Presedintele Klaus Iohannis a criticat dur decizia deputatilor care nu au aprobat, marti, solicitarea DNA privind incuviintarea urmaririi penale pentru premierul Victor Ponta, precizand insa nu l-ar fi suspendat pe Ponta din functie daca acesta s-ar fi pus la dispozitia procurorilor.
Seful statului a vorbit, marti seara, despre doua evenimente din aceeasi zi - sedinta CSAT si despre votul din Parlament, in urma caruia nu s-a incuviintat cererea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.
Potrivit presedintelui, marti a fost "o zi trista pentru democratia din Romania", aratand ca premierul avea trei variante de reactie la acuzatiile DNA.
Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea
Prima ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei, sustine Klaus Iohannis. A doua ar fi fost sa isi convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa arate ca este nevinovat, presedintele precizand ca, daca acest lucru s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta din functia de premier, desi Constitutia ii permite acest lucru.
In cele din urma, a afirmat Iohannis, prim-ministrul a ales o a treia varianta - "cea mai proasta": "S-a folosit de calitatea de prim-ministru si a cerut majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala". Potrivit sefului statului, este cea mai proasta varianta pentru ca, acum, Victor Ponta "nu mai poate sa demonstreze ca a avut dreptate".
In plus, sustine presedintele, astfel s-a creat o imagine negativa pentru Romania pe plan extern, iar Victor Ponta "a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu".
Premiera neplacuta pentru o sedinta cruciala la CSAT: Vicepresedinte urmarit penal
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:
- Astazi am avut doua evenimente notabile, pe care vreau sa le comentez.
- Dimineata, un vot in Camera Deputatilor si, dupa-amiaza, a doua sedinta din acest an a CSAT. Voi vorbi initial despre sedinta CSAT.
- Primul punct pe ordinea de zi la CSAT a fost Strategia Nationala de Aparare, intitulata "Romania puternica in Europa si in lume".
- Viziunea mea este a unei Romanii puternice in Europa si in lume, insemnand pentru mine cel putin trei lucruri: un stat care isi apara cetatenii oriunde s-ar afla ei, o tara care isi apara valorile, dar si bunurile nationale si resursele naturale, care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta si, in al treilea rand, un stat care contribuie la mentinerea securitatii colective alaturi de partenerii ei si la promovarea democratiei si libertatii.
Premiera neplacuta pentru o sedinta cruciala la CSAT: Vicepresedinte urmarit penal
- Toate acestea constituie continuitate in angajamente.
- In aceasta constructie, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE sunt piloni ai afirmatiei externe si de securitate.
- Securitatea nationala nu este privita doar prin perspectiva apararii, ci si din punct de vedere al economiei, educatiei, sanatatii, mediului, culturii, pentru ca toate astea au un impact asupra securitatii nationale.
- Au fost foarte multe subiecte pe ordinea de zi, mentionez doar cateva: am cazut cu totii de acord ca problema defrisarilor ilegale tine de securitatea nationala si ca se impune sa o urmarim cu atentie la cel mai inalt nivel.
- Guvernul sa ia masuri pentru schimbarea actualului cadru legislativ, astfel incat sa existe o legislatie care sa nu mai permita perpetuarea acestui fenomen.
- CSAT a aprobat azi fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului, in anul 2016.
- In acelasi context, membrii CSAT au aprobat programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea armatei romane pana in anul 2027 si in perspectiva. Membrii CSAT au fost informati si cu privire la activitatile ce privesc pregatirea Consiliului European.
- Am decis ca Romania sa pledeze pentru initierea a procesului de redactare a unei noi strategii a sistemului de securitate.
Ponta a fost salvat de colegi - Deputatii nu i-au ridicat imunitatea
- In legatura cu votul dat azi in Parlament, pot sa spun ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, integritate si cu onoare.
- Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil intr-o democratie.
Iohannis critica dur Parlamentul: A executat ordinul lui Ponta. Inacceptabil!
- Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe premierul Ponta de fapte penale. Am vazut ca se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem sa stabilim cine are dreptate - procurorii sau prim-ministrul Ponta. Singurii calificati sa faca acest lucru sunt judecatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei.
Ponta isi joaca imunitatea in Parlament: Reactia ambasadei SUA dupa acuzatiile DNA UPDATE (Video)
- Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei. A decis sa nu faca acest lucru.
- A doua este sa isi convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa arate ca este nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie.
- N-a avut curaj sa faca acest lucru, a ales in schimb a treia varianta, cea mai proasta.
- S-a folosit de calitatea de prim-ministru si a cerut majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a respectat ordinul. Este cea mai proasta varianta, pentru ca dl Ponta nu mai poate sa demonstreze acum ca a avut dreptate.
- A doua consecinta, mult mai grava: Se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca. Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu. Din acest motiv, am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania.
Ponta ramane cu imunitatea: Reactii din Parlamentul European
- Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici? Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?
- Ce sa inteleaga un ales local? Ca poate fi cercetat si acuzat de conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?
- Ce sa inteleaga un simplu parlamentar? Ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?
- Ce sa intelegem de aici - ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a lui Victor Ponta?
Camera Deputatilor il scapa pe Ponta, Iohannis critica Parlamentul
Presedintele Klaus Iohannis a criticat votul dat marti in Camera Deputatilor, care s-a opus urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, afirmand ca Parlamentul s-a transformat intr-un scut de protectie pentru premier, care este banuit de fapte penale.
"Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii ce alcatuiesc majoritatea impiedica Justitia sa-si faca datoria, sunt dispusi sa distruga institutia Parlamentului, asa cum ar trebui ea sa functioneze intr-un stat de drept, si sa afecteze imaginea Romaniei pentru a salva politic o singura persoana.
(...) In continuare consider ca solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia domnului Victor Ponta din functia de prim-ministru", a sustinut Klaus Iohannis, intr-un comunicat de presa.
Iohannis ataca Parlamentul: S-a transformat intr-un scut de protectie pentru Ponta
Referitor la sedinta CSAT, pe ordinea de zi au figurat, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, printre altele, tematica referitoare la Strategia Nationala de Aparare a Tarii. De asemenea, un alt subiect important este legat de defrisarile ilegale ale fondului forestier national si de masurile ferme de stopare a acestui fenomen. La sedinta a participat pentru prima oara un vicepremier CSAT urmarit penal - prim-ministrul in functie, Victor Ponta.
Va dispare Senatul si vor fi doar 300 deputati. Vezi tot