Start in campania pentru Cotroceni. Ponta sau Iohannis? (Opinii)

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 07:45
6146 citiri
Start in campania pentru Cotroceni. Ponta sau Iohannis? (Opinii)

La inceputul campaniei electorale, Victor Ponta si Klaus Iohannis sunt cotati in sondajele de opinie cu cele mai multe sanse pentru a intra in turul doi. In urmatoarea luna se pot intampla multe, dar, in opinia mea, va fi foarte greu ca unul dintre cei doi sa fie scos din joc.

Ceea ce se va intampla in aceasta luna va influenta mai mult turul al doilea al alegerilor pentru Presedintia Romaniei.

In acest moment, e dificil de facut o predictie despre cine va castiga dintre cei doi. Sunt multe necunoscute in joc si sunt multe evenimente in desfasurare. Avem un Victor Ponta care incearca prin toate mijloacele sa ocupe cat mai mult spatiu mediatic si un Iohannis care se defineste ca neamtul de care Romania avea atata nevoie.

Dupa parerea mea, multe dintre aparitiile televizate ale lui Ponta sunt seci. Chiar mai seci decat ale lui Iohannis, daca se poate asa ceva, dar cred ca reuseste sa capteze atentia cumparand alegatorii cu pomeni bugetare. Dupa alegeri, Dumnezeu cu mila!

Aceasta campanie electorala a sacrificat anul 2015 in care vom fi in recesiune, vrem nu vrem. In opinia mea, astfel a decis PSD pentru a-i oferi o sansa lui Victor Ponta care, intamplator, e si prim-ministru, de fapt, responsabilul cu nivelul de trai al cetatenilor.

Intr-o luna si jumatate se va vedea daca aceasta strategie a functionat. De fapt, trebuie spus ca PSD nu a reusit nici de aceasta data sa inoveze in materie de politica. Candidatul partidului pleaca dintr-o pozitie privilegiata, la fel ca in 1990, 1996, 2000, 2004, cumpara expunere media uriasa si face promisiuni economice despre care spun eu ca sunt fara niciun fel de acoperire.

Eu cred ca nu e nimic diferit fata de campania lui Adrian Nastase din 2004.

Iar diferenta fata de cea a lui Geoana din 2009 e aceea ca PSD, la acea vreme, se afla in Opozitie, desi nu parea deloc dupa armata de moguli cu televiziuni pe care o avea Mircea Geoana in spate.

Campania lui Victor Ponta se bazeaza pe ideea romanismului, o tema riscanta acum in secolul XXI si care e prafuita pentru oamenii mai tineri. Victor Ponta nu a facut nimic ca sa treaca de granita alegatorilor traditionali, mosteniti de la Ion Iliescu. Chiar si in confruntarea cu Iohannis va merge pe un discurs in care se amesteca idei nationaliste cu ortodoxismul militant. Sunt liniile de baza prin care vrea sa-l izoleze pe candidatul ACL.

Pentru a castiga in fata lui Ponta, primarul Sibiului trebuie sa para un presedinte bun. Nu conteaza ca citeste de pe prompter, cum am vazut ca se face caz in aceste zile, desi asta poate fi o problema in confruntarea directa, nu conteaza ca e plictisitor, nici Ponta nu reuseste sa emotioneze audienta. Si, oricum, analiza candidatiilor nu are nicio valoare daca nu e facuta in contextul organizatiilor.

Ponta si Iohannis ajung in finala pentru ca sunt sprijiniti de cele mai mari blocuri politice. Personalitatea si forta candidatilor vor conta abia dupa primul tur, moment in care destinul celor doua formatiuni politice, PSD si ACL, se va afla in manile lui Ponta, respectiv Iohannis.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...