Klaus Iohannis, dupa moartea copilului cazut intr-o fosa septica: Dureros si revoltator

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 17:40
3725 citiri
Klaus Iohannis, dupa moartea copilului cazut intr-o fosa septica: Dureros si revoltator
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis considera "dureroasa si revoltatoare" tragedia recenta din judetul Iasi in care un copil de 3 ani si-a pierdut viata dupa ce a cazut in fosa septica din curtea unei scoli, seful statului subliniind ca este imperativ ca toate unitatile de invatamant sa aiba avize sanitare, autorizatii de functionare si sa fie sigure, Guvernul avand obligatia ca toate acestea sa fie realizate in regim de urgenta.

"Presedintele Klaus Iohannis considera ca tragedia recenta din judetul Iasi, in care un copil de 3 ani si-a pierdut viata dupa ce a cazut in fosa septica din curtea unei scoli, este dureroasa si revoltatoare. Aceasta drama, care din nefericire nu este un caz singular, arata ca, in continuare, in multe scoli din Romania siguranta spatiului educational nu este garantata si nici nu reprezinta o prioritate.

Peste 4 milioane de romani, copii si adulti, se afla aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in institutiile de invatamant preuniversitar. Toti trebuie sa se simta si sa fie in siguranta in scolile lor, iar asigurarea unor spatii adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligatie a tuturor factorilor responsabili. (...)

Presedintele Romaniei reitereaza mesajul pe care il transmite de patru ani: este imperativ ca toate scolile sa aiba avize sanitare, autorizatii de functionare si sa fie sigure pentru toti cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligatia ca toate acestea sa fie realizate in regim de urgenta", precizeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat transmis marti.

De asemenea, seful statului solicita tuturor partidelor politice sa isi mobilizeze reprezentantii de la nivel local sa faca toate demersurile ca problemele grave existente in unitatile de invatamant sa fie rezolvate.

"Responsabilitatea acestui plan revine autoritatilor locale si centrale, in mod egal, si trebuie asumata ca atare. Situatia in care se gasesc inca multe scoli din tara este o rusine nationala pentru Romania europeana a anului 2019", se arata in comunicat.

Administratia Prezidentiala reaminteste ca presedintele Klaus Iohannis a solicitat, inca din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor scolilor.

"Un astfel de plan nu a fost elaborat nici pana in prezent de autoritati, care incearca mai degraba sa se derobeze de aceasta responsabilitate. Nicio planificare strategica nu poate fi realizata in absenta unei situatii exacte si actualizate cu privire la infrastructura scolara. Practica de ani de zile a institutiilor publice de a raporta cifre diferite si inexacte trebuie sa inceteze pentru ca politicile educationale si investitiile din sistem sunt eficiente doar daca se bazeaza pe date complete si corecte", subliniaza sursa citata.

Citeste si Iasi: A fost demis directorul scolii unde a murit un copil cazand in fosa septica

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis copil mort fosa septica , #stiri Klaus Iohannis