Iohannis, despre tensiunile NATO-Rusia: „Situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina rămâne preocupantă”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 17:49
1686 citiri
Iohannis, despre tensiunile NATO-Rusia: „Situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina rămâne preocupantă”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere miercuri, 8 decembrie, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, context în care au fost abordate, în principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie - pandemia de COVID-19, preţurile la energie, situaţia tensionată de la graniţa UE, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis a prezentat şi priorităţile şi aşteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, pe 15 decembrie.

Referitor la pandemia de COVID-19, şeful statului a exprimat aprecierea pentru eforturile Comisiei Europene, precum şi ale Preşedinţiei slovene a Consiliului UE în ceea ce priveşte coordonarea la nivel european. El s-a referit şi la cele mai recente evoluţii marcate de apariţia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, subliniind, în acest context, importanţa menţinerii unităţii statelor membre, a coordonării strânse şi a dialogului constant între ţările UE, astfel încât să nu fie afectate libera circulaţie sau Piaţa Internă a Uniunii.

"Preşedintele României a evidenţiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare, prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la beneficiile vaccinării şi prin combaterea dezinformării", arată Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a arătat că subiectul creşterii preţurilor la energie rămâne unul de actualitate şi va fi din nou abordat la următoarea reuniune a Consiliului European.

"Situaţia este preocupantă, iar consecinţele socio-economice sunt evidente şi afectează semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar şi competitivitatea la nivel naţional şi la nivelul Uniunii. În acest sens, preşedintele României a reamintit că este nevoie de soluţii pe termen scurt şi mediu, capabile să prevină eventuale perturbări în aprovizionarea cu energie şi care să diminueze efectul creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor", precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a subliniat rolul energiei nucleare şi al gazului natural ca opţiuni pentru o tranziţie energetică accesibilă. În context, el a evocat angajamentul şi implicarea României în efortul comun privind schimbările climatice, prin utilizarea instrumentelor şi resurselor financiare avute la dispoziţie.

Administraţia Prezidenţială mai informează că, abordând situaţia de la graniţa Uniunii Europene, preşedintele Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migraţiei, situaţie care afectează mai multe state membre UE. El a reiterat solidaritatea deplină a României cu statele membre afectate direct şi a evidenţiat importanţa unui răspuns unitar la aceste ameninţări.

"Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina rămâne preocupantă şi că trebuie continuate eforturile pentru dezescaladarea situaţiei, dar şi pentru consolidarea apărării colective în cadrul NATO", mai arată sursa citată.

Şeful statului a evidenţiat cu referire la Summitul Parteneriatului Estic de săptămâna viitoare că este necesar să fie agreată o viziune strategică pe termen lung, care să fie axată pe solidaritate în faţa provocărilor comune, pe proiecte concrete şi pe sprijinirea eforturilor pentru realizarea reformelor în acele state partenere angajate deplin în integrarea europeană. În acest context, preşedintele Iohannis a reiterat sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Întâlnirea şefului statului cu ambasadorii statelor membre ale UE a avut loc cu prilejul încheierii în scurt timp a Preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

"Preşedintele României a adresat felicitări Preşedinţiei slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, de asemenea, succes viitoarei Preşedinţii franceze a Consiliului", transmite Administraţia Prezidenţială.

Citeste si:
Rusia şi Ucraina: Cronica unui război nedeclarat
Rusia şi Ucraina: Cronica unui război nedeclarat
Rădăcinile conflictului dintre Rusia şi Ucraina sunt adânci. În esenţă, Moscova nu acceptă independenţa Kievului. Un scurt istoric al conflictului. Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina...
Primul transport militar din pachetul de asistenţă american de 200 milioane de dolari a sosit la Kiev
Primul transport militar din pachetul de asistenţă american de 200 milioane de dolari a sosit la Kiev
Primul din cele câteva transporturi din pachetul de asistenţă de securitate în valoare de 200 milioane de dolari acordat de Statele Unite armatei ucrainene, autorizat în decembrie de...