LIVETEXT Runda a doua de consultări cu președintele Klaus Iohannis. PNL s-a prezentat la Cotroceni cu Nicolae Ciucă. USR anunță că nu susține un guvern minoritar

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 12:10
3014 citiri
LIVETEXT Runda a doua de consultări cu președintele Klaus Iohannis. PNL s-a prezentat la Cotroceni cu Nicolae Ciucă. USR anunță că nu susține un guvern minoritar

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Consultările încep la ora 11.00, cu delegaţia PNL. Înaintea întâlnirii cu şeful statului, partidele îşi stabilesc strategia.

UPDATE 12.40 USR a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 12.10 Florin Cîțu a anunțat după întâlnirea cu șeful Statului că PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, într-un guvern minoritar alături de UDMR. „În acest moment mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români pentru a avea un guvern cât mai rapid, un guvern care să gestioneze această situație. PNL e partidul care arată maturitate și responsabilitate și își asumă guvernarea în acest moment dificil”, a subliniat Florin Cîțu.

UPDATE 12.05 A început consultările dintre președinte și UDMR.

UPDATE 11.30 PSD a intrat la negocierile cu președintele Klaus Iohannis. „V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Suntem într-o situație mult diferită, din păcate criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai e înțeleasă în nici un fel de români. Constatarea mea e că în spațiul politic există în mod real dorința de a încheia această criză”, a afirmat președintele la începutul discuției.

UPDATE 11.15 Președintele USR Dacian Cioloș a declarat că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă propunere decât Florin Cîțu.

UPDATE 11.00 PNL a intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Anterior, liberalii au decis să se prezinte cu varianta Nicolae Ciucă într-un guvern minoritar.

Preşedintele Klaus Iohannis caută, cu partidele parlamentare, o soluţie pentru a se ieşi din criza guvernamentală.

Şeful statului a invitat la discuţii delegaţiile partidelor parlamentare.

Consultările încep, la ora 11.00, cu delegaţia PNL, urmată de delegaţia PSD, programată la ora 11.30.

De la ora 12.00, sunt aşteptaţi la Cotroceni reprezentanţii UDMR, iar de la 12.30 cei ai USR.

La ora 13.00 este programată delegaţia AUR, iar la 13.30 cea a minorităţilor.

Singurii care au anunţat oficial delegaţia care participă la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis sunt liberalii. Vor merge la Cotroceni preşedintele PNL Florin Cîţu, dar şi cei patru prim-vicepreşedinţi Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, partidele îşi stabilesc strategia.

La 09.30 are loc Biroul Permanent Naţional al PSD, iar la ora 10.00 are loc Biroul Permanent Naţional al PNL.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, miercuri seară, că liberalii audeja o decizie în ceea ce priveşte propunerea de premier, în persoana lui Florin Cîţu, dar nu a exclus posibilitatea unei noi decizii.

”Noi avem o decizie la momentul acesta, vom vedea ce se va întâmpla mâine”, a afirmat, miercuri seară, Dan Vîlceanu.

La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că USR nu va face o nouă propunere de premier.

Cioloş a reiterat disponibilitatea de a se aşeza la discuţii cu PNL, pentru a reface coaliţia, dacă liberalii nu-l mai propun pe Florin Cîţu.

Citeste si:
CTP, ironic cu Iohannis după ce a „uns-o” pe Firea ministru al Familiei: „Ați văzut cum se ceartă două țațe?”
CTP, ironic cu Iohannis după ce a „uns-o” pe Firea ministru al Familiei: „Ați văzut cum se ceartă două țațe?”
Cristian Tudor Popescu l-a ironizat Klaus Iohannis, după ce șeful statului a învestit-o pe Gabriela Firea ca ministru al Familiei, în contexul în care aceasta susținea, în 2014, că...
Iohannis, la învestirea Guvernului Ciucă: "Nu a fost simplu, a fost nevoie să se treacă peste orgolii"
Iohannis, la învestirea Guvernului Ciucă: "Nu a fost simplu, a fost nevoie să se treacă peste orgolii"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 25 noiembrie, la Palatul Cotroceni, că formarea coaliţiei guvernamentale nu a fost un lucru simplu iar în acest proces "a fost nevoie să se treacă...