Iohannis, despre votul uninominal propus de PSD: Nu imi place ideea

Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:06
1185 citiri
Iohannis, despre votul uninominal propus de PSD: Nu imi place ideea

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, se declara impotriva uninominalului pur propus de PSD si sustine modelul german, cu un vot uninominal mixt, in calitate de primar si membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

"Nu imi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar evident vor exista discutii in USL, vor exista discutii mai ample si se va lua o hotarare.

Deci, acest raspuns nu implica PNL, este parerea mea de primar", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Klaus Iohannis.

Ponta: Uninominalul pur, prima optiune a PSD. O a doua optiune, daca nu e majoritate (Video)

Intrebat ce nu ii place la propunerea PSD-ului, care sustine votul uninominal pur, Klaus Iohannis, a raspuns "nimic".

Primarul sibian a criticat uninominalul pur si actualul sistem de vot pentru Parlament, spunand ca acum avem "un mega-Parlament, care nu este mai eficient decat cel de dinainte".

"Alegerile parlamentare trebuie sa asigure intr-o masura rezonabila proportionalitatea reprezentarii. Uninominalul pur, dupa parerea mea, nu garanteaza acest lucru.

Nici macar un uninominal asa cum este acum nu garanteaza acest lucru in cadrul unui numar prestabilit de parlamentari. Si rezultatul il stim cu totii, un mega-parlament, care cu siguranta nu este mai eficient decat cel de dinainte, ca sa nu formulez altfel", a explicat Klaus Iohannis.

Sulfina Barbu: PNL nu va accepta votul uninominal pur

Prim-vicepresedintele PNL, membru al FDGR, formatiune pe care a condus-o pana in acest an, crede ca varianta de vot cea mai corecta ar fi cea nemteasca, cea a uninominalului mixt.

"In tarile cu apa calda, aceste lucruri au fost analizate, decenii de-a randul si nu intamplator, unul din sistemele pe care Forumul German le-a propus si sunt in continuare membru si am in continuare aceeasi parere, este sistemul german, care prevede ca fiecare cetatean sa aplice doua stampile: una pe un nume si una pe un partid.

Este un sistem uninominal mixt. Asigura reprezentarea proportionala a partidelor, garantat. Asigura pe de alta parte, intrarea in Parlament pentru politicienii care sunt foarte bine vazuti, fiindca primesc un numar mare de voturi, inclusiv ordoneaza politicienii in interiorul partidului, fiindca partidele tin cont de cate voturi a primit fiecare pe lista", a detaliat prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....