Primul presedinte care poate sa scape Romania de PSD. Va reusi sau nu? Aceasta-i intrebarea

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 14:27
38394 citiri
Primul presedinte care poate sa scape Romania de PSD. Va reusi sau nu? Aceasta-i intrebarea

Klaus Iohannis a iesit sifonat din criza provocata de Liviu Dragnea, dar nu mai sifonat ca presedintele PSD.

Criticile adresate de la tribuna Palatului Cotroceni la adresa noului guvern PSD-ALDE, instalat dupa numai sase luni de la alegeri, au mai dres busuiocul, dar a fost greu de inteles pentru multa lume de ce seful statului n-a profitat de criza din PSD?

Opinia mea e ca a incercat, dar a realizat ca nu poate strange o majoritate in Parlament fara riscuri politice enorme. PNL nu si-a asumat intrarea la guvernare, iar Ilie Bolojan, strategul liberalilor, a sustinut teza asteptarii.

Intr-o astfel de situatie, cum putea Klaus Iohannis sa realizeze o majoritate? Ar fi fost obligat sa negocieze cu Victor Ponta si eventual sa-i ofere pozitia de prim-ministru pentru ca acesta sa sparga PSD si sa reuseasca izolarea lui Dragnea.

Ar fi fost, in realitate, o reevaluare a fostului prim-ministru. Cati dintre actualii critici ai lui Iohannis ar fi fost multumiti cu reintoarcerea lui Victor Ponta in prim plan? Cati?

Klaus Iohannis e diferit de Traian Basescu. Nu scoate lucrurile din fagasul lor si incearca sa lucreze cu materialul clientului. Daca fostul presedinte a inventat partide, a facut aliante imorale, a mutat parlamentari de la un partid la altul pentru a-si asigura o majoritate, Iohannis a ales sa accepte realitatea - PSD a castigat alegerile, PSD trebuie sa guverneze.

O majoritate noua, in opinia mea, era o salvare pentru social-democrati. Dupa haosul provocat in sase luni de guvernare ar fi rasuflat usurati in Opozitie.

Da, e o exagerare, dar priviti cat de slabit e marele PSD in numai jumatate de an. E legat la aparate si respira exclusiv prin voturi de la UDMR si minoritati. In plus, protocolul semnat cu partidul maghiarilor a expirat pe 30 iunie, deci e nevoie de noi negocieri pentru unul nou.

In ultimii 27 de ani, PSD (FSN, FDSN sau PSDR) n-a cazut niciodata sub 30 de procente in alegerile generale. Mostenitorii PCR au reprezentat principala forta politica a tarii. Cetatenii au facut pactul cu ei ori li s-au opus, dar fostii comunisti au ramas mereu in centrul puterii politice din Romania.

Niciunul dintre cei doi presedinti de centru-dreapta, ma refer la Emil Constantinescu si Traian Basescu, nu si-a propus sa scoata aceasta forta malefica din structurile de putere. PSD a facut jocurile chiar si cand a pierdut alegerile. Sa ne amintim ca a sustinut Guvernul Tariceanu, unul minoritar, vreme de aproape trei ani, fiind informal in Executiv, dar ocupand locurile Opozitiei in Parlament.

Citeste si analiza Ce s-a mai speriat PSD de Iohannis

Pentru prima data in istoria recenta exista o mica oportunitate ca PSD sa piara pe propria limba si in urma propriei incapacitati de a guverna. Aceasta cred ca e strategia pe care a imbratisat-o Klaus Iohannis - e etica si pare ca da rezultate.

Ca sa castige alegerile, Liviu Dragnea a fost obligat sa faca o serie de promisiuni fara acoperire. A creat un discurs populist, nationalist, pe care l-a ranforsat cu o poveste prin care marea salariile, le dubla, le tripla, in principal, la persoanele angajate in institutii publice.

Niciun moment nu a contat realitatea, nu a contat echilibrul economic, nu au contat investitorii sau romanii plecati in strainatate care transfera in tara peste 5 miliarde de euro in fiecare an.

Criza Guvernului Grindeanu are legatura si cu legea salarizarii care e o alta promisiune sau o capcana pentru un viitor guvern. Aceasta lege prevede ca in acest an nu cresc decat salariile demnitarilor, profesorii si medicii asteapta vremuri mai bune in 2018 sau la Sfantul Asteapta.

PSD si-a bulversat propriul electorat, dar i-a radicalizat si pe contestatari prin atacul continuu asupra legislatiei penale. E un partid in deriva care se zbate sa fie credibil. Priviti ce criza au provocat declaratiile ministrului de Finante despre nationalizarea Pilonului 2 de pensii, priviti ce spaima au semanat printre investitori Tudose si Dragnea cu discutia despre taxa pe cifra de afaceri.

Cat mai poate guverna un astfel de partid si cat timp va mai primi sustinerea parlamentarilor de la ALDE si UDMR?

Cu toate ca a fost criticat pentru acceptarea nominalizarii lui Tudose pentru functia de prim-ministru, Klaus Iohannis pare a fi primul presedinte care se gandeste la o solutie pentru a scapa Romania de urmasii Partidului Comunist. Va reusi sau nu, acesta pare a fi pariul primului sau mandat.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Iohannis PSD majoritate, #Dragnea nominalizare Tudose, #Iohannis guvern Cotroceni , #PSD