Iohannis, despre votul uninominal propus de PSD: Nu imi place ideea

Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:06
1219 citiri
Iohannis, despre votul uninominal propus de PSD: Nu imi place ideea
Foto: Arhiva

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, se declara impotriva uninominalului pur propus de PSD si sustine modelul german, cu un vot uninominal mixt, in calitate de primar si membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

"Nu imi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar evident vor exista discutii in USL, vor exista discutii mai ample si se va lua o hotarare.

Deci, acest raspuns nu implica PNL, este parerea mea de primar", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Klaus Iohannis.

Ponta: Uninominalul pur, prima optiune a PSD. O a doua optiune, daca nu e majoritate (Video)

Intrebat ce nu ii place la propunerea PSD-ului, care sustine votul uninominal pur, Klaus Iohannis, a raspuns "nimic".

Primarul sibian a criticat uninominalul pur si actualul sistem de vot pentru Parlament, spunand ca acum avem "un mega-Parlament, care nu este mai eficient decat cel de dinainte".

"Alegerile parlamentare trebuie sa asigure intr-o masura rezonabila proportionalitatea reprezentarii. Uninominalul pur, dupa parerea mea, nu garanteaza acest lucru.

Nici macar un uninominal asa cum este acum nu garanteaza acest lucru in cadrul unui numar prestabilit de parlamentari. Si rezultatul il stim cu totii, un mega-parlament, care cu siguranta nu este mai eficient decat cel de dinainte, ca sa nu formulez altfel", a explicat Klaus Iohannis.

Sulfina Barbu: PNL nu va accepta votul uninominal pur

Prim-vicepresedintele PNL, membru al FDGR, formatiune pe care a condus-o pana in acest an, crede ca varianta de vot cea mai corecta ar fi cea nemteasca, cea a uninominalului mixt.

"In tarile cu apa calda, aceste lucruri au fost analizate, decenii de-a randul si nu intamplator, unul din sistemele pe care Forumul German le-a propus si sunt in continuare membru si am in continuare aceeasi parere, este sistemul german, care prevede ca fiecare cetatean sa aplice doua stampile: una pe un nume si una pe un partid.

Este un sistem uninominal mixt. Asigura reprezentarea proportionala a partidelor, garantat. Asigura pe de alta parte, intrarea in Parlament pentru politicienii care sunt foarte bine vazuti, fiindca primesc un numar mare de voturi, inclusiv ordoneaza politicienii in interiorul partidului, fiindca partidele tin cont de cate voturi a primit fiecare pe lista", a detaliat prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis PSD vot uninominal, #Iohannis vot mixt, #Iohannis prim vicepresedinte PNL , #PSD