Cabinetul Dancila adopta azi OUG care schimba pragul la referendum. Iohannis: Guvernul sa se abtina!

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 08:21
99695 citiri
Cabinetul Dancila adopta azi OUG care schimba pragul la referendum. Iohannis: Guvernul sa se abtina!
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Viorica Dancila a anuntat, marti, ca in sedinta de miercuri a Executivului va fi adoptata ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei electorale, propusa de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), insa nu stie forma exacta in care va trece aceasta.

Intrebata de jurnalisti daca ordonanta va trece in forma propusa de AEP, Dancila a raspuns: "Pentru Guvernul Romaniei e important sa ne ocupam de buna organizare a alegerilor europarlamentare si a referendumului. Ieri (luni - n.red.) a fost sedinta pregatitoare si vom vedea care este forma finala. Eu nu pot sa impun. O sa vad ce acte am pe agenda de maine (miercuri - n.red.) si vom vedea care e forma finala. Vom avea discutii. Voi discuta cu secretarul general al Guvernului si cu cei care au avizat actul normativ".

Referitor la faptul ca proiectul de OUG ii interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o, Dancila a sustinut ca inca nu a citit textul actului normativ.

"Trebuie sa vad textul, pentru ca nu am vazut textul ordonantei de urgenta. Acum iau fiecare act normativ cu secretarul general al Guvernului si vedem care e forma finala. Nu am facut eu afirmatia. Sa vad textul mai intai", a fost raspunsul prim-ministrului.

Intrebata daca totusi proiectul de OUG nu ar trebui lansat in dezbatere publica, in contextul in care este unul nou, Dancila a spus ca acesta trebuie adoptat miercuri.

"Actul normativ trebuie adoptat maine (miercuri -n .red.) in sedinta de guvern pentru ca e ultima. Pana pe 10 (mai - n.red.) trebuie adoptat", a adaugat premierul.

Iohannis: Guvernul sa se abtina!

Tot marti, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca spera ca Guvernul sa se abtina de la orice modificare legislativa care nu este pur tehnica si necesara.

"Eu sunt un adversar declarat al modificarilor legislative in prag de alegeri. De regula, pesedistii fac aceste lucruri tocmai pentru a crea pentru ei un oarecare avantaj sau pentru a crea pentru adversarii lor un dezavantaj. Sper sa se abtina Guvernul de la orice modificare legislativa care nu este pur tehnica si necesara pentru bunul mers al alegerilor", a spus seful statului la Sibiu, citat de Agerpres.

Dragnea: Nu stiu subiectul, nu pot comenta

Referitor la aceasta OUG, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca nu cunoaste subiectul. Intrebat daca este de acord cu forma propusa de AEP, presedintele Camerei Deputatilor a replicat: "nu stiu subiectul, deci nu pot comenta".

Modificarile din ordonanta

Amintim ca Autoritatea Electorala Permanenta a publicat un proiect de ordonanta de urgenta pentru organizarea referendumului pe Justitie, care, printre altele, prevede ca autoritatile publice nu se pot pronunta, in timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului.

Asta il include si pe presedintele Klaus Iohannis, cel care a initiat consultarea populara.

Art. 30, alin. 6 din OUG prevede: "Autoritatile publice au obligatia de fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului".

O alta modificare controversata este cea prin care pragul de validare sa fie raportat la numarul alegatorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar insemna ca pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un numar mai mare de alegatori prezenti la urne.

Data referendumului este 26 mai 2019, in ziua desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Dancila OUG referendum , #referendum