Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Miezul razboiului Iohannis - Ponta pentru paduri (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 14 Mai 2015, ora 17:15
6681 citiri
Miezul razboiului Iohannis - Ponta pentru paduri (Opinii)

In varianta scurta si concisa, daca premierul si presedintele ar fi inteles ideea de baza a protestelor din weekendul trecut impotriva defrisarilor, astazi in loc de un razboi al declaratiilor si acuzatiilor cu iz penal am avea un nou consens si o recunoastere din partea celor doi mai importanti oameni in stat ca noul Cod Silvic nu protejeaza de fapt deloc padurile de drujbele legale sau ilegale ale afaceristilor care se ocupa cu frezarea muntilor, dealurilor si campiilor tarii.

In loc de o intelegere care sa duca la rescrierea in totalitate a viitorului Cod Silvic, astfel incat defrisarea padurilor sa fie stopata sau redusa pe cat posibil macar in lege la un minim acceptabil, intr-un raport corect in comparatie cu importanta pe care o reprezinta cea mai de pret comoara pe care am primit-o de la natura, in loc de un acord, deci, avem un razboi adevarat intre Ponta si Iohannis, cu amenintari de-o parte si de alta de o gravitate extrema.

Problema reala a noului Cod Silvic, in oricare forma ar fi el adoptat, fie in cea initiata de PSD, fie in cea amendata de presedinte si trimisa spre reexaminare, este ca el nu a fost conceput avand in centru ca prioritate ideea de a proteja padurile, iar de aici si ciocnirea intre doua viziuni diferite despre modul in care sa se permita in continuare raderea padurilor care au mai ramas in picioare dupa 25 de ani de haiducie fara limite prin codrii patriei.

In varianta PSD-Ponta a noului Cod Silvic, defrisarile sunt bune daca nu mai merg, ca pana acum, catre marile companii care monopolizeaza piata lemnului, ci se redistribuie mai mult catre producatorii mai mici sau locali.

Invocand argumentul de baza al capitalismului, Iohannis si liberalii scot la inaintare esenta pietei libere si sunt deranjati de pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier.

Cu principiile libertatii economice in frunte, liberalii si Klaus Iohannis spun ca au preluat argumentele pentru cererea de reexaminare a noului Codul Silvic din observatiile Consiliului Concurentei pe marginea proiectului de lege. De cealalta parte, Victor Ponta a plusat incontinuu pe marginea subiectului, cu atat mai mult cu cat subiectul are un potential de revolta sociala extrem de mare, asa cum au si aratat protestele de sambata.

Klaus Iohannis a simtit potentialul urias al subiectului defrisarilor chiar inainte de a iesi in strada o parte dintre cei care l-au sustinut cel mai infocat in noiembrie 2014.

Speriat poate de turnura si amploarea evenimentului, presedintele a anuntat chiar in timpul protestelor ca va pune pe ordinea de zi a CSAT problema defrisarilor.

Ponta a plusat apoi in Guvern, cand si-a amenintat ministrii ca trebuie sa isi gaseasca de munca, daca nu vor gasi o modalitate legala de a interzice exportul de masa lemnoasa neprelucrata, temporar, ce-i drept.

Despre acest lucru premierul ne-a anuntat ca a vorbit si cu Klaus Iohannis pe aceasta tema, doar ca Ponta nu a pus punct aici subiectului, ci a lasat sa se inteleaga cat se poate de clar ca presedintele ar fi victima unui trafic de influenta:

"Impresia mea personala, poate gresesc, e ca presedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic - n.red.) pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste 'binevoitori', in special niste binevoitori liberali pe care ii vedeti zilele acestea luptandu-se cu dintii pentru interese care sunt strict private", a declarat Victor Ponta intr-o interventie telefonica, dupa care a confirmat 100% ca e vorba despre trafic de influenta la politicienii liberali.

Declaratia pare sa-l fi socat suficient de mult pe Klaus Iohannis incat l-a amenintat pe premier cu instanta si a cerut ajutorul SRI pentru a confirma sau infirma, probabil, informatiile lui Victor Ponta, sper, si nu declaratiile sale politice.

Pana sa aflam cum se va sfarsi clinciul dintre cei doi, raman cateva observatii de facut pe marginea unui razboi in premiera.

Lui Victor Ponta cred ca ii convine de minune infruntarea, indiferent de ce planuri si-a facut pentru viitorul apropiat. Se vede din modul in care supraliciteaza la fiecare mutare facuta de Iohannis.

Mi-e evident ca Ponta foloseste razboiul pentru a-si intari pozitia atat la Guvern, cat si in partid, dar stie si ca indiferent de cum se va sfarsi lupta el nu are decat de castigat jucand, dupa nevoie, pe rand, cartea nationalista sau ecologista.

De cealalta parte, Iohannis pana sa fie victima unui grup care se ocupa cu traficul de influenta in problema padurilor, in opinia mea, este in mod sigur victima propriei cereri de reexaminare a noului Cod Silvic. Mi se pare ca, surprins de magnitudinea subiectului in randul societatii civile, presedintele incepe sa inteleaga ce inseamna politica la nivel national.

Altfel, nu i-ar fi raspuns supralicitarilor lui Ponta, ci s-ar fi multumit sa puna pe masa CSAT tema defrisarilor si sa aduca in discutie un cu totul alt Cod Silvic. Unul care sa protejeze in mod real padurile de defrisari, poate chiar preluand ideea lui Ponta de a interzice exportul de masa lemnoasa neprelucrata sau orice alta masura care ar ingreuna taierea in nestire a padurilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iohannis razboi Ponta paduri, #Codul Silvic Ponta Iohannis, #defrisari Ponta Iohannis , #Victor Ponta