Basescu, atac la Iohannis: E necinstit

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 12:22
8748 citiri
Basescu, atac la Iohannis: E necinstit
Foto: Facebok Arhiva/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu l-a atacat marti pe succesorul sau la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis, spunand este "necinstit" fata de popor in relatia cu Guvernul Ponta.

Totodata, fostul sef al statului a precizat ca Iohannis nu a avut o baza constitutionala pentru consultarile cu partidele.

Basescu a avut o interventie telefonica la B1 TV, in cadrul careia i-a fost prezentata o declaratie a sefului Cancelariei lui Iohannis, Dan Mihalache, referitoare la intrebarea pusa de jurnalistul Mircea Marian in legatura cu cadrul constitutional in care au avut loc consultarile cu partidele la Cotroceni.

Klaus Iohannis, dupa consultari: Intram in normalitate. Exista un acord pe trei mari chestiuni

Mihalache a catalogat aceasta intrebare drept "ultima gaselnita a unor basisti ramasi orfani".

"Tot ce nu le convine se numeste 'basism' la ei... Va pot spune ca asa este, in Constitutie nu sunt prevazute consultari cu partidele decat in situatia formarii Guvernului, inainte de desemnarea premierului. Iar daca exista un partid care a obtinut majoritatea calificata, Constitutia spune foarte clar: 'cheama partidul care a facut 51%'.

Deci in Constitutie nu sunt prevazute consultari decat intr-un singur moment - la formarea guvernului. Eu am avut cateva incercari de a avea consultari cu partidele si in afara momentul formarii unui guvern si de multe ori am fost refuzat si nu am avut ce sa spun, ca stiam ca nu este o atributie constitutionala. Atributia constitutionala e consultarea Guvernului", a spus Basescu, la postul de televiziune citat.

Intrebat daca exista la acest moment o Opozitie reala, Basescu a spus ca mai mult decat atat, exista o coabitare nedeclarata intre Iohannis si Ponta, lucru pe care l-a catalogat drept necinstit.

Iohannis a chemat partidele la raport, la Cotroceni: Divergente pe votul in diaspora

"Nu exista Opozitie, suntem in fata unui USL. Daca presedintele Iohannis a trecut de la dorinta de a face un guvern liberal la decizia de a lasa lucrurile asa cum sunt e clar ca suntem intr-o coabitare nedeclarata. E necistit, macar eu am avut curajul sa pun coabitarea intr-un act oficial. (...) Mi se pare o demagogie", a mai spus Basescu.

Luni seara, la conferinta de presa de dupa consultarile cu partidele politice, Klaus Iohannis a fost intrebat in baza carui articol din Constitutie a initiat medierea.

Iata integral dialogul dintre jurnalistul Mircea Marian si Klaus Iohannis:

Mircea Marian: Domnule presedinte, ne puteti spune in baza carui articol din Constitutie ati organizat aceste consultari?

Klaus Iohannis: In baza atributiei mele de a negocia intre componentele statului si societate civila.

Mircea Marian: Daca va referiti la art. 80 al. 2, acolo spune ca este vorba despre o mediere intre institutiile statului si societate, ori dvs. ati avut de o parte doar partidele, dvs. mediator iar de partea cealalta nu ati avut pe nimeni.

Klaus Iohannis: Cred ca daca vorbim despre o discutie sau despre consultari nu este nevoie de un articol special. Orice partid invitat putea sa vina sau sa nu vina si constat cu bucurie ca lumea a venit.

Mircea Marian: Deci au fost oarecum, am putea spune, in afara cadrului constitutional.

Klaus Iohannis: Nu, au fost total in cadru constitutional.

Citește și:
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea SURSE
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 3.000 lei, majorarea pensiilor urmând a fi de maximum 11%, în functie de bugetul pe anul viitor, au precizat surse politice...
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu președintele Azerbaidjanului: ”Avem cantităţile necesare de gaz pentru această iarnă”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, 1 octombrie, după o întâlnire pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, că acesta i-a dat asigurări că...