UPDATE Klaus Iohannis: Respectati noul set de masuri

Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 12:41
3608 citiri
UPDATE Klaus Iohannis: Respectati noul set de masuri

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca plafonarea numarului de infectari se datoreaza masurilor impuse in luna octombrie, fiind necesar ca romanii sa astepte inca doua-trei saptamani pentru a remarca efectele restrictiilor intrate in vigoare luni, 9 noiembrie.

"Avem un impact al acelui set de masuri, masurile din octombrie. Cam de doua saptamani avem o plafonare vizibila a numarului de infectari. Asta este o veste buna si ne arata ca masurile au efect. Asta ne arata ca trebuie sa avem rabdare. Acest efect de plafonare a aparut in urma masurilor din octombrie. Avem un numar prea mare de cazuri grave la terapie intensiva si unul mult prea mare de decese si a fost nevoie de un nou set de masuri, care a intrat in vigoare de luni. Va trebui sa asteptam doua-trei saptamani pana cand noul set de masuri va produce efectele dorite, cel putin limitarea numarului de noi infectari, a cazurilor grave si speram intr-o reducere a mortalitatii. Va solicit tuturor sa respectati noul set de masuri. Este nevoie pentru sanatatea noastra, pentru a da o sansa medicilor sa se ocupe de cazurile grave din spitale", a declarat vineri, 13 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele a vorbit si despre cresterea economica trimestriala anuntata de Institutul National de Statistica, precizand ca planul de rezilienta va fi prezentat public saptamana viitoare.

"Referitor la situatia economica, avem date noi. Avem si o veste buna, comparatia cu trimestrul doi ne arata ca economia isi revine, avem o crestere notabila fata de trimestrul trecut, ceea ce ne arata ca masurile economice luate au fost juste si evitam o recesiune tehnica. Pentru a da un impuls de redresare economiei este nevoie de bani. Astazi am avut o discutie cu premierul, cu ministrii de resort. Vom avea 30 de miliarde de euro pentru a finanta masurile din acest plan de rezilienta. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare. Vom prezenta acest plan public, saptamana viitoare, urmand sa avem o dezbatere publica. Apoi, vom inainta planul la Bruxelles si vom incepe sa finantam de anul viitor masurile. Cu aceste fonduri, readucem economia pe un nivel pe care il dorim cu totii si sa avem o crestere economica in 2021, o crestere reala care se va simti in buzunarul fiecaruia", a mai spus Iohannis.

Stire initiala:

Presedintele Klaus Iohannis va avea vineri, 13 noiembrie, la Palatul Cotroceni, o sedinta pe tema Planului National de Relansare si Rezilienta cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, si ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, sedinta pe tema Planului National de Relansare si Rezilienta va avea loc la ora 11.00.

Pe 28 octombrie, presedintele Iohannis anunta ca, din cele circa 80 de miliarde de euro fonduri europene care urmeaza sa fie alocate Romaniei pentru urmatorii noua ani, o parte importanta va fi folosita pentru a accelera revigorarea economica in perioada post-pandemie in baza Planului National de Relansare si Rezilienta. Este vorba de peste 30 de miliarde de euro.

El a avut, la acea data, o sedinta cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, pentru a analiza stadiul pregatirii acestui plan national.

La acea reuniune au fost stabilite 12 directii prioritare: sanatate, educatie, digitalizare si securitate cibernetica, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediu de afaceri si antreprenoriat, cercetare-inovare, cresterea capacitatii de rezilienta in conditii de criza in domeniul sanitar si alimentar.

Citeste si:
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a amenințat pe liberali că în cazul în care rotativa de premier nu va avea loc, atunci se va ajunge la alegeri anticipate. Cu toate astea, un astfel de demers...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...