Ziare.com

Invatamantul superior intr-o "Romanie Educata"

de Publicitate electorala
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 21:00

   

Invatamantul superior intr-o "Romanie Educata"
(P) Presedintele Klaus Iohannis deschide anul universitar la Cluj-Napoca. In acelasi timp, prin proiectul "Romania Educata" si prin activitatea sa din Consiliul European, presedintele Romaniei a sprijinit transformarea educatiei universitare intr-un pilon al dezvoltarii tarii noastre pe termen lung.

"Romania Educata" este proiectul presedintelui Klaus Iohannis care isi propune sa transforme educatia din Romania prin dezvoltarea unei culturi a succesului bazat pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate.

Inca din decembrie 2018, presedintele a lansat in dezbatere publica rezultatele Proiectului "Romania Educata" si de atunci au fost colectate mai multe feedback-uri din societate.

"Romania Educata" sau un altfel de exercitiu

"Romania Educata" nu doreste sa fie o reforma punctuala introdusa de la inceput ca proiect de lege, ci o viziune si strategie rezultata din consultarea actorilor importanti din societate. Proiectul a permis contributia publicului larg si a tinut cont de contextul social si economic national si global.

Aceasta abordare trebuie consolidata cu un efort de creare a consensului pentru a preveni o revenire la situatiile anterioare in care diverse reforme importante din domeniu au fost diluate printr-o multitudine de modificari legislative haotice aparute in Parlament.

"Romania Educata" a acoperit mai multe arii tematice, printre care se numara cariera didactica, echitatea, managementul educational, invatamantul profesional, educatia timpurie, evaluarea elevilor si studentilor precum si invatamantul superior.

Propunerile "Romania Educata" pentru invatamantul superior

Universitatile din Europa, inclusiv cele romanesti, sunt din ce in ce mai influentate de globalizare si de europenizare. De altfel, presedintele Klaus Iohannis a sprijinit, in Consiliul European, propuneri de integrare a invatamantului superior precum crearea de universitati europene sau cresterea numarului de mobilitati pentru studenti si cadre didactice. Presedintele Romaniei doreste ca 20% din studentii de licenta si master si 90% din cei de la doctorat sa aiba macar un stagiu de mobilitate in afara granitelor, obiective asumate in cadrul proiectului "Romania Educata". Beneficiile mobilitatii internationale includ schimburile de bune practici, crearea de colaborari transfrontaliere pentru proiecte de cercetare, dar si atragerea de cadre didactice bine pregatite din strainatate.

Aceste masuri vor oferi noi oportunitati universitatilor romanesti, mai ales in conditiile in care situatia actuala din invatamantul superior este una ingrijoratoare. In prezent, sub 25% din tinerii de 30-34 de ani au finalizat studii universitare, plasand Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana la acest capitol. De asemenea, finantarea alocata pentru cercetare ne plaseaza detasat pe ultimul loc din Uniune.

Rolul universitatilor in dezvoltarea Romaniei

Dezvoltarea tehnologica, inteligenta artificiala si competitia globala vor obliga Romania sa aiba o forta de munca din ce in ce mai educata pentru a ramane competitiva economic. Astfel, rolul universitatilor in dezvoltarea tarii noastre va deveni din ce in ce mai important.

Pentru a garanta ca ceea ce se preda este relevant, "Romania Educata" propune dezvoltarea de mecanisme de anticipare a competentelor necesare absolventilor, dar si a unui sistem permanent si functional de monitorizare a insertiei profesionale a absolventilor. Aceste masuri au ca obiectiv o mai buna corelatie a finantarii diverselor domenii de studiu cu nevoile reale ale tarii si o mai buna informare a viitorilor studenti legata de sansele reale de angajare de dupa absolvire.

Totodata, "Romania Educata" propune masuri - atat in educatia preuniversitara, cat si in cea universitara - de crestere a echitatii si a participarii la educatia universitara. Desi exista o perceptie ca accesul la facultate se face prea usor, acesta este dat de calitatea slaba a educatiei in general, nu de numarul celor care finalizeaza studiile universitare.

Nu in ultimul rand, propunand cresterea finantarii pentru cercetare si facilitarea cooperarii internationale, "Romania Educata" doreste sa transforme Romania intr-o tara care creeaza si produce valoare adaugata.

Pentru a permite universitatilor sa isi indeplineasca rolul de motoare ale dezvoltarii regionale si de generatoare de cunoastere, acestea trebuie sa beneficieze de mai multa autonomie. Actualmente, exista restrictii care impiedica universitatile sa cheltuiasca veniturile proprii, aspect care le face mai putin competitive. De asemenea, nu exista suficiente facilitati pentru a incuraja o mai mare implicare a sectorului privat in dezvoltarea de proiecte de cercetare comune cu marile universitati.

Doar prin descatusarea energiei creative a universitatilor, studentilor, cercetatorilor si prin sinergia cooperarii dintre mediul academic si mediul privat se pot pune bazele unei dezvoltari sustenabile bazate pe tehnologii de varf si inovatie continua.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Klaus Iohannis Romania educata
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1234 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania este in cadere libera ...iar daca cineva nu vede asta

inseamna ca e orb , sau dobi*toc !!! TOTUL este daramat in aceasta tara ...iar asta bate campii cu "Invatamantul superior intr-o "Romanie Educata"

Rolul universitatilor in dezvoltarea Romaniei...toti absolventii pleaca sa munceasca in strainatate raman doar cei mai prosti in RO cei care au pile sau au luat diploma la pocneala
Romania este agonizanta in pragul colapsului ...asteptati sa vina plata datoriilor ! atunci va fi durere

 

ca sa ajungi...

in 'invatzamantul superior' trebuie mai intai sa invetzi abecedarul si aritmetica cea ce in romania de astazi este o gluma.
promovatzii cu nota 4 vor fi viitori academicieni.

 

ro ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Papagal ...limba de lemn ...4 ani ...a facut minuni in Educatie ...proiectul lui "ro-educata"
Mai vrea un mandat ...de ce NU...si criminalul Iliescu a fost votat de 3 ori

succes :)
...

 

Romania educata

Educatia are nevoie de bani, in primul rand. Respectarea legii (6% din PIB) este suficienta pentru a putea spera ca, pe termen mediu (5-10 ani), educatia sa-si revina.
Educatia are insa nevoie si de o lege noua. Ultimele doua legi (cea mai recenta, cea din 2011) au distrus tot ce s-a putut, dovedind inca o data care este destinatia unui drum pavat cu bune intentii.

Iar educatia are nevoie de un cadru legislativ respectat, fara peticeli pe parcus. Peticeli de genul celor din 2017 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/192848) sau 2019 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/217618). Fascinant faptul ca, prin aceste peticeli, in august 2017 niste programe de studii intra brusc in lichidare, fapt confirmat si in 2019, prin HG 326/2019, dar in August 2019, la fel de ciudat si brusc programe de studii in cauza sunt revitalizate. Nicio explicatie nici in 2017, nici in 2019. Abuzuri sau erori ale unor functionari din minister?

 

In Romania daca se doreste invatatura trebuie sa ....

...se revina de urgenta in invatamintul primar la manualele de pina in 1990, sa se puna note la orele de curs si sa se termine cu acele grile care nu te invata nimic, nimic, nimic.
Nu mai exista in invatamintul primar decit fise, fise, fise....nu se preda nimic.....nu exista fixarea materiei, nu exista recapiutulari...e un dezastfru introdus de asa -zisa modernizare! Sa se lase din nou repetenti...stiat ca nu exista repetenti?

Invatamant superior FARA profesori

In ziua de azi orice absolvent de liceu cu bac
poate gasi o facultate pe care sa o urmeze. Exista concurenta doar la cateva facultati iar restul sunt "de umplutura".
Din pacate este o criza acuta de cadre didactice pregatite, majoritatea profesorilor universitari NU sunt la curent cu evolutiile din domeniile pe care le predau.
Doar studentii AUTODIDACTI au o sansa, insa cine te invata cum sa devi autodidact ?

 

IT ...Exclus Profesor ...gasiti un Ing.... Portofoliu sec.xxi

Autodidact ...randament scazut
Activitatile extraScolare fac diferenta

...incepe in timp util Gimnaziu ...Startul este esential
... ...nu se ingrasa purcelul ...competitiv vest ...in ultimii ani de studii

stop meditatii clasice ...cultura generala ...secol xix ...apa de ploaie ...viitor in ceata
start activitati extraScolare ...programare IT ...secol xxi ...cunostinte relevante ...oportunitati top-vest

microb IT ...multe oportunitati Vest ...emigrant programator USA ...salarii medii > 10.000 $/luna

competitiv vest ...

...medicina si IT ...singurele oportunitati garla ...cerere > oferta (tineri pregatiti)
...licee elita ...clisee pt fraieri ...tepe mioritice ...abandon IT > 95%

...profil mate-Info ...tocilari batuti in cap ...IT-Vianu & Co
...aplicatii programare ...secol xxi ...grafica 3d, android, retea ...microb IT
... ...site liceu ...portofoliu ...Se poate :)? ...tocilari batuti in cap

IT-Vianu & co ...>20 promotii creiere spalate ...rezultate vizibile ...ultimii in UE

...site liceu ...trebuie sa fie plin de aplicatii sec.xxi ...ale elevilor

...exemple mioritice ...app. programare ...sec.xxi

... ...game Car ... ### http://oportun.3x.ro/race/race.html ###
... ...game Tanc ... ### http://oportun.3x.ro/tanc/tanc.html ###

... ...cam asta este nivelul baieti ...competitiv vest :)

cand veti face ceva asemenea ...atunci sa aveti pretentii ...cariere tehnice ...Top Vest

competitiv vest ...parinti lumea 3-a ...dusi cu pluta

...stop meditatii ...matematica ...sec xix ...apa de ploaie
...start activitati ...programare ...sec xxi ...oportunitati vest

aveti o replica ?
...sau doar votati ca fraierii :)
...succes
...

Programatorul fara un analist dintr-un alt domeniu

este precum un dactilograf fara scriitor !
Un programator nu cunoaste alte domenii deci are nevoie de modelarea cerintelor de catre alti specialisti.
Analistul este baza si nu programatorul care are rol doar de executie! Acest lucru se reflecta si in salarii - stiti f. bine acest lucru.

@ 22.04 ...Competitiv-vest ...Adevarat ...important sa fi autodidact

Facultatea de Arte plastice ...profesori diletanti ...n-au habar ...oportunitati sec.xxi
...cerere mare vest ...grafica 3D ...o adevarata industrie ...salarii mari

Studentii trebuie sa invete singuri ...fara sprijinul profesorilor ..."unelte grafice 3D" ...pe calculator
...isi ironizeaza profesorii dusi cu pluta

...cam asa si la liceu ...N.Tonitza ...profesori diletanti
... ...exclus grafica 3D ...PC-dispMobile ...la ordinea
zilei

... ... ...arta digitala, jocuri, filme ...industrie top vest

...

 

Cand eu am terminat

UBB era ranking 4 in lume. profesorii erau duri cu noi dar ne invatau meserie.Ii uram cateodata, dar dupa clase in curtea universitatii ne demonstrau ca sunt mai mult decat parintii nostri. Erau oameni simpli dar cu cunostinte pe care putini le au. Era in comunism. Cum erau in rand cu lumea nu i-am intrebat. Dar ei erau la curent cu toate descoperirile in geologie.A trebuit sa invat bine, sa fiu printre primii. Iar aici intre munca mea zilnica, ajut studenti de la Universidad de Atacama in tezele de diploma fara bani. Is cunoscut pentru cunostintele mele in Geologie si Minerie ca "Don Profesor" si asta multumita profesorilor mei: Imre, Marza, Muresan, Bedeleanu etc.
Sunt

 

Cand tu ai terminat......

Cand s-a implantat? Acu un secol?
Hai mai fa o socoteala ca dupa vechimea in campu muncii cu care te lauzi pe z.c. trebuia sa fii oale si ulcele!

Bai ...ha-***.t ....daca tu-ti permiti sa te iei

de maciuca mea ...atunci linge-i una in cap si vezi-ti de traba ta ha-***..tule ! Daca te crezi inteligent posteaza pe ziarele americane ,, cum fac eu pe jurnalele dintarile unde am locuit ....ba hac-catule ! Aici doar i-mi bat joc de unii prosti ...iar acum si tu faci parte din grup ..hac'-catule ! Un lucru trebuie sa-ti intre bine in cap ...ca sunt plecat , poate nu dupa mult timp dupa tine ...dupa cum ai mancat tu ca- hacat pe aici ...daca este adevarat ce ai spus .... asa ca putini ani ne despart ...doar ca eu am o minte vifa si un temperament sangvin , ba bosorogule .... ha ah ha ha ha ha ha hha !

GHEULE ....Ba ! a ajuns milionul de euro in Romania ???

Ba tarane ! ce ti-am facut noi Ba ??? de ce vrei sa ne iei de prosti ??? poate vrajeala ta tine la chilienii tai ba ....aproppo , ai mai fost pe la Cascada Cailor ?
Ba mor-tule de foame , ba tarane neintstruit si analfabet , mai sunt cativa ca tine pe aici, ala care e cu va-ca si zice ca-i din Elvetia dar el a vazuto numai pe Google si halalalt "capsunarul Stan " alta minte sclipitoare de intuneca Pamantul ... ha ha ah ah aha hah , ba PANARAMELOR ...voi sunteti niste ratati genetic ba ... ba ba babababa !

"Romania Educata" sau un altfel de exercitiu

pun pariu..

ca voi doi suntetzi 'desteptzii' cu educatzie post-revolutzionara. va tradeaza vocabularul de marlani. fomistilor , la sapa cu voi ca nu suntetzi buni de altceva.
voi suntetzi exemple de 'romania educata'..despre care vorbeste johannis.

Ai priceput Ba ha-cat ule ? Nu te fa ca ploua ca tie ma adresez !

Bosorogule ! sper sa nu-ti moara multi inainte ... ha ahh ahahh aha ! inteleghentule fdp. tdq ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor