri de partid si nu se identifica clar cu conducerea actualelor partide. Aceasta afirmatie este dovedita de rezultatele alegerilor locale, unde afilierea de partid conteaza destul de putin.

Pentru dreapta, alternativa este simpla. Poate continua sa il tolereze pe Klaus Iohannis. Dar aceasta varianta are doua riscuri majore. 1. PSD il va demite pe Klaus Iohannis cand va socoti oportun, fara ca dreapta sa aiba un candidat pregatit. 2. Klaus Iohannis se taraste pana in 2019, cand va deturna voturi de la un candidat valabil al dreptei.

A doua varianta este ca dreapta sa se desolidarizeze urgent de Klaus Iohannis. Oricum nu are nimic de castigat cu el. Nu are nici o idee de dreapta, nu a sprijint nici o politica de dreapta.

Un nou candidat al dreptei ar insemna ca exista speranta. Milioanele de oameni care au stat acasa - majoritatea electoratului - trebuie sa aiba o voce.

Societatea civila nu este perfecta. Are limitele sale. Dar daca judecam calm, trebuie sa recunoastem ca societatea civila a fost catalizatorul reformelor atunci cand partidele de Opozitie asistau la consolidarea partidului-stat, in anii '90 si apoi in vremea regimului Nastase. Este, din nou, momentul actiunii.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
Papa Francisc a lansat critici puternice la adresa lui Donald Trump și Kamala Harris, îndemnându-i pe americani să „aleagă răul cel mai mic” în alegerile prezidențiale din SUA. În...
Cumetriile politice dictează legea în România?
Cumetriile politice dictează legea în România?
Fără să îmi doresc atitudini neconforme cu respectul față de lege, cred în puterea adevărului și în faptul că acesta nu poate fi subordonat la nesfârșit intereselor politice!...
#Iohannis sprijinit ajutor PSD, #Iohannis candidat PNL 2019 , #PSD
Comentarii
Poza pilula
pilula
rank 5
Poza tieues
tieues
rank 5
Candidatul dreptei va fi Tariceanu,
  1. Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
  2. Cumetriile politice dictează legea în România?
  3. Se complică ecuația alegerilor. Partidele DREPT și SENS îi pot încurca pe Geoană și pe Elena Lasconi. „Împreună ar fi redutabile”
  4. Elena Lasconi, ironie la adresa lui Ciolacu: ”Sunt supăraţi consultanţii pe mine că nu învăţ texte pe de rost”
  5. Elena Lasconi neagă că Primăria Câmpulung ar fi anchetată de Parchetul European: ”Știu de unde a venit minciuna”
  6. Primarul Nicușor Dan a indicat partidul ai cărui viitori parlamentari îi vor susține proiectele
  7. Ministra Justiției, atac la PSD: ”Încă are acea pornire de a acapara toată puterea, de a lua tot”
  8. Drona complet românească, ”o realitate”: ”Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”
  9. Susținătorii lui Mircea Geoană au strâns 50.000 de semnături în trei zile
  10. Cine sunt membrii noului Birou Electoral Central, constituit pentru alegerile prezidențiale