VIDEO Klaus Iohannis: "Nu iau in considerare o carantinare totala acum sau de Sarbatori"

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 19:24
5998 citiri
VIDEO Klaus Iohannis: "Nu iau in considerare o carantinare totala acum sau de Sarbatori"
Klaus Iohannis FOTO Facebook

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit marti, 10 noiembrie, dupa sedinta de evaluare a masurilor luate in pandemie, despre ultimele evolutii in lupta cu noul coronavirus, precizand ca autoritatile nu iau in considerare carantinarea Romaniei de Sarbatori.

UPDATE 19:41

Intrebat ce parere are despre faptul ca Jandarmeria a oferit onoruri militare unui ofiter de securitate dovedit de justitie ca ar fi fost operator de politie politica, Iohannis a oferit urmatorul raspuns: "Voi verifica acest aspect mentionat de dumneavoastra, iar daca asa s-a intamplat atunci cu siguranta cei responsabili trebuie sa dea explicatii. Insa ce trebuie sa facem? Asta spuneam ca trebuie sa avem alegeri pentru a da romanilor un Parlament si unul care sa repare ce a stricat majoritatea pesedista in parlament".

Intrebat de situatia paturilor libere in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), Iohannis a spus ca "se vor gasi locuri".

"Cu siguranta se vor gasi locuri. E o tema extrem de complicata, dar extrem de importanta. La fiecare intalnire pe care o am cu premierul si ministrul Sanatatii eu aduc pe tapet aceasta problema - a locurilor de la terapie intensiva si ati observat probabil ca numarul de paturi la ATI a crescut si va creste in continuare. Este insa o cursa complicata, fiindca aceste locuri se creeaza destul de greu si pandemia se raspandeste destul de repede. De aceea trebuie sa respectam masurile luate de Guvern", a raspuns Iohannis.

Intrebat ce parere are despre hotararea privind functionarea pietelor, Iohannis a raspuns: "Chestiunea pietelor e una care a dus la destul de multe dezbateri si in spatiul public. Eu cred ca masura luata de guvern e una justa pentru ca nu se inchid toate pietele, ci doar cele care functioneaza in spatii inchise unde nu pot fi garantate masurile de protectie a vanzatorilor si cumparatorilor. Aceste masuri sunt doar pentru cateva saptamani. Insa Guvernul decide ceva si majoritatea pesedista hotaraste inversul e inca un argument pentru a face alegeri la termen. Guvernul si expertii hotarasc anumite masuri. PSD, doar ca sa arate ca e cu multi parlamentari, hotaraste inversul. Romanii isi doresc o guvernare sprijinita de parlament ca sa poata fi cat se poate de eficienta", a spus presedintele tarii.

UPDATE 19:30

"Nu luam in considerare o carantinare totala, cum nu iau in considerare o carantinare totala de Sarbatori", a declarat Iohannis.

UPDATE 19:25

Intrebat daca este oportuna organizarea alegerilor parlamentare, in ciuda cresterii numarului de infectii cu noul coronavirus, Iohannis a raspuns ca trebuie ca alegerile sa aiba loc.

"Vedeti ca din nefericire acum in Romania avem doua probleme grave - una de sanatate publica care este pandemia si cu ea ne confruntam de aproape un an de zile, insa intre timp am invatat multe despre acest virus si stim ce masuri se pot lua. Insa in continuare pandemia ramane o mare problema si ea va fi rezolvata doar cand vom avea un vaccin, insa nu stim cand va fi momentul acesta. O data certa in acest moment nu poate nimeni sa spuna. In acelasi timp avem si o problema politica. Avem un parlament dominat de un PSD care si-a pierdut orice legitimitate si Guvernul se lupta pentru a tine lucrurile sub control, pe cealalta parte PSD se lupta permanent si trage frana de mana. Romanii isi doresc sa avem un parlament legitim, ori cu PSD in parlament aceste lucruri functioneaza cu frana de mana trasa, iar democratia nu poate fi pusa in paranteza. Nu putem sa ne imaginam sa stam in acest blocaj politic provocat de PSD fara sa facem alegeri. Si din toate aceste motive noi suntem in situatia sa organizam alegeri la termen, fiindca e singura solutie prin care romanilor li se poate permite o continuare a demersurilor democratice, o modalitate prin care romanii isi pot alege acum un parlament care sa duca lucrurile mai departe, care sa permita un Guvern puternic in jurul PNL", a declarat Iohannis.

UPDATE ora 19:15

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

- Am avut astazi o noua sedinta de evaluare a masurilor privind gestionarea epidemiei si privind campania de vaccinare anti-COVID 19. Intreaga Europa se afla intr-un moment dramatic. Este evident ca virusul se raspandeste acum foarte puternic. State europene care peste vara au avut valori reduse de imbolnavire sunt acum in pragul unei mari crize sanitare. Pana cand nu vom avea un vaccin eficient nu exista alta solutie decat propunerea de noi masuri restrictive. Aceasta e strategia adoptata de toate tarile unde se inregistreaza o explozie de cazuri de imbolnavire. Restrictiile care au intrat in vigoare de ieri in Romania au un singur scop - protejarea populatiei si reducerea presiunii uriase care apasa pe sistemul sanitar.

- Este imperativ sa evitam blocarea spitalelor. Este absolut de inteles ca aceste masuri nu sunt deloc populare, produc suparare si sunt greu de acceptat dupa un an in care am fost nevoiti sa ne schimbam radical modul de viata. Din pacate, din cauza virulentei acestui virus, am vazut cu totii ca reglementarile mai putin restrictive s-au dovedit a fi mai putin eficiente. Lupta cu pandemia e si un test al solidaritatii pe care suntem obligati sa il trecem.

- Romania va beneficia in mod echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID. Am discutat astazi si despre posibilitatile de stocare si distributie pentru diferite tipuri de vaccinuri si am stabilit institutiile responsabilie in acest sens. Precizez din nou ca de vaccinare vor beneficia personalul medical si persoanele vulnerabile. Cred ca o campanie de vaccinare anti-COVID ne va da sansa de ne reintoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu totii.

- Al doilea subiect e turul doi al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova care va avea loc la finalul acestei saptamani. M-am bucurat sa vad un vot favorabil pentru Maia Sandu, acesta fiind un vot pentru democratie. Am subliniat mereu ca drumul spre Europa e unul cu reforme in domeniul justitiei si consolidare a democratiei. Romania va continua sa sprijine Republica Moldova.

- Suntem si ne dorim sa ramanem un partener solid pentru societatea civila din Republica Moldova in ansamblul sau. Vom fi extrem de atenti la scrutinul de duminica pentru a ne asigura ca votul este unul liber al cetatenilor, liber de orice interferente nedorite.

Stire initiala:

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis va sustine marti, 10 noiembrie, la ora 19.00, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Iohannis a participat marti la o sedinta de evaluare a masurilor luate in criza COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrii Sanatatii si Apararii, seful DSU, Raed Arafat, precum si managerii mai multor spitale si reprezentanti ai medicilor de familie.

Autoritatile au transmis marti, 10 noiembrie 2020, un nou raport ingrijorator in ceea ce priveste situatia imbolnavirilor cu SARS-COV-2. 7.304 cazuri noi si 177 de decese au fost inregistrate in ultimele 24 de ore. De asemenea, la ATI sunt internati 1.093 de pacienti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Șoferii care circulă pe Valea Oltului ar fi bine să se înarmeze cu multă răbdare deoarece traficul este greoi din cauza unor lucrări la ieșire din localitatea Călimănești....
#Klaus Iohannis, #alegeri parlamentare, #masuri, #restrictii, #vaccin, #anticovid, #pandemie , #stiri Klaus Iohannis