Cât mai rămâne România fără guvern. Analist politic: „Poate PNL se flexibilizează. Dacă majoritatea există, vom avea guvern la începutul săptămânii viitoare”

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 14:19
3015 citiri
Cât mai rămâne România fără guvern. Analist politic: „Poate PNL se flexibilizează. Dacă majoritatea există, vom avea guvern la începutul săptămânii viitoare”

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat miercuri, 20 octombrie, că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să facă o nominalizare pentru funcţia de premier, oricare va fi ea, în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern, dată fiind situaţia sanitară generată de pandemia de COVID-19 cu care se confruntă România.

"Din punct de vedere constituţional, urmează consultările preşedintelui, care vor începe, sper, cât de curând şi după consultări, o nominalizare, în condiţiile în care, dacă va exista o majoritate clară, ea va fi simplă (nominalizarea - n.r.), în condiţiile în care vom rămâne în blocajul pe care l-am văzut în ultimele săptămâni, va fi mai dificilă", a spus analistul după respingerea de către Parlament a guvernului propus de Dacian Cioloş.

Pîrvulescu a arătat că datorită declaraţiilor de ieri ale preşedintelui şi a situaţiei sanitare, se aşteaptă ca "preşedintele să facă o nominalizare, oricare va fi ea, în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern, pentru că o serie întreagă de decizii care trebuie luate presupun un guvern cu puteri depline, câtă vreme Parlamentul va susţine restricţiile la care făcea referire şeful statului".

"Sunt restricţii care se pot introduce administrativ, dar sunt o serie de măsuri care nu pot fi introduse decât prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă, deci e nevoie de un guvern care să trimită legea în Parlament şi de o majoritate care să susţină lucrul ăsta. Deci, în principiu, e nevoie de o majoritate şi poate PNL se flexibilizează şi vom avea mâine, poimâine, cât se poate de repede, consultări şi o nominalizare. Dacă majoritatea există, vom avea guvern la începutul săptămânii viitoare; dacă majoritate nu există, o să rămânem în continuare în blocaj. Bănuiesc că dacă majoritate nu există, se va face o presiune extraordinară asupra USR să susţină un guvern minoritar condus de Cîţu", a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Guvernul propus de Dacian Cioloş a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului. Au fost înregistrate 88 de voturi "pentru" şi 184 de voturi "împotrivă".

Premierul interimar Florin Cîțu a reacționat miercuri, 20 octombrie, după ce guvernul Cioloș a picat la votul de învestitură din Parlament. Acesta a subliniat că PNL este deschis pentru discuții cu toate forțele politice, inclusiv PSD, dar cu excepția AUR.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice”, a explicat Florin Cîțu pe Facebook.

Liderul PNL a subliniat apoi că România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline și că singura soluție este un guvern format în jurul PNL. În acest sens, Cîțu a precizat că liberalii sunt deschiși la discuții cu toate partidele politice, mai puțin AUR.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a salutat miercuri, 19 ianuarie, decizia președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul țării noastre. ”Salut decizia...