Cum l-a facut Ponta de ras pe Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 12 Iulie 2015, ora 18:44
13859 citiri
Cum l-a facut Ponta de ras pe Iohannis (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Victor Ponta este, din punct de vedere politic, un mort viu. Mi se pare ca e o ca fantoma, care inca mai bantuie prin Palatul Victoria si prin sediul partidului din Kiseleff.

Partea cea mai interesanta a povestii este ca, fie in ciuda, fie tocmai datorita acestei stari de gratie, Victor Ponta nu vrea sa recunoasca evidenta si continua sa lupte ca si cum abia ar fi intrat in scena cu forte proaspete si necontaminat de tarele colegilor sai de joaca.

Intors in carje si cu probleme de imagine mai mari decat la plecare, Victor Ponta a surprins pe toata lumea cand a declansat razboiul pe fata cu presedintele si l-a pus la punct pe nasul sau si partenerul de guvernare, generalul de patru stele al interesului national - Gabriel Oprea, in problema majorarii salariilor celor 48 de demnitari.

Surpriza e cu atat mai mare cu cat nimeni nu cred ca s-ar fi gandit ca o fantoma politica are tupeul si resursele sa declanseze un razboi care pare pierdut din start. Indiferent insa de scopul pe care il urmareste Victor Ponta, altul decat cel evident al supravietuirii politice, atacul pe care l-a declansat in problema majorarii salariilor demnitarilor l-a pus deja pe Klaus Iohannis in cea mai proasta lumina posibila de cand s-a instalat la Cotroceni.

Suspendarea ordonantei de urgenta data de premierul interimar Oprea pentru cresterea substantiala a veniturilor celor 48 de demnitari loveste in primul rand in presedinte, pentru ca el a fost primul care si-a declarat public sustinerea, ba chiar a si laudat initiativa Guvernului condus de generalul interesului national.

In opinia mea, peste acest moment Klaus Iohannis nu va putea trece in razboiul cu Victor Ponta, oricat ar incerca consilierul Mihalache sa ameninte cu dezvaluirea mailurilor private trimise de premier.

O fi populist anuntul lui Victor Ponta ca nu e de acord cu majorarea salariilor demnitarilor pana cand nu vor fi marite toate salariile functionarilor, dar tinta a fost atinsa.

Lovitura cred ca l-a intors pe Klaus Iohannis la problema celor sase case cumparate din salariul de profesor si din meditatii la fizica.

Atacul lui Ponta il face pe Iohannis sa para un atat de mare iubitor de bani si avantaje incat, pentru implinirea lor, e gata sa accepte discriminari si tratamente speciale precum cel executat de Oprea in regim de urgenta pentru 48 de demnitari.

Si oricat de gaunos ar spune adversarii ca este populismul lui Ponta, exista cel putin un unghi din care el poate fi sustinut cu argumente ce greu ar putea fi contrazise.

Ponta va gasi intelegere macar la cei care cred si simt ca, daca tot au adus tara in halul asta, guvernatii si inalt demnitarii ar trebui sa accepte bucurosi veniturile pe care le au in prezent, cel putin pana cand vor demonstra ca merita mai mult.

Iar daca au nevoie de mult mai multi bani in forma de salariu pentru a-si alunga ispita coruptiei, asa cum si-a fundamentat Oprea ideea, atunci mai bine sa renunte singuri la functiile pe care le detin, inainte sa-i salte mascatii, intrucat oricum niciun salariu nu-i va tine departe de pacatul coruperii.

Dar meciul Ponta - Iohannis nu se joaca pe taramul unor astfel de argumente, el are ca miza supravietuirea premierului acuzat penal de DNA si, de cealalta parte, un control al pierderii de imagine in conditiile in care presedintele pare ca s-a impotmolit in razboiul de uzura cu fantoma din fruntea Guvernului, care nu se lasa dusa la groapa.

E o confruntare din care cel care e deja pierdut nu are decat de castigat, iar cel care era anuntat drept castigator vede cum incepe sa-i fuga pamantul de sub picioare.

Pe un astfel de trend, lui Ponta ii convine chiar si o radicalizare a razboiului cu Iohannis. Singurul care pierde, tocmai pentru ca are de unde si lumea are asteptari pe masura increderii, este presedintele pe care aceasta prelungire a situatiei din prezent mi se pare ca il face sa para neputincios, nepregatit sau, si mai rau, complet pe dinafara jocului politic (spectacol care astfel numai politic nu mai pare a fi).

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Ponta razboi Iohannis, #Ponta mailuri Iohannis, #Iohannis salarii demnitari , #Victor Ponta