Cum și-a pierdut Iohannis strălucirea în ochii Europei: "Nu mai seamănă deloc cu politicianul care a fost în primul său mandat"

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 12:08
5778 citiri
Cum și-a pierdut Iohannis strălucirea în ochii Europei: "Nu mai seamănă deloc cu politicianul care a fost în primul său mandat"
Klaus Iohannis la Înalta Curte de Casație și Justiție FOTO Ionuț Mureșan

Popularitatea președintelui Klaus Iohannis a scăzut dramatic pe plan european după ce PNL a bătut palma cu PSD pentru guvernare, notează analiștii publicației Politico.

În numai două luni, Iohannis a ajuns de la garantul luptei anticorupție din fruntea statului român la președintele sub ochii căruia s-a petrecut „cea mai rușinoasă trădare a votului din 1990 încoace”, prima fiind înscăunarea la Cotroceni a lui Ion Iliescu, imediat după Revoluție.

Iohannis era descris ca fiind de neclintit în privința parcursului pro-european și al angajamentului în lupta anticorupție și respectarea separației puterilor în stat în momentul în care a primit, la începutul lunii octombrie 2021, premiul Carol cel Mare – pentru unitatea Europei, o distincție ce a fost acordată în trecut unor figuri istorice remarcabile: Winston Churchill, Vaclav Havel și Papa Ioan Paul al II-lea, notează Hotnews.ro citând publicația Politico.

Jurnaliștii Politico au publicat un articol intitulat "Klaus Iohannis: Președintele României își pierde strălucirea în timp ce temerile de corupție urmăresc noul guvern"

Comitetul director al Premiului „Carol cel Mare” a decis să-i acorde lui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020, pentru:

  • „conducerea României pe o traiectorie pro-europeană, bazată pe valorile statului de drept”,
  • „eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene şi a statelor membre”,
  • „promovarea echităţii, a protecţiei minorităţilor şi a diversităţii culturale şi pentru rolul său de creator de punţi de legătură între societăţile din vestul şi estul Europei”.

Premiul internaţional „Carol cel Mare” al oraşului Aachen este conferit anual, începând cu anul 1950, personalităţilor publice sau organizaţiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unităţii europene sau a cooperării între statele membre.

Cum și-a dezamăgit Iohannis susținătorii europeni

Însă activiștii prodemocrație și anticorupție care vedeau cândva în președintele României un simbol al speranței s-au întors împotriva lui după numirea noului guvern format din PNL și PSD, notează Politico.

Analiștii și activiștii chestionați de reporterii Politico se tem că guvernarea PNL și PSD, formațiuni ce se prezintă ca fiind de centru-dreapta și centru-stânga, va duce la regrese considerabile în ceea ce privește lupta împotriva corupției, fenomen care a dominat România de la prăbușirea comunismului.

Dezamăgirea profundă generată de instalarea noului guvern ar putea avea consecințe grave, avertizează analiștii. Mai exact, există riscul de a alimenta neîncrederea publicului în autoritatea politică, exact factorul decident care gestionează criza sanitară și care este responsabilă și de rata scăzută de vaccinarea anti-Covid din România.

O consecință directă este astfel alimentarea mișcării de extremă dreapta care este coronasceptică și care a câștigat teren în ultimii ani. Politico face referire la AUR.

Iohannis, al doilea după Iliescu la „trădarea votului”

În plus, România ar putea pierde fonduri europene din cauza regreselor privind statul de drept.

Politico subliniază că Iohannis a fost factorul cheie în formarea noului guvern PNL-PSD, la finalul unei prelungite crize ce paralizase scena politică.

Decizia a generat furie printre suporterii președintelui, notează Politico amintind că Iohannis, fost primar al orașului Sibiu, a fost ales președinte în 2014 pe o platformă anticorupție. În 2019 avea să fie reales tot datorită faptului că a jucat rolul de apărător al independenței justiției și promotor al luptei anticorupție.

„Iohannis este autorul politic al situației în care a ajuns. Nu mai seamănă deloc cu politicianul care a fost în perioada primului său mandat prezidențial”, spune analistul politic Cristian Pârvulescu pentru Politico.

Publicația mai notează că reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și intelectuali s-au dezis de Iohannis, argumentând că noua coaliție de guvernare este „cea mai rușinoasă trădare a votului din 1990 încoace”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#Klaus Iohannis, #Guvern PSD PNL, #anticoruptie Romania , #PSD