Iohannis: Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 13:52
2333 citiri
Iohannis: Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale
Președintele la palatul Cotroceni FOTO captură video

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, 1 decembrie, la Palatul Cotroceni, că „ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale, la valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim”. Şeful statului a decorat mai multe cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Îmi face o deosebită plăcere să putem găzdui la Palatul Cotroceni această ceremonie încărcată de o semnificaţie deosebită pentru noi toţi.

Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale, la valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim. 1 Decembrie este însă şi prilejul de a mulţumi unor personalităţi remarcabile, care, prin activitatea lor de zi cu zi, fac România mai bună.

Astăzi, îmi revine bucuria de a le onora eforturile depuse şi de a le transmite gratitudinea întregii societăţi. Ziua Naţională a României marchează respectul pe care îl vom purta mereu unei generaţii care s-a dedicat trup şi suflet împlinirii unui ideal măreţ şi reprezintă simbolul unităţii, al sacrificiului şi al speranţei poporului român.

Aceste valori sunt mai actuale ca niciodată şi se cuvine ca acum să arătăm recunoştinţa noastră celor care, prin sacrificiul lor, au grijă de sănătatea şi de viaţa noastră”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la ceremonie de decorare a unor cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că medicii nu şi-au pierdut optimismul în lupta împotriva pandemiei.

„Sunt aproape doi ani de când cursul normal al existenţei noastre cotidiene a fost perturbat dramatic, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Se află printre noi oameni care zi de zi au îndurat noi teste de rezistenţă şi de adaptabilitate.

Dragi medici, doar vocaţia şi înzestrările dumneavoastră extraordinare, native sau cultivate, pot explica faptul că, în ciuda riscurilor, a oboselii şi a condiţiilor extrem de grele, nu v-aţi pierdut optimismul că puteţi învinge boala şi nu aţi ezitat în misiunea dumneavoastră fundamentală, aceea de a proteja sănătatea semenilor. Prin dragostea pentru viaţă şi pentru oameni, v-aţi avântat mereu în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Echipele de îngrijire critică din care faceţi parte s-au aflat alături de români în fiecare zi, luptând pentru salvarea celor în suferinţă.

Este un efort susţinut într-un mediu de lucru dificil, pe care doar oamenii curajoşi şi devotaţi pot să-l facă şi, de aceea, vă sunt profund recunoscători”, a completat şeful statului.

Preşedintele României a vorbit şi despre importanţa educaţiei şi aportul pe care l-au avut cadrele didactice în digitalizarea sistemului de învăţământ, în contextul pandemiei.

„Dragi membri ai corpului didactic, Dragi reprezentanţi ai societăţii civile, În urma acestei pandemii de COVID-19, nu doar sistemul sanitar a avut de suferit, ci şi cel de educaţie. Acţiunile dumneavoastră pentru digitalizarea actului educaţional şi pentru creşterea echităţii în şcoli şi universităţi s-au făcut remarcate încă dinainte de pandemie.

Este incontestabil că această criză sanitară a accentuat diferenţele de acces la educaţie de calitate pentru copii şi tineri. Impactul economic, social şi psihologic al acestei perioade educaţionale fără precedent va fi resimţit pentru multă vreme de acum înainte. Faptul că aţi pus vocaţia şi efortul dumneavoastră în slujba interesului copiilor, într-un context atât de complicat, în care sentimentul de autoprotecţie s-a activat în mod natural la majoritatea oamenilor, îmi confirmă din nou câtă nevoie este să îi susţinem pe cei care văd educaţia ca pe o chemare, nu ca pe o meserie.

Vă număraţi printre cei care pun deja bazele României Educate şi pentru asta vă mulţumesc! Distincţiile conferite astăzi reprezintă o recunoaştere a meritelor oamenilor care aduc cinste ţării noastre. Pandemia de COVID-19 ne afectează pe toţi şi, oricât am încerca, nu vom reuşi să stopăm această criză sanitară fără solidaritate şi unitate. Inspiraţi de exemple ca dumneavoastră, trebuie să acţionăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, pentru a recăpăta ceea ce acest virus ne-a răpit şi ceea ce ne lipseşte cel mai tare în zile ca aceasta: apropierea celor dragi, sentimentul de siguranţă, bucuria strângerii de mână şi a îmbrăţişării.

Vă mulţumesc, vă doresc multă sănătate şi, cu ocazia Zilei Naţionale, un călduros «La mulţi ani!». La mulţi ani, România!”, a conchis Iohannis.

Cu ce surpriză s-a ales în parbriz o șoferiță din România după ce a parcat mașina: ”Ești frumoasă, dar...” FOTO
Cu ce surpriză s-a ales în parbriz o șoferiță din România după ce a parcat mașina: ”Ești frumoasă, dar...” FOTO
O imagine amuzantă surprinsă în traficul din România circulă pe rețelele sociale, o șoferiță alegându-se cu un mesaj neașteptat după ce și-a parcat mașina. Mai precis, este vorba...
Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Conducerea Parlamentului a fost informată de preşedintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de...
#Klaus Iohannis, #mesaj, #1 decembrie , #stiri Klaus Iohannis