Pariul lui Iohannis cu PSD

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 13:16
16902 citiri
Pariul lui Iohannis cu PSD

Klaus Iohannis a primit in acest moment cel mai mare cadou politic de cand se afla la Cotroceni. Mai substantial decat orice pleasca a subtilizat Traian Basescu pe vremuri, mai strategica decat orice alt parteneriat pe care l-ar fi putut incheia pana acum cu toate partidele politice.

Bonus, are ocazia sa se manifeste ca un presedinte detasat de nebunia si mancatoria politicii interne si sa se prezinte ca un lider a carui singura grija este doar stabilitatea si interesul tarii. Castigul pe care il va avea din aceasta imagine in premiera expusa de un presedinte l-ar ridica in ochii tuturor celor satui si scarbiti de freamatul ineficient al eternelor jocuri politice din partide.

Un semnal ca aceasta e calea pe care si-ar dori sa paseasca a fost dat pana acum prin declaratiile pe care Iohannis le-a facut de fiecare data cand a fost intrebat de criza politica declansata din interiorul PSD si extinsa pana la nivel guvernamental si parlamentar.

Desigur, la cat de zdruncinat a iesit PSD din razboiul intern prin care a trecut pentru a-si da jos propriul guvern, presedintele ar putea forta si insista pana la punctul de rupere. Cu sanse poate ceva mai mari decat a avut cuplul Ponta-Grindeanu la motiunea de cenzura recent trecuta.

Dar castigul pe termen scurt pe care Iohannis l-ar avea ar fi infinit de mic in raport cu riscurile de instabilitate si derapaj pe care si le-ar asuma pe termen lung.

In plus, o atitudine suverana fata de slabiciunea actuala a PSD ar sterge si daunele de imagine pe care Klaus Iohannis le-a suferit dupa parlamentarele de anul trecut, cand victoria categorica a PSD s-a tradus, mai mult sau mai putin explicit, in infrangerea unui presedinte care, desi nu a jucat activ, si-a asumat unele pozitii si iesiri publice politice evidente.

Sunt multi cei care cred si spun ca iresponsabilitatea unui partid care isi tranteste propriul guvern dupa doar sase luni de la instalarea in urma unor alegeri castigate in mod istoric ar trebui sanctionata inainte sa produca si alte dezastre in viitor.

Dar exact acest risc ar trebui sa-i atraga cel mai mult atentia lui Iohannis. El ar putea fi asumat de presedinte cu credinta ca si scenariul cel mai rau va lucra in viitor tot pentru Cotroceni, mai mult decat oricare alta schema actuala.

Klaus Iohannis poate refuza propunerile de premier ale PSD, cu motive mai mult sau mai putin credibile, si apoi sa insiste cu presiunea pe Parlament pana cand ar obtine ori alegeri anticipate, ori o majoritate oarecare i-ar vota propria propunere de prim-ministru, tocmai de frica de a nu ajunge din nou la votul poporului.

Dar criza politica prelungita si instabilitatea care ar rezulta de aici ii vor fi atribuite in exclusivitate, iar riscul ca la posibilele alegeri anticipate PSD sa castige din nou, eventual cu un scor si mai mare decat in decembrie 2016, dupa ce s-ar victimiza ca a fost "executat de sistem", e atat de mare si serios incat ar trebui ca o astfel de varianta sa nici nu fie luata in calcul.

Asadar, in cazul in care PSD nu va face o propunere de premier care sa fie de neacceptat, cum ar putea fi, in opinia mea, Carmen Dan, (desi pana si o astfel de alegere ar putea fi trecuta cu vederea de dragul de a vedea cat de jos au ajuns social democratii), Klaus Iohannis ar putea pune punct rapid si elegant crizei politice interne declansata de PSD.

Victoria de etapa inregistrata de Liviu Dragnea la motiunea de cenzura a dat din nou suficienta incredere coalitiei PSD-ALDE, astfel incat sa nu mai aiba emotii la votul de investitura al noului Guvern.

Dar cu cat viitorul Executiv va fi, din punct de vedere al valoarii si notorietatii membrilor, sub cel format de Grindeanu, tocmai pentru a nu repeta in viitor problemele care au dus la criza actuala, cu atat sansele de castig pentru Klaus Iohannis sunt mai mari si mai sigure.

E un pariu in care Iohannis nu are nimic de pierdut, dar poate castiga totul in viitor. Orice alt scenariu il expune unor riscuri prea mari pentru a fi jucate intr-un razboi care vine prea devreme pentru a fi extins dincolo de PSD.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Klaus Iohannis consultari nou premier PSD, #Iohannis Guvern Grindeanu motiune cenzura PSD , #PSD
Comentarii
Poza lia_stoenescu
lia_stoenescu
rank 5
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Gata ! Iata ca il vad si targovet pe Johannis cu PSD, la propunerea