VIDEO De ce a fost mentinuta amenda primita de Klaus Iohannis pentru afirmatiile despre "marele PSD care lupta ca sa dea Ardealul ungurilor"

de Paul Nedelcu , Redactor
Marti, 23 Martie 2021, ora 23:20

   

VIDEO De ce a fost mentinuta amenda primita de Klaus Iohannis pentru afirmatiile despre "marele PSD care lupta ca sa dea Ardealul ungurilor"
Curtea de Apel Bucuresti a motivat sentinta care mentine amenda de 5.000 de lei primita de presedintele Klaus Iohannis din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii dupa declaratiile de la Cotroceni in care a spus ca PSD "se lupta sa dea Ardealul ungurilor". Sentinta nu este definitiva.

"Buna ziua, dragi romani! Jo napot kivanok, PSD!
Este incredibil, dragi romani, ce se intampla in Parlamentul Romaniei. PSD-ul a ajutat UDMR-ul sa treaca prin Camera Deputatilor o lege prin care da autonomie larga Tinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce intelegeri se fac in Parlamentul Romaniei!

In timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autoritati ne luptam pentru vietile romanilor, ne luptam ca sa scapam de aceasta pandemie, PSD-ul, marele PSD, se lupta in birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jo napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, in schimbul acestei intelegeri? Vedeti, dragi romani, asta inseamna o majoritate toxica, majoritatea toxica pesedista. De aceea, dragii mei, se intelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate.Eu nu mai vreau ca problemele importante ale natiunii sa fie hotarate de PSD. Eu nu mai vreau ca aceasta majoritate toxica pesedista sa hotarasca impotriva Romaniei si impotriva romanilor. Este inadmisibil asa ceva si, pana sunt eu Presedintele Romaniei, o astfel de lege nu va exista!".
Este discursul pentru care, in 20 mai 2020, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a amendat pe presedintele Klaus Iohannis cu o amenda in valoare de 5.000 de lei pentru pentru discriminare si incalcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenta etnica/nationala.

"Este o declaratie politica"Klaus Iohannis, prin Administratia Prezidentiala, a dat in judecata CNCD, cerand anularea amenzii. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti, unde amenda a fost mentinuta.

In proces, Presedintele Romaniei a cerut anularea amenzii aratand ca "declaratia Presedintelui Romaniei din data de 29.04.2020 este o declaratie politica, se incadreaza in limitele de exprimare ale omului politic pe un subiect de interes general si nu reprezinta discriminare in sensul O.G137/2000".

"Scopul mesajului Presedintelui Romaniei nu a fost de a aduce atingere dreptului la demnitate a minoritatii maghiare din Romania si nici membrilor sau simpatizantilor PSD. (...)

Mesajul acurat al declaratiei reclamate nu reflecta intentia autorului de a ofensa si denigra pe acei cetateni romani care fac parte din minoritatea nationala maghiara din Romania si nici pe membrii sau sustinatorii PSD, ci vizeaza pe acei politicieni care reprezinta majoritatea in Parlamentul Romaniei si care ar fi trebuit sa vegheze la toate proiectele legislative depuse, nu sa accepte sa fie adoptat tacit un proiect legislativ, mai ales unul care vine in contradictie totala cu Constitutia Romaniei", a fost apararea Presedintelui Romaniei in proces.

"A fost incalcata imunitatea presedintelui"Administratia Prezidentiala a invocat in proces mai multe motive de nelegalitate a hotararii CNCD, dar unul dintre argumente a fost acela ca "a fost incalcata imunitatea Presedintelui Romaniei cu privire la faptele/declaratiile din timpul exercitarii mandatului".

"Gratie acestei imunitati, Presedintele Romaniei poate avea, asa cum este firesc, un rol activ in viata statului si a societatii. Imunitatea este consecinta unui imperativ al statutului constitutional si de aceea norma are caracter imperativ si de ordine publica.

Imunitatea prezidentiala, ca si cea parlamentara, este direct si indisolubil legata de mandatul pe care il exercita Presedintele Romaniei si cuprinde un ansamblu de dispozitii legale care asigura un regim juridic derogatoriu de la dreptul comun, in raporturile cu justitia, tocmai pentru a se asigura garantia independentei.

Aceasta asigura protejarea Presedintelui Romaniei impotriva actiunilor judiciare si stoparea unor sicane sau alte asemenea actiuni de natura a stirbi autoritatea celei mai inalte autoritati in stat.

Literatura de specialitate contine numeroase referiri la institutia imunitatii prezidentiale. Astfel, imunitatea Presedintelui nu inseamna numai ca acesta nu raspunde pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului sau, dar presupune ca este aparat de raspundere, pe durata mandatului si dupa incetarea acestuia, pentru faptele penale, contraventionale sau generatoare de prejudicii savarsite in legatura cu prerogativele functiei", a mai fost apararea Administratiei Prezidentiale.

"Nu toate activitatile, respectiv atributiile Presedintelui Romaniei au caracter politic"Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Administratiei Prezidentiale si a mentinut amenda aplicata de CNCD aratand ca in cazul declaratiilor facute de Klaus Iohannis nu opereaza imunitatea. "Nu toate activitatile, respectiv atributiile Presedintelui Romaniei si, corelativ, nu toate declaratiile aferente acestor activitati si atributii, au caracter politic", se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti.

"Chiar daca un context in care se produc afirmatiile ar fi unul politic si chiar daca o declaratie ar imbraca in general caracterul unei opinii politice, acele exprimari care nu se circumscriu, prin ele insele, sensului unei opinii politice, determinata ca parere sau idee proprie cu privire la rezolvarea in sens larg a treburilor statului, nu sunt aparate de raspundere juridica.

Daca intr-un context politic se fac declaratii politice, dar care includ afirmatii sau expresii straine sensului politic legitim conferit opiniei/declaratiei (de exemplu, afirmatii sau expresii care incalca principiul nediscriminarii persoanelor), acestea antreneaza raspunderea juridica aferenta", se mai arata in sentinta Curtii de Apel.

Demnitatea umana, drept fundamentalJudecatorul a mai aratat ca "demnitatea umana este un drept fundamental ocrotit cu precadere, chiar si inaintea dreptului la libera exprimare, care poate fi supus anumitor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni, prevazute de lege intr-o societate democratica".

"Legea a stabilit un echilibru intre dreptul reclamantului la exprimare, chiar de a produce afirmatii in context politic si a informa publicul larg in legatura cu evenimente si subiecte de interes general, si, pe de alta parte, dreptul la demnitate al persoanelor vizate sau afectate direct sau indirect, explicit sau implicit.

Efectuarea unor afirmatii al caror inteles sau subinteles genereaza un risc de afectare a demnitatii, fiind susceptibil de a crea o atmosfera ofensatoare si degradanta la adresa apartenentilor minoritatii maghiare in legatura cu o culpa implicita (neavuta in realitate) privitor la "vinderea Ardealului", nu raspunde regulii proportionalitatii impuse, in raport cu indatorirea ocrotirii demnitatii si prestigiului adresantilor.

In consecinta, Curtea apreciaza ca declaratia reclamantului incalca limitele libertatii de exprimare", mai arata Curtea de Apel Bucuresti in sentinta care poate fi atacata cu recurs, care se judeca la Curtea Suprema.

 • CITESTE SI:
 • Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 5084 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  Kogaion78
  rank 2
  ....ma rog.....bineinteles c-au mentinuitit!......
  ....astia-l vizeaza pa preshadinte cum ne vizeaza pe noi zoiele!....va dati seama!.....delatiunea-i la putere si-n sec 21 mileniu 3 2020+ dupa jubileu!.....thoamne!.....
  Corect
  rank 1
  tradu-ne...
  In ce limba ai scris?poti sa ne traduci si noua ? ca nu toata lumea stie aceasta limba...
  Kogaion78
  rank 2
  bine macar c-ai conjiugit versu al mai calumea...
  ....de data asta!....mai ramine sa si recunosti limba romana!.....eeei ce sa-i faci......daca nu le poti aveoveavia chiar pe toate in viata, persevereshte, persevorizeaza, adikatorit bemergeshti tot inainteeeee in galaxia cunoasterii, cale intelectee!.....shashalomica corectiletz mamikule!.....
  Gigi Contra
  rank 3
  Disputa istorica dintre sasi si secui, episodul "Secolul 21"!
  Context istoric: secuii/maghiarii nu au fost niciodata bine vazuti de sasi. Ungurii nu aveau voie sa cumpere proprietati in Sibiu, Brașov, Mediaș, Sighișoara, Sebeș, Rupea, Bistrița si Feldioara. Breslele de sasi nu aveau voie sa angajeze calfe sau ucenici maghiari.

  Ungurii il vad pe Iohannis mai la dreapta decat era VC Tudor. Iohannis nici acuma nu i-a dorit pe UDMR-isti in guvern. Declaratia lui Ioha a fost poate facuta in context electoral, dar substratul ramane: neamtul nu-l iubeste pe ungur.
  eu-ca
  rank 5
  Ce sufar. Cind ai luat "decit" 7 la definitivat
  tr sa fii inscris la Romania Educata. La cite cacofonii si noi cuvinte romanesti inveteaza. Ne ridem.
  Kogaion78
  rank 2
  .....@gigi-coantra......tot nu-s beat.....
  ...nu m-am imbatit vreodata....
  ....teutonii au fost cam tot la fel de rai ca fascistii!....ca nu-i placeau pe ungooori, e o treaba de-a lor!....la ce ne-a servit haplesburgia si teutonia ???....si ce cauta peste muntii lor, in bazinul nostru (graz adika) ????.....nici fanfaronii nu-i placeau pe ungooori!....si ce ???.....i-au adus pe turci peste noi de nervi ca-i deranjau hapleasburgii!....da' la nikopole au pierdut ca fraierii din aroganta lor fara sens!.....si cand i-au invins pe austrieci, au pierdut la rusi in 1812!......acuma gealatu viena si mamaia shmerkel is tot la fel de buni ca horthy si victor-orban!......asa ca.....matale ai facit uo incercare istoricoasa de tip uoccidentalos, numa ca sa-i mai chemi uodata pe uorientalosii care l-au amendat pe teutonu "nostru" contemporit.....caci asa se ntampla cu boboru asta rupt in 14shpe care nu-si da seama pe ce lume traieste si care crede ca daca se tot nchina la un anume punct cardinal in loc sa-si vada de treburi pe-acasa o sa si resushshasca ceva!.....tzplrrrr.....
  medgidnicolai
  rank 5
  daca nu lua amenda
  credeti ca udmr mai era astazi partener al pnl la guvernare?
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  ce are *ula cu prefectura?Da! udmr va fi la guvern
  udmr e cu orice partid la guvernare!
  Kogaion78
  rank 2
  ....mmmm........nush.......da' vad c-am luat iara
  ....nill de data asta pt. tezt antizoiele (???) probabil de la (voi) toti delationistii de pe net....tzplrr.....
  Dracula1942
  rank 4
  Johannis are dreptate - CNCD o gasca de slugi pesediste
  La Antena 3 mint non stop si spun enormitati si nimeni nu e amendat.
  Ungurii vor Ardealul si unii politicieni mafioti le tot da cate un deget pana iau toata mana si dupa aia e prea tarziu
  Johannis e bine informat de toate Serviciile si nu vorbeste prostii
  Gigi Contra
  rank 3
  CNCD este format din politruci analfabeti
  Sa ne amintim de cazul Coltescu si cum s-a exprimat Ciszma Csaba: "Trebuia sa spuna afro-americanul ala!" si era gata sa-l amendeze si el pe Coltescu daca putea.
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  de la johannis ai ajuns la coltescu! ce tare esti!
  *
  Andradda
  rank 5
  Amenda e absolut irelevanta!
  Ceea ce conteaza e ca declaratia presedintelui si-a atins scopul.
  Le-a destramat borfasilor PSD-UDMR intelegerile si i-a lasat in turul gol in fata populatiei.
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  ce a destramat? psd a cistigat alegerile si udmr e in guvern!
  *
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor