Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reactia PSD dupa ce presedintele Iohannis a criticat noua OUG data de Guvern

Luni, 03 Iunie 2019, ora 21:44
8266 citiri
Reactia PSD dupa ce presedintele Iohannis a criticat noua OUG data de Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD sustine ca obiectiile presedintelui Klaus Iohannis fata de OUG adoptata, luni, de Guvernul Dancila prin care se schimba modul de alegere a presedintilor de consilii judetene, au la baza o abordare populista, "contrara principiilor democratice".

Intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com, PSD transmite ca OUG criticata de seful satului "ia puterea de la partide si o reda cetatenilor".

"Presedintii de consilii judetene vor fi alesi direct de catre cetateni si nu vor mai fi decisi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se intampla pana acum. Prin urmare, pozitia actuala a presedintelui fata de aceasta masura intra in contradictie cu referendumul recent in care acesta sustinea ca cetatenii sunt cei care trebuie sa aiba ultimul cuvant.

Motivele invocate de presedinte in critica asupra ordonantei sunt la fel de inconsistente si lipsite de fundament. Argumentul ca presedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru ca nu ar 'exista un popor al judetului' este ridicol si sfidator la adresa locuitorilor oricarui judet. Daca acest argument s-ar aplica in mod similar primarilor, ar insemna ca nici acestia nu trebuie alesi pentru ca nu exista un 'popor al localitatii', ceea ce este in mod evident absurd", se arata in comunicat.

Formatiunea mai precizeaza ca reglementarea a fost adoptata prin OUG pentru a respecta o recomandare a Comisiei de la Venetia. In plus, partidul subliniaza ca nu este vorba despre o initiatia proprie a PSD.

"In ce priveste obiectia ca PSD ar schimba regulile in timpul jocului, subliniem ca, dimpotriva, aceasta reglementare a fost adoptata prin procedura de urgenta tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Venetia ca orice modificare in materia electorala sa fie facuta cu cel putin 12 luni inainte de urmatoarele alegeri. Astfel, partidele si potentialii candidati vor avea timp suficient pentru a se pregati pana la alegerile locale de anul viitor.

De asemenea, critica lui Iohannis ca presedintele de consiliul judetean nu ar fi mentionat in Constitutie este irelevanta, pentru ca nimic din Legea fundamentala nu interzice organizarea de alegeri pentru aceasta pozitie de autoritate in administratia locala. Dimpotriva, potrivit art. 122. alin. 2 din Constitutie, 'Consiliul judetean este ales si functioneaza in conditiile legii', ceea ce inseamna ca reglementarea in acest domeniu este lasata la aprecierea legiuitorului.

Subliniem totodata ca aceasta reglementare nu este o initiativa proprie a PSD, ci o solicitare exprimata de 29 de presedinti de consilii judetene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Brasov, Calarasi, Sibiu si Suceava", potrivit sursei citate.

Amintim ca ordonanta Guvernului prevede ca presedintele de consiliu judetean sa fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locala. "Revenirea la votul uninominal va creste legitimitatea, reprezentativitatea si stabilitatea presedintilor consiliilor judetene, cei care impreuna cu primarii si consilierii pun in aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunitatilor locale", a sustinut Dancila.

Iohannis a criticat insa aceasta ordonanta, afirmand ca este un gest disperat al baronilor PSD de a nu pierde puterea in teritoriu.

Iata aici detalii - Iohannis contesta cea mai recenta OUG data de Dancila: Baronii PSD sunt panicati de caderea in sondaje

A.D.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PSD reactioe Iohannis critici, #Iohannis OUG alegeri presedinti CJ , #PSD