Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele nu e Zana Maseluta. Solutiile lumii reale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:23
11701 citiri
Presedintele nu e Zana Maseluta. Solutiile lumii reale (Opinii)
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

De-abia a facut Klaus Iohannis un pas serios pentru a-i trage lui Victor Ponta majoritatea de sub genunchi ca vad tot felul de nemultumiri principiale: Tot cu Oprea? Tot cu UDMR? Iar joc de culise? Care e castigul? Bleah!

Sigur ca teoretic vorbind nemultumitii au dreptate. Intr-o lume ideala e "bleah!". Dar realist, in lumea noastra concreta? Eu va propun acum un exercitiu de realism pornind de la poza momentului.

1. Ca ne place sau nu, actuala configuratie parlamentara e un dat. Alta nu poate fi scoasa din buzunar peste noapte. De ce nu cred in anticipate? Am explicat deja: nu sunt nici fezabile si nici de dorit pe actuala lege electorala valabila inca un an. In plus, sa astepti sa cada doua guverne, sa dizolvi Parlamentul, sa treci prin campanie, fie ea si redusa, cu un guvern interimar, inseamna, oricum ai da-o, criza politica prelungita, ceea ce in actualul context extern (Ucraina+Grecia) cred ca ar fi un risc urias.

Iar Parlamentul acesta, fix asa cum e el, cu toti penalii si toti traseistii, cu solutii indispensabile, cu tot ce vreti, nu e armata de ocupatie. E asa cum l-am votat cu mainile noastre. Pana cand vom fi in stare, ca popor, sa generam ceva mai breaz, trebuie sa acceptam ce avem. Bagheta magica pentru a corecta un vot stramb n-are nimeni. Presedintele nu e Zana Maseluta.

2. Romania are in acest moment un premier suspect de fapte penale, care acum e nitel disparut, iar daca revine poate fi pus sub control judiciar, un premier suspect care, spun oameni cu bune conexiuni diplomatice, este sub carantina externa. In opinia mea, este o situatie toxica pentru Romania, care submineaza credibilitatea actului de guvernare in plan intern si extern. Este o groapa.

3. Cand este Romania in aceasta situatie? Tocmai in conditii de criza politica regionala, dar si de instabilitate economica maxima generata de Grecia. Tocmai dupa votarea unui nou Cod Fiscal, cu reduceri masive de fiscalitate, benefice in principiu, dar pentru a caror sustentabilitate e nevoie de masuri urgente de recredibilizare, de relansare, de atragere de bani externi, de stimulare a capitalului intern, de combatere a marii evaziuni si continuare la fel de sustinuta a anticoruptiei. Eu nu cred ca guvernul condus de suspectul Ponta este apt sa mearga pe macar una dintre directiile de mai sus.

Dimpotriva, cred ca, ramas la putere, Victor Ponta ar juca din plin singura carte pe care o are: masurile populiste si combaterea anticoruptiei prin tot felul de ciuntiri ale legisaltiei penale. Recent, a trecut oarecum neobservata aceea care pune la adapost avocatii, ceea ce suna a dedicatie pentru dosarul Sova-Ponta. Cat despre populisme, cresc salariile prin educatie, scade pretul medicamentelor, creste salariul minim si lista e deschisa.

Si pe datele acestea ce faci?

1. Astepti pasiv, pe un cinic calcul electoral, ca PSD sa se erodeze de la sine? Pai, daca se va eroda, se va eroda cu tot cu Romania si impingand-o tot mai adanc intr-o zona de izolare foarte periculoasa, in primul rand, economic. Dar este posibil ca prin masuri populiste PSD sa diminueze erodarea politica, asa ca singura erodata sa fie economia.

2. Incerci sa faci ceva cu actualul Parlament asa cum e el, asa cum a fost votat in 2012, pentru a instala un guvern care sa iasa din groapa de credibilitate si sa inceapa rapid pregatirea sustenabilitatii pe termen mediu si lung, nu numai pe baza unui excedent bugetar momentan, a reducerilor fiscale de anul viitor. Sau poate vrem din nou TVA de 24% doar din placerea masochista de a-l vedea pe Ponta semnand decizia?

In opinia mea, aici nu este vorba despre alungarea unui guvern incomod din punct de vedere politic pentru presedinte care, vezi Doamne!, ar vrea toata puterea. Eu vad aici o ecuatie extrem de grava pentru tara. Mentinerea unui premier urmarit penal mi se pare cel mai mare rau cu putinta din motivele deja aratate mai sus.

Pe datele politice concrete - absolut nefericite, sunt perfect de acord - nu cred ca presedintele Iohannis avea alta solutie corecta. Ba dimpotriva, cred ca pasivitatea ar fi fost cea mai mare eroare in care putea sa cada.

Iar de solutii imorale, traseisti, indispensabili si altele la care acum strambam din nas, om scapa cand nu le-om mai vota. Orice presedinte, si trimisul lui Dumnezeu sa fie, nu poate lucra decat cu materialul clientului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Iohannis Ponta guvernare, #majoritate parlamentara, #alegeri anticipate , #Victor Ponta