Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene pentru evacuarea românilor din Afganistan. Celulă de criză la 24 de ore după căderea Kabulului

Luni, 16 August 2021, ora 16:29
3425 citiri
Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene pentru evacuarea românilor din Afganistan. Celulă de criză la 24 de ore după căderea Kabulului

Administrația prezidențială a transmis luni, 16 august, că președintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă în Afganistan.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE)”, a transmis Administrația prezidențială.

Administrația prezidențială a transmis că șeful statului a fost informat în permanență cu privire la situația din Afganistan.

„Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare.

România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

Florin Cîțu, premierul României, a declarat luni, 16 august, că se iau în calcul două variante pentru a scoate din Afganistan românii care încă sunt acolo.

”I-am propus președintelui să trimită fie un avion în colaborare cu NATO, fie unul direct de la noi, pentru a aduce cetățenii români acasă. Am un singur mesaj pentru românii care sunt acolo: Părăsiți imediat Afganistanul. Au fost 60 de români acolo, mai sunt 35 acolo. Cel mai rapid s-ar putea să fie varianta cu NATO”, a declarat Florin Cîțu.

Haosul a fost declanșat la Kabul după ce militanţii talibani au intrat duminică în capitala afgană, fără a întâmpina rezistenţă şi în prezent controlează aproape toate provinciile din Afganistan.

Citeste si:
Cum s-a înecat ADN-ul german în oceanul proastelor obiceiuri autohtone
Cum s-a înecat ADN-ul german în oceanul proastelor obiceiuri autohtone
Mă simt înșelat. N-ar fi prima oară când mi se întâmplă, doar că de astă dată cel care mi-a facut-o are funcția supremă în stat. L-am votat de două ori. Prima dată am zis că nu...
Klaus Iohannis, văzut ca principalul vinovat în declanșarea crizei politice. Cine ar ieși președinte dacă alegerile ar avea loc acum SONDAJ
Klaus Iohannis, văzut ca principalul vinovat în declanșarea crizei politice. Cine ar ieși președinte dacă alegerile ar avea loc acum SONDAJ
Un sondaj de opinie realizat de institutul Avangarde în perioada 17-26 octombrie arată că 80% dintre români sunt de părere că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Un sfert...
Sursa: Ziare.com