Toate soluțiile lui Iohannis după căderea Guvernului Cîțu

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 15:45
10434 citiri
Toate soluțiile lui Iohannis după căderea Guvernului Cîțu
Președintele Klaus Iohannis va invita partidele la consultări FOTO Hepta

Președintele Klaus Iohannis va invita partidele la consultări pentru a desemna un premier. Ce variante are la îndemână șeful statului pentru a debloca criza politică.

1. Îl desemnează din nou pe Florin Cîțu premier, deși mutarea ar încălca decizia CCR din 2020, care interzice ca premierul tocmai demis prin moțiune de cenzură să fie desemnat imediat pentru formarea unui nou guvern. Totuși, surse liberale susțin că președintele ia în calcul și această variantă pentru a trage de timp. “Până fac PSD și USR o nouă sesizare la CCR, până se judecă vine luna decembrie, timp în care Guvernul Cîțu rămâne interimar. Și cine mai dă jos guvernul înainte de sărbători? Nimeni. Deci Cîțu va rămâne până în primăvară în acest scenariu”, susțin sursele citate.

2. Iohannis desemnează un premier de sacrificiu, care va avea la îndemână două variante: 1) Se va retrage înainte de vot - cum a făcut Cîțu în favoarea lui Orban anul trecut, în buza pandemiei. Astfel, va fi respectată, de formă, decizia CCR, care interzice ca premierul proaspăt demis prin moțiune să fie prima opțiune a președintelui. 2) Va ajunge la votul din Parlament, unde va pica. Nume vehiculate în PNL ca premier de sacrificiu sunt Dan Vîlceanu, Lucian Bode și Nicolae Ciucă.

3. După ce premierul-marionetă pică, Iohannis îl propune din nou pe Cîțu pentru a conduce un guvern minoritar format din PNL și UDMR. Teoretic, guvernul Cîțu 2 n-ar putea să treacă niciodată de votul Parlamentului. O eventuală cedare a USR i-ar dinamita mandatul lui Cioloș. Iar PSD ce interes ar avea să instaleze din nou pe Cîțu la Palatul Victoria? Niciunul. Scopul PSD e să ajungă la anticipate, unde nu poate obține mai puțin decât în decembrie 2020. Dimpotrivă. PSD ar scoate mai multe mandate dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare. Singura variantă în care PSD poate vota un guvern Cîțu este un blat cu Iohannis.

4. Alegeri anticipate? În cazul în care premierul de sacrificiu și Cîțu sunt respinși de Parlament, Constituția spune că președintele “poate” dizolva Parlamentul. Dar Iohannis nu e obligat. Prin urmare, șeful statului nu va dizolva Parlamentul, pentru că nu are niciun interes ca PNL să ajungă la anticipate. Potrivit sondajelor de opinie, liberalii ar fi spulberați de PSD. Potrivit surselor liberale, Iohannis îl va desemna și a treia oară, și a patra oară premier tot pe Cîțu, încercând să forțeze o majoritate parlamentară. În acest timp, Florin Cîțu va rămâne premier interimar.

5. Un nou premier PNL. Ar fi soluția care ar debloca rapid criza politică, însă Iohannis ar trebui, pe de o parte, să cedeze în fața USR și, pe de altă parte, să-l sacrifice pe Cîțu, omul în care a investit tot capitalul său politic. Practic, PNL ar intra din nou în era Orban, cu doi poli de putere: unul la partid, altul la guvern. Totuși, spre deosebire de mandatul lui Orban, Iohannis ar conduce de la Cotroceni și partidul, și guvernul prin oamenii săi de încredere.

Concluzia: Fie Iohannis îi convinge pe cei de la PSD să voteze un guvern minoritar condus de Cîțu, dar Marcel Ciolacu ar avea mari probleme în interiorul PSD. Fie Iohannis renunță la Cîțu și reface coaliția cu un alt premier, dar asta ar însemna să-și recunoască înfrângerea în fața USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #Cotroceni, #guvern citu demis, #motiune cenzura , #stiri Klaus Iohannis