Imposibila coabitare Iohannis - Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Mai 2015, ora 12:18
10799 citiri
Imposibila coabitare Iohannis - Ponta (Opinii)
Fotomontaj Ziare.com

Eu inteleg si apreciez faptul ca presedintele Klaus Iohannis a incercat sa impuna un alt model in politica romaneasca. Un model cu mult mai rezervat in declaratii, un model in care institutiile isi fac treaba in liniste, rotitele unse aluneca in rosturile lor si treaba merge inainte.

Este un model pe care probabil dl Iohannis l-a exprimentat la Sibiu si in care nu ma indoiesc ca a crezut sincer. Dar ultimele evolutii, mai ales, cred ca ar fi putut avea darul sa-l convinga ca inca nu sunt intrunite conditiile pentru un scenariu de acest tip, absolut dezirabil, desigur. Si asta din doua motive.

Pe de-o parte, institutiile, cele care ar trebui sa-si faca treaba, sunt praf, in opinia mea. Traversam probabil una dintre cele mai teribile crize institutionale, de la nivelul Guvernului si al Parlamentului, in jos. Macinate de coruptie, clientelism, politizare, populate uneori de tot felul de incompetenti veseli, aceste institutii sunt din pacate in imposibilitatea de a functiona normal. Nu au cu cine.

La asta se adauga hatisul legislativ, pe alocuri aberant, pe alocuri incomplet, adesea contradictoriu si cu siguranta inadecvat, care pune bete in roate si creierul pe bigudiuri si putinilor care ar sti sa-si faca treaba in institutiile statului.

Nici nu stiu ce exemple sa va dau mai repede. Legea impozitarii bacsisului? Plasarea ANAF deasupra hotararii judecatoresti? Aberatiile din implementarea cardului de sanatate? Oriunde te intorci dai de inca o prostie.

Si din toate aceste motive oamenii nu prea mai au incredere in institutii. O arata toate sondajele de opinie. Asa ca inainte ca ele sa functioneze ca rotitele bine unse, e nevoie de un efort sustinut si tenace de a reforma institutiile, de a le reda competenta, greutatea si, in cele din urma, credibilitatea necesara, dar si de o reforma legislativa serioasa.

Cu cine sa faci asa ceva? Si aici ajungem la partea a doua a problemei. Chiar nu cred ca poate fi construita o relatie institutionala corecta cu Victor Ponta.

Semne mai mult sau mai putin discrete au mai fost, dar scandalul Codului Silvic este cel care a dat o foarte buna masura pentru ceea ce este in stare sa faca masinaria de propaganda a PSD.

Refuzul presedintelui de a promulga Codul Silvic pe considerente obiective, din pacate prea putin explicate dintr-un bun inceput - obiectiile oficiale ale Consiliului Concurentei in privinta cotei limita de 30% pentru impiedicarea monopolului si posibilitatea taierii fara amenajament silvic a padurilor sub 10 ha - a fost transformat intr-un scandal antinational, antipatriotic, fara probe, fara date certe, doar pe suspiciuni turnate insidios, pe tema relatiei dintre presedinte, anturajul prezidential si firma austriaca Schweighofer.

O firma cu care, culmea, Ilie Sarbu si actualul director al Romsilva au avut cu mult mai concret de a face decat Klaus Iohannis, cat timp, sa nu uitam, austriecii au semnat un contract pe 10 ani in perioada cand dl Sarbu era ministru al Agriculturii.

Mie mi-e inca greu sa inteleg cu ce-i afecteaza asa de rau pe austrieci aceasta cota cat timp ei, cu tot cu noua unitate de la Reci, se duc, ca sa vezi, tocmai pe la 30% din piata. Coincidenta, parerea mea!

Si sub acoperirea acestui scandal cu tuse nationaliste si emotionale, cu strainii care ne fura bradul si stejarul sub obladuirea presedintelui, nu-i asa?, alogen, cu oameni scosi in strada fara sa fi avut, se pare, clare toate detaliile, inainteaza spre adoptare un Cod Silvic care, luat la bani marunti, favorizeaza tot felul de nenorociri: defrisarea proprietatilor sub 10 ha, aparitia de cartiere rezidentiale in paduri, transformarea unor halci de padure in parcuri de agrement, eliminarea evaluarilor de mediu din amenajamente si asa mai departe (va invit sa cititi maine pe Ziare.com un interviu foarte interesant pe tema bombelor din noul Cod Silvic, cu vicepresedintele Fundatiei Ecocivica).

Punct ochit, punct lovit! Nimeni nu vorbeste de adevaratele probleme, ele raman nederanjate in Codul Silvic, iar presedintele incaseaza in plin o acuzatie antinationala, cu iz de trafic de influenta, legata insidios de etnia domniei sale. Neamtul a facut jocul austriacului impotriva romanilor, asta trebuie sa ramana.

Totul, desigur, in timp ce Victor Ponta preamareste colaborarea institutionala, normalitatea relatiei dintre palate, pacea, armonia si intelegerea.

Nu stiu cum va suna dvs, dar eu am citit cu mare atentie aceasta fraza a lui Cristian Tudor Popescu: "Victor Ponta este o naparca cu ochelari, pe care, daca n-o strivesti la timp, o sa-ti sara din iarba direct la gat". Poate ca a citit-o si presedintele.

Episodul Codului Silvic cred ca ar fi trebuit sa-l convinga pe dl Iohannis ca, de cate ori va lasa garda jos, din zona dlui Ponta va primi o lovitura. Masinaria lui Victor Ponta, masinaria PSD, care in campanie il acuza pe dl Iohannis de trafic cu organe si ii arunca gaini moarte peste gard, "n-o muritu'. Numa-un pic s-o hodinitu".

Nu s-a schimbat nimic, de fapt. Adversarul este acelasi, doar reasezat in transee dupa degringolada post electorala si gata de orice. Si principala modalitate de a-l contracara este sa nu-i lasi masinaria de propaganda sa ocupe scena, profitand de propriile erori de comunicare.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, transmite vineri despre cota unică că este cea mai bună alegere pentru România şi nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem...
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
#Ponta Iohannis Cod Silvic, #defrisari ilegale Cod silvic , #Victor Ponta
Comentarii
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
Cine coabitează cu Ponta are soarta domnului procuror PANAIT, dacă