LIVETEXT Presedintele Klaus Iohannis: Nu exista nicio intentie de a intra in lockdown dupa alegeri

Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 18:05
5846 citiri
LIVETEXT Presedintele Klaus Iohannis: Nu exista nicio intentie de a intra in lockdown dupa alegeri
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis FOTO: Facebook

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut miercuri, 25 noiembrie, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, dupa sedinta de evaluare si prezentare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 avuta cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

"Am analizat masurile privind carantina zonala si am solicitat o analiza INSP privind evolutia epidemiei in orasele si municipiile carantine. Datele arata ca incepand cu 20 noiembrie se observa o tendinta de scadere a numarului de infectari cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflecta in numarul de cazuri saptamanale, cat si in media zilnica a numarului de cazuri si a ratei de pozitivare a probelor. Acest grafic arata evolutia de la inceptul pandemiei si se vede clar ca am ajuns pe un palier si tendinta, linia rosie, e de scadere. Sunt date concrete care dovedesc ca masurile luate de autoritati au fost corecte si populatia a respectat acest masuri, ceea ce ne ofera o doza de optimism. Masurile raman in vigoare, orice relaxare prematura pericliteaza rezultatele obtinute.

De ce e nevoie de carantinare in localitati? Cand rata de infectare creste prea mult se impun masuri suplimentare. Acestea se regasesc in conceptul de carantinare zonala care reduce mobilitatea, adica locuitorii se intalnesc mai rar intre ei, inhiband transmiterea virusului, mai ales intre persoane asimptomatice care nu stiu ca poarta virusul.

In Zalau, se vede foarte clar ca la inceput cresterea incetineste si in medie, dupa 7 zile, incepe sa scada rata infectarii. Urmatorul grafic arata evolutiile din Sibiu si Baia Mare. Se observa acelasi trend, mai intai o incetinire a cresterii si dupa aceea o scadere pronuntata. Pentru a fi mai eficienti si pentru a putea controla epidemia pe baza acestor date INSP a actualizat procedura in vedere instituirii masurii de carantinare zonala, dar si de ridicare a carantinei zonale.

Eu nu intentionez sa promovez o instituire a carantinei la nivel national, un asa-zis lockdown, dupa alegerile parlamentare. Nu exista nicio intentie de a intra in lockdown dupa alegeri. Repet aceste lucruri fiindca sunt politicieni fara scrupule care incearca sa se promoveze cu stiri.

Mortalitatea si gradul de ocupare la ATI sunt inca mult prea ridicate. Prea multi romani pierd lupta cu acest virus. Medicii si intregul personal de suport angrenati in aceasta batalie depun eforturi uriase, aproape supraomenesti pentru a salva vieti. Fac un apel din nou catre oameni sa respecte in continuare regulile de preventie pentru ca numai in acest mod putem spera sa obtinem rezultate pe termen lung si sa scadem rata infectiilor.

In acest an vom onora curajul si sacrificiile inaintasilor nostri facand noi insine sacrificiul de a renunta la bucuria participarii impreuna la manifestarile nationale. Insa vom fi impreuna in spirit. Din acest motiv am decis ca ceremonia care avea loc in fiecare an la Arcul de Triumf sa fie una extrem de restransa, la care sunt invitati ambasadori, medici. Va fi o ceremonie scurta, fara parada militara si din pacate fara participarea publicului larg. Recomandarea expertilor este de a renunta la orice reuniuni publice si private. Sunt recomandari pe care va cer sa le respectam inclusiv de 1 decembrie", a precizat presedintele Klaus Iohannis.

Intrebat despre sesizarea PSD facuta la CNA, in care social-democratii il acuza pe presedinte ca face campanie electorala pentru PNL, Iohannis a afirmat ca "presedintele Romaniei nu poate fi cenzurat politic".

"Ca si presedinte al Romaniei ma simt chemat sa am opinii, sa emit opinii in toate chestiunile care privesc Romania sau viata romanilor sau felul in care functioneaza institutiile publice. Presedintele Romaniei nu poate fi cenzurat politic, si indiferent ca le place pesedistilor sau nu, si cred ca nu, voi face in continuare evaluari si referiri care au relevanta pentru romani. PSD s-a suparat foarte tare fiindca aseara am fost foarte franc si am spus lucrurilor pe nume - PSD a guvernat foarte prost", a raspuns presedintele.

Intrebat cand si daca are de gand statul roman sa faca demersurile sa fie transferati pacientii in strainatate, din cauza lipsei de locuri pentru pacienti, presedintele a precizat ca Romania face "tot timpul demersuri pentru a creste numarul de paturi si la UPU si la ATI".

"Probabil va amintiti ca atunci cand am vizitat Institutul Fundeni, am spus ca numarul de paturi s-a dublat, prin eforturi publice si private. Azi in cursul intalnirii cu premierul,ministrul Sanatatii si secretarul de stat Arafat an discutat aceasta chestiune. Mi-au prezentat planul pe urmatoarele saptamani. Fiti asigurata ca vom face eforturi sa crestem capacitatea. Imaginile la care va referiti, aceste imagini mi s-a relatat ca au fost din zona de primire a pacientilor, dar e foarte adevarat ca suntem la limita. Inca nu am ajuns la limita superioara, insa sper sa nu fim lasati singuri. De asta e important sa ne ferim de virus, sa nu il dam mai departe pentru a nu avea un numar prea mare de pacienti in spitale", a precizat Iohannis.

Intrebat despre recomandarile OMS referitoare la creste capacitatii de testare, Iohannis a afirmat ca este deja destul de mare capacitatea de testare.

"Teoretic am putea prelucra pana in 50.000 de teste, insa testarile se fac fie prin trimiterea persoanelor de catre DSP-uri, fie la cerere. La noi nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testeaza in masa, iar numarul de persoane trimise de DSP-uri sunt cele pe care le vedeti zilnic comunicate", a afirmat presedintele.

Intrebat daca se vor impune masuri mai dure pentru Bucuresti, Iohannis a raspuns:

"Decizia de carantinare a unei localitati nu e una usoara, fiindca impacteza asupra vietii fiecarui locuitor. Exact din acest motiv, acum cateva vreme s-a solicitat INSP o metodologie foarte clara. Aceasta metodologie e practic un sistem de puncte. Se acorda un punctaj pentru numar de infectari, persoane la ATI si in final se face o suma, iar carantinarea se poate lua in considerare local atunci cand punctajul devine foarte mare. Am intrebat azi unde stam si pentru Bucuresti nu s-a ajuns la un numar de puncte pentru a face probabila carantinarea. Acum despre Bucuresti nu se discuta carantinarea", a spus presedintele.

Intrebat cate doze de vaccin anti-COVID vor ajung in Romania, Iohannis a raspuns:

"Nu exista inca niciun vaccin agreat la nivel european si in masura in care va exista el va fi livrat in conditiile in care s-a angajat firma respectiva cu UE. UE a facut contracte cu mai multe firme, in functie de numarul de doze disponibile vor ajunge si la noi. Impartirea numarului de doze se face direct proportional cu populatia din acea tara. La noi este foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat in esenta personalul medical sa ajunga la inceputul anului viitor", a spus Klaus Iohannis.

Intrebat despre intalnirea pe care presedintele a avut-o cu membri PNL, in care Iohannis le-a spus ca nu vor exista noi restrictii, presedintele a raspuns:

"Stiti ca nu obisnuiesc sa povestesc ce s-a povestit, dar cred ca e legitima curiozitatea dumneavoastra despre masuri care ar putea sa vina. In acest moment nu exista intentia de a declara starea de urgenta si nu exista intentia instituirii unei carantine generale, deci un lockdown. Masurile care sunt acum in vigoare au dus la o reducere a cresterii numarului de infectii, ba chiar se poate constata o usoara descrestere. In aceste conditii, expertii pe care i-am consultat inclusiv astazi sunt de parere ca nu e nevoie in perioada urmatoare de noi restrictii. Nici nu se vor lua inapoi restrictiile fiindca numarul de infectari e in continuare foarte mare, suntem in palierul 8.000-10.000 de cazuri, numarul de internari la ATI e in continuare mare, iar numarul deceselor e foarte mare. E putin probabil ca pana la finalul lunii decembrie sa scada atat de mult incat sa se renunte la unele restrictii", a precizat presedintele.

Ministrul Virgil Popescu a spus ca jumatate din mastile comercializate sunt necoforme si nu protejeaza populatia. Despre acest lucru, presedintele a afirmat ca "mastile trebuie retrase din comert".

"Am vorbit astazi cu ministrul Popescu si mi-a relatat ca ANPC a verificat si a gasit foarte multe masti neconforme. Ele trebuie retrase din comert si comerciantii amendati. Mi-a spus ca sunt destui producatori in tara si atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie sa facem diferenta intre masti de protectie si pur si simplu obiecte cu care poti sa acoperi fata, gura, care nu au acelasi grad de protectie. Iar ANPC trebuie sa verifice ca o masca de protectie, sa fie masca de protectie si nu altceva", a precizat Klaus Iohannis.

Intrebat daca partiile vor fi deschise pentru sporturile de iarna, Iohannis a precizat ca "la ultimul Consiliu la care am participat nu s-a discutat despre rata de infectare in vacanta, dar in Consiliul Uniunii s-a discutat mult despre statiunile montane in perioada de vacanta. Opiniile sunt divergente. In ce priveste Romania, noi vom elabora reglementari specifice si le vom comunica. Insa masurile raman valabile, indiferent ca e pe schiuri, pe patina sau se duce sa admire peisajul. Masurile sunt in vigoare pentru toata lumea si pentru cei care se duc sa admire muntele", a spus Klaus Iohannis.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Conferinta de presa, #Cotroceni, #Iohannis, #masuri , #stiri Klaus Iohannis
Comentarii
Poza Bizon
Bizon
rank 5
Klaus Iohannis, la întâlnirea de urgență cu liderii PNL:Atacati PSD