Klaus Iohannis, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, responsabili cu prabusirea liberalilor

Sambata, 09 Aprilie 2016, ora 12:06
8515 citiri
Klaus Iohannis, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, responsabili cu prabusirea liberalilor

Ultimul sondaj INSCOP, publicat in data de 7 aprilie, vine cu o veste trista, daca nu chiar tragica pentru liberali: au cazut pe locul doi in intentia de vot, fiind depasiti de PSD.

De la castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis, din decembrie 2014, e pentru prima data cand social-democratii trec in fata liberalilor. Si asta pe fondul unei stagnari a PSD coroborata cu pierderea a sapte puncte procentuale de catre PNL, din maximul atins in iulie 2015.

Daca duminica viitoare ar fi alegeri generale, partidul condus de Liviu Dragnea ar obtine 38 la suta din voturi, iar partidul condus de tandemul Gorghiu-Blaga ar lua 37,2%.

Da, diferenta e in marja de eroare, dar ceea ce nu pot ascunde liberalii e ca in ultima jumatate de an au pierdut 15 la suta din sustinerea politica. Ceea ce e foarte mult. Dar ce s-a intamplat cu adevarat?

In opinia mea, sunt doua tendinte puternice care indeparteaza partidul de alegatori: una vine dinspre Cotroceni, e vorba de inadecvarea presedintelui la realitatea politica, iar cea de a doua vine din mesajele amestecate pe care le transmite partidul.

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni si datorita PNL. Sustinerea lui s-a bazat pe o strategie inteligenta, cea de unificare a PDL, un partid minat de Traian Basescu, si PNL, condus de Crin Antonescu. Aceasta cuplare a creat o forta politica importanta, care a reusit sa reziste in fata masinariei PSD coordonata de Victor Ponta care detinea fraiele guvernarii.

Pentru moment, noul PNL a raspuns semnalelor venite din societate care doreau sa sprijine o formatiune de centru-dreapta, reformatoare, una care sa evadeze din paradigma toxica a USL si care sa blocheze tentativa unui lider compromis de a ajunge sef de stat.

Crin Antonescu pierde sefia PNL dupa alegerile europarlamentare din 2014, iar Iohannis ajunge presedintele partidului in iunie. Dupa ce castiga alegerile prezidentiale, conducerea liberalilor devine bicefala, fiind asumata de Alina Gorghiu si de Vasile Blaga, fiecare dintre ei reprezentand vechile formatiuni de dinainte de unificare.

Prin aceasta formula cred ca s-a lansat, mai degraba, o procedura de fragmentare a noului partid, in loc de solidificare. Astfel, PNL a ramas incremenit intr-un proiect politic neterminat, in opozitie in Parlament, dar cu un mesaj politic amestecat si o asociere perpetua cu Dan Voiculescu si cu platforma politica a Antenei 3, care numai progresista nu se poate spune ca e.

Asa ca, dupa parerea mea, perceptia oamenilor a fost pe masura mesajului. In lipsa unui lider, a unei marci clare, a unei imagini, e foarte greu ca liberalii sa atraga sustinere si incredere.

Ultimul an si jumatate a fost o insiruire de balbaieli si de decizii ambigue, la care se adauga o profunda criza de resurse umane. PNL nu are capacitatea sa absoarba idei valoroase din societate si sa recruteze oameni care au proiecte orientate spre detensionarea relatiei dintre stat si contribuabil.

Dupa tragedia din Colectiv, ne aflam intr-o fundatura politica. Vechile reguli, efectiv, nu mai functioneaza si, spre stupoarea generala, multi oameni politici refuza schimbarea, iar o parte o mimeaza. Sunt foarte putini cei care au inteles ca suntem la capat de drum. Liberalii au nevoie de un partid unit, de un singur lider care sa-si asume un proiect politic orientat spre viitor. In afara unei astfel de strategii, e greu de spus daca vor reusi sa formeze viitorul guvern.

Cealalta tendinta de stagnare a partidului vine dinspre Cotroceni. Klaus Iohannis a dezamagit, din pacate. Dupa un an si jumatate, rolul sau s-a diminuat in societatea romaneasca. E greu de spus daca asta a urmarit sau la asta a ajuns, dar prestatia domniei sale imi pare una a unei persoane care nu-si asuma pozitia de lider pe care i-au oferit-o alegatorii.

In toiul crizei politice, oamenii ar fi avut nevoie de un conducator care sa duca schimbarea mai departe. Guvernul Ciolos ar fi avut nevoie de sprijin, de sustinere, de declaratii care sa marcheze actiunile pozitive si de altele care sa izoleze ministrii toxici din Executiv.

Ma refer aici, in special la cel al Educatiei, domnul Adrian Curaj, al carui obiectiv principal este, in opinia mea, de a-i proteja pe politicienii cu doctorate plagiate. Acest fapt se intampla in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis si-a asumat relansarea sistemului de educatie din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#PNL incredere romani, #PSD incredere romani, #PNL PSD sondaj , #Vasile Blaga