Iohannis vorbeste la Berlin despre criza de la Bucuresti: Atrag atentia PSD sa nu negocieze autonomia pe criterii etnice

Marti, 20 Iunie 2017, ora 20:59
17354 citiri
Iohannis vorbeste la Berlin despre criza de la Bucuresti: Atrag atentia PSD sa nu negocieze autonomia pe criterii etnice

Aflat in vizita la Berlin, presedintele Klaus Iohannnis a raspuns, marti seara, la intrebarile presei referitoare la criza de la Bucuresti.

Seful statului a solicitat PSD sa rezolve urgent problema: "Solicit PSD sa-si rezolve problema pe care singur a creat-o", a spus Iohannis de la Berlin, reiterand ca doreste "terminarea urgenta a crizei si reluarea normalitatii".

Intrebat daca a avut discutii cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu sau Victor Ponta, presedintele a replicat: "nu ma amestec in aceasta disputa interna din PSD. Nu am facut-o, nu o voi face".

Intrebat cine si-ar dori sa castige aceasta disputa din PSD, Iohannis a refuzat sa raspunda: "Vreau sa se rezolve criza, astfel incat sa reintram intr-o zona de stabilitate, sa facem tot ce trebuie sa facem ca sa ducem Romania inainte".

Chestionat si legat de profilul viitorului premier, in cazul in care motiunea va trece, Iohannis a spus ca isi mentine criteriile enuntate anterior si ca extrem de important este ca viitorul sef al Executivului sa fie "integru".

"Eu nu mi-am schimbat opiniile politice si sunt in continuare de parere ca, in Romania, desemnat de mine poate sa fie numai o persoana integra. Nu am absolut deloc de gand sa fac rabat de la criteriile pe care, inca va amintiti, din toamna anului trecut, le tot enunt. Romania are nevoie de un Guvern stabil, are nevoie de un premier integru", a spus presedintele.

In ciuda proportiilor actuale ale crizei, Iohannis este de parere ca "nu exista premisele unui blocaj politic indelungat".

Cat despre discutiile cu UDMR din ultimele zile, presedintele a subliniat ca nu trebuie negociata autonomia pe criterii etnice si a facut un apel catre PSD: "Este natural sa existe astfel de negocieri. Chiar daca sunt la Berlin, am fost in permanenta informat. Nu e cazul sa apara impresia ca nu stiu ce se petrece in tara. Aceste negocieri sunt in principiu normale.

Stiu ca unele au inceput, pe urma au intrat in sincope. Atrag atentia PSD sa nu introduca in pachetul de negocieri chestiuni ce nu trebuie negociate. Nu trebuie sa se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care in Romania nu sunt dorite, nu trebuie negociate sub presiune".

In caz ca motiunea trece maine la vot, Iohannis a precizat ca are pregatit un draft de agenda pentru consultarile cu partidele in vederea desemnarii unui nou premier.

Citeste si filmul acestei zile, in care UDMR l-a lasat pe Dragnea cu ochii in soare, cu cateva ore inainte de votul pe motiune. Marti, UDMR a decis ca nu sprijina motiunea, mutare surpriza dupa ziua de ieri, in care PSD promisese ca sustine diverse legi propuse de maghiari.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com