Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti seara, ca o serie de masuri guvernamentale din ultima perioada "arata o grava lipsa de responsabilitate, de seriozitate si de viziune cu privire la mersul economiei noastre" si au dus la pierderea increderii investitorilor in mediul economic romanesc.
"Din pacate, o serie de masuri guvernamentale luate in ultima perioada ne arata o grava lipsa de responsabilitate, de seriozitate si de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu si lung. Am vazut cum, fara consultari si fara minime evaluari de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil ca fara noile taxe si impozite introduse prin Ordonanta de Urgenta 114, pe care insa guvernantii au negat-o continuu, bugetul pentru anul in curs ar fi resimtit constrangeri drastice", a spus Klaus Iohannis.
Seful statului a afirmat ca, prin masurile din ultimele zile ale anului trecut, "s-a pierdut si bruma de incredere pe care investitorii o mai puteau avea in politica economica actuala".
"Asa am asistat la prabusirea cotatiilor de pe piata bursiera, inclusiv pentru companiile romanesti importante, fapt fara precedent pentru o economie in crestere. Totodata, suntem in situatia in care insasi existenta Pilonului 2 de pensii este pusa in pericol. Este ingrijorator si modul in care autoritatile gestioneaza securitatea aprovizionarii cu energie sau cel putin pretind ca se ocupa de povara sectorului energetic", a mai spus seful statului.
Iohannis a vorbit despre "amanetarea viitorului generatiilor urmatoare", dar si despre faptul ca masurile economice aduc "prejudicii la adresa bunastarii romanilor si a familiilor lor".
Acesta a afirmat ca nevoile de dezvoltare ale economiei, in directii esentiale precum modernizarea si dezvoltarea infrastructurii, necesita alocari importante in sfera investitiilor publice.
"Desi s-a promis ca 2018 va fi anul investitiilor, ceea ce s-a obtinut se numeste inflatie, importuri si adancirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial si cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, in crestere cu peste 15% fata de 2017. Fondurile europene au ramas, din nou, pe post de Cenusareasa. Guvernul a absorbit cu circa 20% mai putin decat propria tinta asumata, neglijand investitii absolut necesare dezvoltarii", a mai spus Iohannis.
Potrivit acestuia, "economia Romaniei are nevoie de solutii durabile in privinta deficitului de forta de munca si a decalajului dintre sistemul de invatamant si cerintele pietei muncii".
"Invatamantul tehnic si dual, digitalizarea si noile tehnologii, investitiile de valoare adaugata inalta sunt tot atatea provocari la care trebuie sa avem capacitatea, ca stat si ca societate, de a raspunde pe masura. De aceea, solicit decidentilor politici sa coboare cu picioarele pe pamant, sa inceteze experimentele fiscale cu economia Romaniei si sa constientizeze prioritatile reale pe care mediul de afaceri le semnaleaza!", a ai spus seful statului.
Klaus Iohannis a afirmat ca "o guvernare responsabila inseamna solutii eficiente si coerente la problemele cu care se confrunta economia".
"Din pacate, ceea ce vedem la PSD este incercarea permanenta de a gasi 'vinovati de serviciu', ba sunt companiile multinationale, ba este Banca Nationala, doar pentru a ascunde incompetenta propriilor ministri si lipsa de solutii fata de nevoile romanilor. De exemplu, este inadmisibil ca pana la finalul lunii ianuarie sa nu existe nici macar o proiectie bugetara, care sa ofere economiei o anumita perspectiva financiara pentru anul in curs. Solicit Guvernului sa vina cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. In privinta bugetului, am vazut chiar in aceste zile cum se lauda PSD, in mod speculativ si zic eu, acum, naiv, cu cresterea veniturilor bugetare. Ii indemn sa se mai uite o data, insa pe linia veniturilor fiscale, cele care arata performanta ANAF", a mai spus Iohannis.
Acesta dat asigurari ca este determinat sa apere valorile democratiei, ale statului de drept si ale economiei de piata.
Iar lingăii sunt... Vezi tot
Esti cel mai de baza si muncitor om al partidului Vezi tot