USL traieste sau e doar o impresie gresita? Interviu

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 07:11
5744 citiri
USL traieste sau e doar o impresie gresita? Interviu
Foto: Arhiva / Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis poarta discutii informale cu Victor Ponta si Gabriel Oprea, la finalul carora nu exista comunicate pentru informarea opiniei publice. Parlamentul voteaza "en fanfare" Codul Fiscal, Liviu Dragnea propune incheierea unui pact al tuturor fortelor politice, iar Alina Gorghiu raspunde reafirmand deschiderea spre dialog a PNL. "USL traieste?!" s-ar putea intreba unii.

Sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", desluseste intr-un interviu acordat Ziare.com misterele acesui consens aparent inexplicabil intre Putere si Opozitie intr-o societate democratica si subliniaza faptul ca atat presedintele, cat si PNL fac greseli majore de comunicare.

Puterea si Opozitia s-au inteles pe Codul Fiscal. Din nou. Dragnea crede ca Iohannis il va promulga

Oprea, incantat de propunerea lui Dragnea privind un pact al fortelor politice

Cum sa ne explicam atitudinea impaciuitoare cu care Liviu Dragnea si Victor Ponta il inconjoara pe presedintele Klaus Iohannis si consensul care pare sa existe intre seful statului si liderii PSD, chiar si in absenta unui pact scris de coabitare? Traian Basescu ne obisnuise cu o stare de conflict aproape permanent.

Tindem sa credem ca au existat conflicte doar in timpul mandatelor presedintelui Basescu, dar daca privim in trecut vedem ca si in vremea lui Emil Constantinescu erau stari conflictuale. Dar, de regula, la inceputul mandatului unui presedinte Opozitia tace si ii face, in parte, agenda asa cum isi doreste, si abia apoi incepe sa il toace.

Partidele aflate in opozitie fata de presedinte stiu ca imediat dupa alegeri el vine pe cai mari, cu popularitate si lovirea lui este inutila, asa ca mai degraba tind sa il sece de notorietate implinindu-i visele. Asa s-a intamplat si cu Traian Basescu la inceput, la fel a fost si cu Emil Constantinescu. Imi amintesc cum Viorel Hrebenciuc statea si il "tamaia" pe fostul presedinte, dupa care lucrurile au intrat in logica conflictuala, mai ales in perioada alegerilor, cand se accentueaza diferentele intre Putere si Opozitie. Acum e liniste si pace.

Cum interpretati mesajele de dialog si consens pe care le schimba in ultimul timp PSD si PNL? N-ar fi de asteptat sa existe confruntari de idei, pozitii divergente? Co-presedintele PNL Alina Gorghiu reaminteste public din cand in cand ca PNL e partid de opozitie.

PNL lucreaza acum in alt plan, pe care eu il cunosc. E vorba de munca in teritoriu pentru a armoniza cele doua partide (PNL si PDL) si de identificare a candidatilor unici pentru alegerile de anul viitor.

Este un lucru care produce fierbere in organizatii. Eu am facut acum sondaje in teritoriu si stiu ca lucrurile nu sunt deloc calme. De aceea, la nivelul politicii nationale, PNL pare putin absent, pentru ca stie ca acum trebuie sa se intareasca in teritoriu.

Dar un partid trebuie sa emane si mesaje publice, nu doar structura si organizare in teritoriu. Insa asta se vede acum. Eu cred ca nu au comunicatori buni, nici la PNL, nici la Presedintie, si atunci ramane un teren nefolosit, care lasa loc la speculatii - ca au loc intelegeri, cand in realitate eu cred ca nu exista echipe de comunicare.

Nu isi dau seama ca fac o greseala?

Pentru ca liderii politici, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, sunt plecati toata ziua in teritoriu ca sa aplaneze conflictele din organizatii, la centru nu prea se misca nimic.

Cele doua partide au fost obisnuite sa asculte de presedintele lor. Crin Antonescu s-a impus inainte, numai el vorbea si spunea ce sa se faca, el dadea mesajul. La fel se intampla si acum in PNL - mesajul trebuie sa il dea Alina Gorghiu.

Iar PDL a fost dependent de Traian Basescu ca mesaj. Nu a avut o structura de comunicare bine pusa la punct nici in trecut.

Mie sondajele imi arata ca PNL e un brand mult mai puternic decat liderii care il compun. Blaga si Gorghiu, fara a-i mai pune pe toti ceilalti, sunt cu mult sub increderea pe care populatia o arata partidului. Iar ei vad ca PNL e un brand puternic si nu se mai ocupa sa dea mesaje, se ocupa doar sa ridice liderii care trebuie sa intre in batalia pentru alegerile locale. Presedintii partidului isi consuma toata energia acolo, iar ceilalti liberali par a nu dori sa ocupe un teren vital - cel al comunicarii in spatiul public.

Iohannis i-a chemat pe Ponta si Oprea la Cotroceni (Video)

Iohannis: Pe unii ii nemultumeste lipsa asa-numitor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare

Ati explicat de ce PSD il trateaza cu manusi pe presedinte. Dar presedintele Iohannis de ce se arata atat de indulgent cu PSD?

Klaus Iohannis a venit cu o agenda foarte clara pe care a explicat-o. Are cateva obiective pe care le-a anuntat dinainte: sa termine cu coruptia, sa nu faca scandal etc. Si vedem ca de cand a venit el la Cotroceni au fost mai multi arestati decat in cei zece ani de mandat ai presedintelui Basescu, au inceput anchetele la adresa mult mai multor politicieni si oameni de afaceri decat in trecut, Iohannis a fortat oarecum deblocarea acestor anchete. Si lucrul asta se vede chiar daca nu iese sa isi puna semnatura pe fiecare arestare, cum facea Traian Basescu. Klaus Iohannis nu este genul asta.

Pe de alta parte, insa, nu iese sa comunice si asta este un lucru prost vazut de opinia publica. Noi asa am fost obisnuiti, formati, avem nevoie de repere. Trebuia sa iasa presedintele Basescu in fiecare seara, Ion Iliescu la fel, Emil Constantinescu era si el un comunicator cat de cat mai activ decat Klaus Iohannis.

Presedintele se tine de agenda sa cu consecventa, dar pe langa asta se intampla mult mai multe lucruri in viata publica si fata de acele lucruri Klaus Iohannis pare absent.

Acest lucru nu il afecteaza, nu pierde din increderea alegatorilor?

Sondajele spun ca da. In mod normal, puterea unui presedinte se mai si erodeaza dupa cele 6 luni de gratie de la alegeri si atunci trebuie sa iei masuri. Una dintre masurile importante pe care presedintele trebuie sa o ia este sa isi puna un purtator de cuvant, daca el nu vrea sa comunice. Sa aleaga pe cineva care sa comunice mult mai activ despre o serie de actiuni. Nu e suficient sa postezi pe Facebook din cand in cand fraze laconice.

Iohannis, in cadere libera in topul increderii. Surpriza de pe locul 3 - sondaj Avangarde

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Bruno Stefan consens Iohannis Ponta, #Iohannis comunicare , #Victor Ponta