Omul care-l poate bate pe Ponta (Opinii)

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 08:14
9177 citiri
Omul care-l poate bate pe Ponta (Opinii)

Cand cei din PSD au inceput sa conteste propunerea lui Klaus Iohannis ca si vicepremier, stiau ce stiau.

Probabil nu e vorba doar de faptul ca acesta ar putea avea probleme de incompatibilitate intre functia din Guvern si cea de la primaria Sibiului. Asta s-ar putea rezolva, la urma urmei, eventual daca se da o lege care permite nu asta, ci infiintarea institutiei autosuspendarii de la primarie.

Asa e, nu e sigur ca se poate, dar oamenii de la PSD nu au incercat nici macar sa gaseasca solutii alternative.

O explicatie poate fi aceea ca Iohannis e omul care-l poate depasi pe Victor Ponta ca vector de imagine. Are 34% increderea populatiei, la mai putin de 3 procente in urma premierului, in conditiile in care nici macar nu e intr-un post de la centru, ci e primarul unui oras din Ardeal, cu foarte mica vizibilitate in presa centrala, prin natura postului.

Dincolo de asta, e o prezenta care intotdeauna a dovedit decenta si seriozitate, nefiind cunoscut pentru vreo gafa semnificativa, ci pentru o atitudinea prudenta si respectuoasa cu fiecare ocazie. Pe langa asta, 4 mandate de primar castigate de-o maniera zdrobitoare si imaginea de "neamt care face treaba", foarte vie in mentalul colectiv romanesc, sunt puncte importante in plus.

Nu in ultimul rand, Iohannis nu e genul de om care sa primeasca ordine fara sa cracneasca de la seful Guvernului, asa cum au dat impresia ca sunt Radu Stroe si Daniel Chitoiu. Ar fi o nuca tare din punct de vedere politic, un om care ar transforma Guvernul dintr-un organism cu un singur pol de forta si imagine in unul cu doi astfel de poli.

E destul de greu de crezut ca Ponta poate accepta asa ceva. N-ar fi benefic pentru el nici politic, dar nici electoral, intrucat nu-si va putea asuma toate meritele si nu va putea atrage atentia doar asupra sa si a partidului sau. Strategii PNL au inteles asta si au mai inteles ca Iohannis poate aduce revenirea unui PNL care a ajuns sa se scufunde in sondajele de opinie (unde doar in cele mai optimiste ajunge la 20%), din moment ce parea ca nu conteaza in Guvern, ci ca e doar un accesoriu la indemana sefului Executivului.

Problema e ca, daca il refuza pe Iohannis, dintr-un motiv sau altul, Ponta va avea de infruntat furia liberalilor, care vor avea pretextul sa declanseze o criza politica. Ar fi chiar previzibil acest lucru si o strategie excelenta de iesire din situatia in care se gasesc, de scadere in preferintele alegatorilor. Modelul e brevetat - si PD-ul lui Roman si Basescu a facut acelasi lucru in momentul in care cazuse la 6% in sondaje.

Vom vedea ce model alege Victor Ponta si daca nu cumva risca o rupere a USL chiar pe acest motiv. Ce e sigur e ca un alt om popular in Guvernul in care el e singurul om popular acum e un risc pentru Ponta, oricum. Nu de alta, dar nu este exclus ca Iohannis, ca membru al Guvernului, sa-l bata pe Ponta la capitolul imagine in scurt timp.

#Klaus Iohannis imagine Ponta, #Klaus Iohannis Guvern , #stiri Klaus Iohannis