Iohannis, un alt presedinte pentru linistea noastra? (Opinii)

Joi, 21 Mai 2015, ora 07:37
8203 citiri
Iohannis, un alt presedinte pentru linistea noastra? (Opinii)
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

De ce trebuia Klaus Iohannis sa-l schimbe pe Victor Ponta pana acum? Raspunsul, in opinia mea, e exact pentru ce se intampla in ultima perioada. Dar oare povara acestei schimbari se afla doar pe umerii presedintelui?

Actualul premier are o expunere media mai puternica decat presedintele. E prezent in toate dezbaterile si are timp sa stranga partidul in jurul sau. In PSD nu mai are niciun opozant. Dupa ce pleaca si Liviu Dragnea, actualul premier va ramane singura solutie pentru social-democrati, indiferent de rezultatul alegerilor din 2016. Cel putin, asa vad eu situatia in acest moment.

Sunt convins ca presedintele si-a dorit si isi doreste foarte mult o schimbare la nivel executiv, dar nu a avut abilitatea sa impuna o astfel de schimbare. Acest fapt s-a intamplat si pe fondul dezbinarilor din interiorul PNL.

In opinia mea, Klaus Iohannis e acuzat pe nedrept ca nu l-a schimbat pe Victor Ponta. Marele esec este si al liberalilor. Acestia n-au reusit sa se uneasca si sa genereze o noua majoritate. Nici Alina Gorghiu si nici Vasile Blaga n-au cazut la intelegere pe o strategie prin care sa schimbe majoritatea din Parlament.

Acest esec politic va avea efecte vizibile in 2016, atat la alegerile locale, cat si la cele generale. Cumva PSD va absorbi UNPR, vor face o alianta care poate guverna in cazul in care diferenta la urne dintre PNL si PSD plus UNPR e sub zece procente. O alianta cu UDMR, alaturi de cateva voturi obtinute de Tariceanu la care se adauga parlamentarii minoritatilor, pot configura o majoritate fragila care sa-l tina pe Victor Ponta la putere.

E un scenariu apocaliptic in viziunea mea, dar posibil.

Jumatatea de an de miere dintre Klaus Iohannis si alegatori se apropie de sfarsit. Din pacate, multi dintre votanti simt un gust amar. Ma refer la romanii din diaspora, care inca nu au o lege electorala care sa le garanteze dreptul la vot, ma refer la votantii anti-PSD care sunt dezamagiti ca actualul guvern a fost lasat sa faca un talmes-balmes din Codul Fiscal, care pune la cale "restauratia" in domeniul educatiei si care nu face altceva decat sa provoace tensiuni sociale, vezi cazul nefericit al impozitului pe bacsis.

Nu pot intelege de ce s-a blocat proiectul PNL? De ce fuziunea dintre cele doua partide s-a oprit, ba mai mult, exista un razboi fratricid in interiorul formatiunii intre vechiul PNL (uselistii) si pedelisti. Declaratiile senatorului Teodor Atanasiu ajunse la publicul larg, in care acesta spunea ca Predoiu nu va ajunge niciodata premier, sunt relevante in acest caz.

Daca intr-o sedinta se discuta in acest fel, va imaginati cum se pune problema in cercul restrans al liderilor celor doua factiuni?!

In opinia mea, momentul optim de schimbare a puterii a fost ratat. De acum, schimbarea nu mai poate veni decat de la votanti, iar asta inseamna o mobilizare exemplara pentru alegeri.

Dar cine poate garanta ca un PNL care castiga en fanfare confruntarile electorale din 2016 va ramane unit dupa alegeri? Cine garanteaza ca nu se va sparge intre vechii uselisti si pedelisti, iar o tabara sau alta nu-l va aduce din nou pe Victor Ponta la guvernare?

Inca o data se confirma proverbul: Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare PNL PSD, #Ponta inlaturare Guvern PNL Iohannis , #Victor Ponta