Stanga si stangaciile lui Klaus Iohannis

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 14:14
19924 citiri

Zilele trecute, presedintele a facut un cadou stangii si a vadit cateva stangacii greu de inchipuit la nivelul unui sef de stat.

Cadoul e un post de secretar general adjunct al NATO si a ajuns la Mircea Geoana. Cel pe care presedintele (de stanga) Iliescu il descria ca Prostanac primeste de la presedintele (de dreapta) Iohannis un post baban. E o pozitie ce revine Romaniei ca urmare a unor negocieri, asumate de seful statului.

Am intrebat pe Facebook de ce numele avut in vedere a fost cel al lui Geoana, si nu cel al lui MRU, al lui Doru Baconschi sau al lui Lazar Comanescu, si ei fosti ministri de externe? Cel mai convingator raspuns a fost urmatorul: Geoana era seful PSD cand Klaus Iohannis a fost scos din "bula" sa sibiana si propus premier al USL.

Presedintele n-a explicat nimic, desi numele i-a fost citat public, iar responsabilitatile sale in chestiuni diplomatice si de securitate sunt clar stipulate in Constitutie. Aparent, suntem intr-una din acele perioade cand Iohannis e mut.

Zic asta fiindca el a tacut si-n privinta propunerilor de ministri facute de Viorica Dancila pentru Interne (Nicolae Moga) si Externe (Ramona Manescu) . Schimbarea celor doi detinatori ai portofoliilor - Carmen Dan si Teodor Melescanu - fusese ceruta chiar de seful statului. Pe buna dreptate. Palatul Victoria a rostit numele celor doi inlocuitori, a trecut o saptamana de atunci, dar presedintele a amutit.

Dincolo de simpatii si antipatii, e ceva straniu la mijloc: nicaieri in lumea democratica, nu poti sa taci malc cand ai o demnitate publica. E lipsa de respect fata de cetatean. Odata ales, daca ai in fata ochilor o solicitare a unei alte institutii, ai datoria sa rostesti "da" sau "nu".

A tacut presedintele si cand a venit decizia de la Curtea Constitutionala care respingea legea de revizuire a Constitutiei, in care fusesera integrate raspunsurile la referendumul propus de Klaus Iohannis cu privire la amnistie.

Nu intru in detaliile juridice. E suficient sa retinem ca judecatorii CCR au decis ca demersul presedintelui incalca avize ale Comisiei de la Venetia, o instanta des invocata tocmai de Klaus Iohannis in sprijinul statului de drept.

Cand intrebarile au iesit in public, la doi ani dupa ce presedintele facuse promisiunea ca ne consulta, multi dintre cei care sprijina statul de drept au considerat ca sunt prost formulate. Ni s-a inchis gura, cu argumentul ca PSD trebuie oprit si ca restul nu conteaza. Superficialitatea demersului facut la Cotroceni a dus, insa, acum la un impas.

Cand toata lumea credea ca se incheie o saptamana in care, desi se petrecusera lucruri importante si la guvern, si la CCR, si-n fruntea NATO, Klaus Iohannis a ramas tacut ca un peste, vineri seara, un comunicat de la Cotroceni anunta ca seful statului ar fi stat de vorba prin telefon cu Emmanuel Macron.

Acesta i-ar fi spus, potrivit presidency.ro, ca "va retrage candidatura domnului Jean-Francois Bohnert si ca o va sustine pe doamna Laura Codruta-Kovesi la conducerea Parchetului European".

Comunicatul vadeste iar o munca facuta de mantuiala. Presedintele Frantei nu poate retrage candidatura dlui Bohnert, fiindca acesta s-a inscris in competitie - ca si LCK - ca expert, nu ca un trimis al guvernului.

Unii au zis ca anuntul facut de Cotroceni e o incercare de a se agata de reputatia fostei sefe a DNA intr-un moment cand totul e deja decis. Altii, mai cinici, au avansat ipoteza ca Iohannis a tinut sa comunice ceva pentru a "acoperi" anuntul facut in acea zi de PLUS si USR, care au incheiat negocierile pentru o alianta politica in vederea scrutinelor din 2019 si 2020. Oricum ar fi, a iesit prost.

Inchei cu o intrebare: cum de ii iese lui Iohannis tot ce profita stangii, iar ce vrea sa livreze dreptei e stangaci ori pica in ridicol? Cine are raspunsul la aceasta intrebare poate sa-l invinga pe actualul presedinte la scrutinul din noiembrie.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis referendum, #Iohannis discutie Macron , #referendum