Miza disputei dintre Iohannis și Stelian Ion. Președintele ar putea deveni spectator la numirea procurorilor

Luni, 09 August 2021, ora 12:35
7515 citiri
Miza disputei dintre Iohannis și Stelian Ion. Președintele ar putea deveni spectator la numirea procurorilor
Președintele Klaus Iohannis se află într-o conflict cu ministrul Justiției Stelian Ion FOTO Facebook / colaj ziare.com

Președintele Klaus Iohannis forțează remanierea ministrului Justiției pe motiv că Stelian Ion a demarat procedura de selecție a șefului DIICOT fără să-l consulte, susțin surse politice pentru ziare.com. Miza e imensă: șeful statului ar putea fi pus în situația de a numi un procuror-șef pe care nu și-l dorește.

Procedura de selecție pentru numirea procurorului-șef al DIICOT se încheie pe data de 16 Septembrie. Ulterior, numele propus de ministrul Justiției ajunge pe masa Secției de procurori din CSM, care avizează consultativ. Decizia finală aparține președintelui Klaus Iohannis, care poate respecta sau ignora avizul CSM.

Surse guvernamentale susțin că președintele este într-o situație incomodă. Anul trecut, a numit-o pe Georgiana Hosu în fruntea DIICOT în ciuda avizului negativ de la CSM. După câteva luni, Hosu a demisionat, după ce soțul său a fost condamnat pentru corupție.

Acum, va fi aproape imposibil pentru șeful statului să ignore avizul CSM, după eșecul Hosu. “Dacă va trece iar peste CSM va demonstra că-și dorește control politic asupra Justiției. Să nu uităm faptul că forurile europene recomandă întărirea rolului CSM în procedura de numire a procurorilor. Or, Stelian Ion exact asta a făcut: a refuzat o negociere cu Iohannis și a demarat o procedură transparentă”, susțin sursele citate.

Pe 16 Septembrie, propunerea ministrului Justiției pentru șefia DIICOT ar putea fi un procuror fără pete. “Secția de procurori din CSM n-ar avea de ce să avizeze negativ un profesionist. S-ar compromite. Iar un aviz pozitiv din partea CSM l-ar cam obliga pe șeful statului să-l numească în fruntea DIICOT. Nu cred că va risca Iohannis să refuze un procuror selectat printr-o procedură transparentă și care are în spate avizul CSM”, susțin surse guvernamentale.

Însă din punct de vedere politic, președintele Klaus Iohannis ar fi un simplu spectator. S-ar vedea nevoit să accepte propunerea lui Stelian Ion, fără o negociere prealabilă. Practic, ar fi pus în situația de a numi un procuror-șef pe care nu și-l dorește.

Anul trecut, ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, a negociat mai întâi cu Klaus Iohannis numirea procurilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, apoi a mimat o procedură de selecție. Ulterior, președintele le-a numit pe Gabriela Scutea (Parchetul General) și Georgiana Hosu (DIICOT) în ciuda avizului negativ de la CSM.

Surse din coaliția de guvernare susțin că Iohannis și-ar fi dorit și acum să știe dinainte pe cine va propune Stelian Ion la CSM, însă ministrul Justiției i-a transmis că nu intervine în procesul de selecție.

Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea...
#Klaus Iohannis, #stelian ion, #Ministrul Justitiei, #CSM , #stiri Klaus Iohannis