Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Razboiul Ponta - Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Martie 2015, ora 19:29
7348 citiri
Razboiul Ponta - Iohannis (Opinii)
Foto: covasnamedia.ro

Daca presedintele Iohannis isi face cumva iluzia ca va putea avea o relatie institutionala corecta cu premierul Ponta, cred ca episodul Valcov ar trebui sa-i arate exact la ce se poate astepta si de acum incolo.

Faptele sunt asa: vineri Darius Valcov a fost pus sub urmarire penala. La scurt timp, domnia sa declara ca nu intentioneaza sa demisioneze, iar premierul anunta ca ministrul Finantelor se va ocupa in continuare de proiectul Codului Fiscal. Deci nicio intentie in privinta demisiei.

Presedintele Iohannis a tacut, desi putea sa demareze imediat procedura legala de suspendare din functie a ministrului. Ca a tacut dintr-o prea mica viteza de reactie sau pentru ca dl Ponta i-o fi dat asigurari ca demisia va veni e greu de spus.

Mi se pare totusi ca ar trebui sa fie vorba despre a doua varianta, avand in vedere ca in comunicatul de duminica seara presedintele afirma ca se astepta ca dl Valcov sa fi demisionat deja: "m-as fi asteptat ca domnul Valcov sa demisioneze din functie, intelegand ca afecteaza activitatea si credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a intamplat".

Presupun ca asteptarea se baza pe ceva mai mult decat pe speranta ca dl Valcov are onoare sau ca premierul are notiunea statului de drept. Daca cumva dl Iohannis s-a bazat doar pe aceasta speranta, ma tem ca s-a aflat intr-o mare eroare, ca sa nu zic chiar naivitate.

Am mai spus-o, cred ca onoarea dlui Valcov e in pungile de la cimitir, iar daca dl Ponta avea notiuni solide in privinta statului de drept nu ar fi asteptat, de exemplu, ca dl Fenechiu sa fie condamnat in exercitiul mandatului de ministru si ar fi fost cu mult mai prudent in momentul numirii dlui Valcov, stiind ceea ce presedintele Basescu spunea inca din august anul trecut, mai precis ca in cazul lui Darius Valcov exista suspiciuni penale.

Fapt este ca presedintele a cerut explicit demisia ministrului Finantelor printr-un comunicat emis duminica seara la ora 18. Imediat dl Ponta a anuntat ca Darius Valcov demisionase de fapt inca de duminica la pranz.

Initial, premierul a fost evaziv in privinta momentului cand l-ar fi informat pe presedinte despre demisie: dupa-amiza, adica inainte de comunicat, sau seara, dupa comunicat. Apoi a lamurit chestiunea, spunand ca a facut-o seara, dupa comunicat.

Adica avem un scandal imens, cu reverberatii certe dincolo de granite, pentru ca ministrul acuzat ca ar fi luat spaga de 2 milioane de euro este reprezentantul Romaniei in relatia cu institutiile financiare internationale si o figura centrala pentru perceptia investitorilor asupra economiei romanesti, pana la urma, el demisioneaza si ore intregi premierul nu simte nevoia sa-l anunte pe presedintele Romaniei?

Indiferent daca demisia nu exista in mod real duminica la pranz si a aparut doar dupa solicitarea presedintelui, care putea fi urmata de suspendarea din functie a ministrului, sau daca demisia e reala si premierul l-a ignorat pe presedinte, felul in care Victor Ponta a inteles sa abordeze chestiunea la nivel de comunicare publica mi se pare o evidenta incercare de aruncare in derizoriu a lui Klaus Iohannis.

Este cu atat mai grav cu cat demisia lui Darius Valcov este deocamdata doar un anunt, nu este efectiva. Chiar premierul ne-a spus: "Astept de la domnul Valcov ca in zilele urmatoare sa termine proiectul de Cod fiscal si imediat o sa ma gandesc la cel care il va inlocui si o sa-i prezint propunerea presedintelui". De altfel, luni, ministrul a venit normal la munca.

Deci in pofida solicitarii imperative ca urmaritul penal sa plece din Guvern, acesta mai ramane atat timp cat vrea premierul.

Una peste alta, Victor Ponta pare a transmite explicit ca presedintele nu prea conteaza, ca este pur decorativ, iar stapanul jocului ramane premierul.

Si aceasta se profileaza ca principala problema de perceptie cu care se va confrunta, probabil tot mai acut, presedintele Iohannis, o problema care risca sa il duca spre o rapida erodare.

Eu cred ca nu e cazul sa ne amagim cu ideea ca romanii isi doresc un presedinte decorativ. Da, lumea e obosita de scandaluri, dar asta nu inseamna ca nu are foarte mari asteptari de la la Klaus Iohannis. As zice ca, dimpotriva, sunt cele mai mari asteptari din ultimii 25 de ani. Nivelul foarte mare de incredere al lui Klaus Iohannis reflecta tocmai aceste asteptari. Increderea fixeaza o stacheta inalta, nu ofera un cec in alb.

Daca dl Iohannis va mai fi astfel lasat in offside si aruncat intr-un rol marginal, va deveni clar ca domnia sa nu are cum sa satisfaca aceste asteptari. Si cand perceptia se va impune, increderea se va prabusi.

Iar Victor Ponta mai are un aliat in acest joc de imagine. Unul traditional. Pe Traian Basescu. Fostul presedinte a cerut rapid demisia lui Darius Valcov, sambata, inainte de Klaus Iohannis si inainte ca ea, teoretic, sa fie depusa. Deci presiunea asupra lui Victor Ponta tot de acolo vine, nu? Tandemul se reface in interesul ambilor, iar presedintele Iohannis este impins in pozitia de spectator.

Daca Victor Ponta si Traian Basescu vor reusi sa impuna perceptia ca presedintele nu conteaza in mod real in ecuatia de putere si este doar un prizonier la Cotroceni, Klaus Iohannis va pierde partida politica, asa cum a pierdut-o si Emil Constantinescu.

Si cred ca presedintele are foarte putin timp sa inteleaga acest lucru. Victor Ponta a facut deja o mutare importanta si sunt convinsa ca este pregatit si pentru urmatoarele. Nu e nicio colaborare institutionala intre palate, este un razboi dur pentru putere, care nu poate avea decat un singur invingator.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta Iohannis demisie Valcov , #Victor Ponta
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Domnul Johannis nu ştie bine alba-neagra. Ponta se distrează cu el.