Iohannis, întrebat de ce a convocat partidele atât de târziu la negocieri: „Dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce se întâmplă”

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 12:20
8202 citiri
Iohannis, întrebat de ce a convocat partidele atât de târziu la negocieri: „Dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce se întâmplă”
Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, 6 octombrie, despre criza politică din România și, întrebat de ce a convocat partidele pentru negocieri abia săptămâna viitoare, șeful Statului a explicat că „această criză e diferită” și că în prezent toți politicienii au „discursuri anti-toți”.

Aflat la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest organizat în Bdro, Slovenia, Klaus Iohannis a susținut o scurtă conferință de presă în care a vorbit despre criza politică din România.

„Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că nu se consultă la consultări.

Dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce se întâmplă. Alții au țopăit acolo și au spus că vor suspendarea președintelui. Nu văd ce ar rezolva. Vor doar circ. Alții au venit în fața microfoanele cu texte ca și cum acum s-ar inventa prima oară coaliția și nu ei au detonat coaliția și dus la dărâmarea guvernului”, a declarat Klaus Iohannis.

Șefu Statului a subliniat apoi că cineva trebuie să guverneze țara.

„Această criză e diferită. Politicienii au ajuns să aibă discursuri anti-toți. Fiecare e împotriva fiecăruia. Așa nu se poate. Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală. Să fim sinceri. Cineva trebuie să guverneze țara, cine va trebuie să formeze guvernul. Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea guvernului se stinge un pic. Lumea ajunge să-și pună problema acum ce urmează”, a conchis Iohannis.

Șeful statului a precizat că guvernul Cîțu va rămâne în funcție până când se găsește o soluție.

„E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul. Nu am senzația că după o rundă de negocieri se va cristaliza o soluție. Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni. Oamenii trebuie să lase discursul acela patetic în urmă și să discute sincer. Ori dacă partidele nu se înțeleg atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o soluție.

Excludeți dizolvarea parlamentului? Nu exclud nicio soluție constituțională”, a spus Iohannis.

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și sprijinită de USR și AUR a trecut marți, 5 octombrie, cu 281 de voturi favorabile, 47 peste limita majorității.

Premierul Florin Cîțu suferă prima lovitură la nici două săptămâni de când a preluat șefia PNL. Cu toate că opoziția nu a avut emoții la vot, circul din Parlament a dovedit că criza politică va continua.

Următorul pas după remanierea guvernului Cîțu va fi ca președintele Klaus Iohannis să țină consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele, urmând apoi ca șeful statului să anunțe nominalizarea sa de premier. Cu toate astea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Klaus Iohannis, #criza politica Romania, #motiune de cenzura PNL, #Florin Citu premier , #stiri Klaus Iohannis